Președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dâncu, a declarat într-o emisiune la Știrile Transilvaniei TV că apariția și evoluția surprinzătoare a partidului AUR este numai consecința lipsurilor întregului sistem politic din România. Senatorul Dâncu spune că AUR, ca partid parlamentar, nu trebuie izolat în forul legislativ, ci trebuie integrat. O astfel de abordare ar fi prodund nedemocratică și ar avea drept consecință creșterea și mai mult a acestui partid.

Vasile Dâncu spune că creșterea fulminantă a partidului AUR la alegerile parlamentare nu este doar rezultatul campaniei inteligente făcute pe rețelele sociale ci este, mai degrabă, consecința lipsurilor din sistemul politic românesc. Pe de o parte, susține Vasile Dâncu, implicarea președintelui Iohannnis alături de PNL în campania electorală și mesajele constante pentru ”scoaterea PSD din politică” au condus la o înverșunare a electoratului de stânga, iar pe de altă parte mesajele despre cheltuirea miliardelor de euro de la Uniunea Europeană de către dreapta românească aflată la putere au create resentimente puternice.

”Nu era vorba despre români acolo, era vorba numai despre putere. Eliminăm un partid din sistemul puterii și venim noi în locul lui, în același sistem al puterii. Oamenii nu au votat un asemenea proiect și de aceea avem cel mai mare absenteism din istoria alegerilor generale din România (…). Ca o continuare a modului în care oamenii au pedepsit actuala putere, atât pentru modul în care a fost gestionată pandemia, dar și pentru aceste derive politice, a venit acest câștig pentru PSD dar a condus și la apariția AUR.”

Vasile Dâncu susține că acest partid este unul ”care a surprins”, fiindcă în urmă cu două luni nu avea mai mult de 1-2 procente. ”AUR a explodat în campanie, dar nu neapărat pentru ceea ce au făcut pe rețelele sociale, ci datorită spijinului anumitor grupuri de clerici din biserică. Să nu uităm că statul și-a bătut joc de credincioși, uitând că serviciul religios este un serviciu esențial pentru oameni. În situații de criză oamenii au încredere în Biserică, instituție care reușește să echilibreze din stresul fantastic al unor asemenea vremuri. Din această perspectivă, AUR a apărut ca o consecință a lipsurilor pe care le-a arătat sistemul politic din România: un președinte care nu respectă Constituția, o clasă politică ce aproape în totallitate – și aici nu ne excludem pe noi, cei de a PSD – nu a avut în proiectele politice unirea cu Republica Moldova, un proiect cerut de românii de pe ambele maluri ale Prutului, dar și lipsa încrederii în instituții.”, spune Dâncu.

Președintele Consiliului Național al PSD mai susține că procentele AUR au fost o surpriză chiar și pentru ei înșiși.

”Este un partid cu foarte mulți tineri. Am văzut atât la urne cât și într-un sondaj post-electoral că 37% dintre votanții lor sunt tineri și foarte tineri. Au o atitudine mai dură, dar sunt acolo și foarte mulți intelectuali care au luat temele pe care ceilalți nu le-au luat. Cu siguranță că în Parlament discursul acestui partid se va disciplina și se va integra în sistemul parlamentar. S-ar putea să nu mai arate cum arată acum acest partid. Rămâne însă un partid anti-sistem și care nu va face compromisuri nici cu PSD și nici cu partidele de la putere”, a mai spus Vasile Dâncu.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania