Deputatul Gabriel Zetea, președintele PSD Maramureș și vicepreședinte la nivel național al partidului, a declarat într-o emisiune la Știrile Transilvaniei TV că regionalizarea și descentralizarea administrativă trebuie să fie prioritare pentru PSD și un eventual guvern format în jurul acestui partid. Prezent în aceeași emisiune, președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dâncu, a întărit spusele lui Gabriel Zetea și a declarat că aceste concepte sunt bine înțelese peste tot în țară, chiar și dincolo de Carpați, însă celor din sud le convine acum un anumit tip de redistribuire a banilor care se face pe actualul sistem administrativ, motiv pentru care nu doresc să susțină ideea de regionalizare și descentralizare.

Gabriel Zetea spune că este prioritară și urgentă descentralizarea administrativă și regionalizarea, idei susținute masiv în Transilvania, dar care sunt tot mai puternice și în Moldova.

”Există specificități clare ale fiecărei părți a țării. Nu poți să iei decizii la București care să fie aplicabile și să funcționeze la fel în fiecare regiune. Sunt diferențe de cultură, de organizare, de mod de relaționare între oameni. De aceea, eu sper ca proiectul PSD pentru descentralizare și regionalizare – proiect care s-a mai discutat în trecut și care nu a reușit – să fie repus printre priorități. Regionalizarea și descentralizarea administrativă este următorul pas pe care România trebuie să îl facă. Nu mai poate un guvern de la București, înțesat de mii de funcționari care sunt pe fotoliile acelea, unii poate de 30 de ani, dinainte de Revoluție sau mai bine, să ia decizii pentru noi. În Transilvania, oamenii au un alt tip de apartenență față de autoritatea locală, au alt tip de așteptări referitor la comunitatea locală și își doresc să ia deciziile local. Aici oamenii nu au nevoie de un tătuc, de un șef care să vină de la București să le spună ce au de făcut. Poate că în alte părți acest tip de cultură organizațională funcționează, dar aici, în Ardeal, nu”, a declarat președintele PSD Maramureș, în cadrul emisiunii ”Transilvania Vorbește” difuzată de Știrile Transilvaniei TV.

Gabriel Zetea spune că este un susținător ferm al ideii de regionalizare și descentralizare administrativă, întrucât experiența pe care o are ca fost șef de consiliu județean i-a arătat cât se poate de clar și evident că există foarte multe diferențe între felul în care se văd lucrurile de la București și felul în care le văd cei care lucrează în administrația locală. Președintele PSD Maramureș susține că România are nevoie de social-democrați transilvăneni cu voci puternice și clare care să susțină, la București, ideea de regionalizare și descentralizare.

”Am fost reprezentant al unei autorități locale și vă pot spune că cei de la București nu ne-au înțeles aproape niciodată nevoile de a finanța fiecare comunitate locală în parte pe prioritizarea care se face pe plan local și nu pe prioritizarea pe care o gândește un funcționar sau un ministru de la București, care poate că nu a vizitat niciodată județul ăla și nu știe care e diferența, spre exemplu, între Poienile de sub Munte și Poienile Izei, de aici, din Maramureș (…) România are nevoie de social-democrați transilvăneni, cu voci puternice și clare, care să-și impună punctul de vedere, la București, pentru că până la urmă suntem o singură țară, suntem România și suntem mândri că suntem români. În acest context, al României, vorbim despre regionalizare și descentralizare, nu în vreun alt context”, a spus Gabriel Zetea.

Președintele Consiliului Național PSD, profesorul Vasile Dâncu, a declarat în cadrul aceleiași emisiuni că aceste concepte, regionalizare și descentralizare administrativă, sunt susținute de orice autoritate locală din țară, nu doar de cei din Ardeal.

”Cei cu experiență în administrația locală, chiar și cei din sud, înțeleg bine conceptele, pentru că se lovesc de asta și în Tulcea și în Vrancea; și ei ar vrea mai multă autonomie. Din păcate, lor le convine în momentul ăsta un anumit tip de redistribuire al banilor pentru că au nevoie de mai mulți bani să ajungă din urmă celelalte regiuni, iar noi, ardelenii, suntem de acord cu asta. De exemplu noi, la Cluj, dăm anual bugetului național peste 400 de milioane de euro și vin înapoi 192 de milioane de euro, adică 44%. Nu e o problemă asta, noi înțelegem că este nevoie în acest moment să sprijinim dezvoltarea unitară a României. Problema este ca acești bani care sunt pentru dezvoltare să și ajungă la dezvoltare, să nu se dea clienților politici. Ceea ce s-a întâmplat cu acest guvern e un lucru nemaiîntâlnit cred în toată lumea. În loc ca banii să stea în buget și să fie programați cu ajutorul deciziilor care se iau în Parlament, miliarde de euro au ajuns în fondul de rezervă al premierului, iar el i-a distribuit președinților de consilii județene sau primarilor de o anumită culoare politică, or acest lucru este total impardonabil. Nu așa se conduce o țară”, a spus Vasile Dâncu.

Urmăriți mai jos declarațiile celor doi în emisiunea Transilvania Vorbește.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania