fbpx
12.7 C
Cluj-Napoca
AcasăADMINISTRAȚIEConsiliul Local Arad a ales doar un viceprimar al municipiului

Consiliul Local Arad a ales doar un viceprimar al municipiului

Publicat în

spot_img
spot_img

Consiliul Local Arad a ales, vineri, doar un viceprimar al municipiului din cei doi pentru care există posturi, şi anume pe Lazăr Faur (PNL), în timp ce pentru al doilea post nicio propunere nu a întrunit majoritatea voturilor necesare, informează AGERPRES.

Pentru primul post, primarul Călin Bibarţ l-a propus pe Lazăr Faur, coleg de partid (PNL), iar PSD l-a propus pe Ilie Cheşa şi USR PLUS pe Florin Stana. În urma votului secret, Lazăr Faur a obţinut 13 voturi din cele 23 ale consilierilor.

Deşi votul a fost secret, surse politice au declarat, pentru AGERPRES, că Lazăr a avut susţinerea PNL, PMP şi UDMR, în baza discuţiilor anterioare dintre liderii locali ai partidelor.

Pentru al doilea post de viceprimar au existat patru propuneri: Florin Stana (USR PLUS), Ilie Cheşa (PSD), Cristian Galea (PMP) şi Alexandru Meszar (UDMR). Şapte voturi au fost primite de către Stana, trei de către Cheşa, iar 13 voturi au fost declarate nule.

Al doilea post de viceprimar va rămâne vacant până când negocierile dintre formaţiuni vor conduce la realizarea unei majorităţi.

În 6 octombrie, conducerea PNL Arad anunţa că negocierile pentru formarea unei majorităţi cu USR PLUS au fost întrerupte pentru că nu se acceptă ca una dintre poziţiile de viceprimar să fie ocupată de un liberal.

La data respectivă, preşedintele USR Arad, europarlamentarul Vlad Botoş, declara: „Avem o poziţie foarte clară: din moment ce PNL a câştigat mandatul de primar, ni se pare normal să formăm cea mai largă majoritate în momentul în care toate formaţiunile vor fi reprezentate”.

Botoş precizase că USR revendică un post de viceprimar, dar cere ca al doilea să fie ocupat de PMP sau UDMR.

După alegerile parlamentare, USR Arad anunţase că îşi menţine poziţia. Pe 7 decembrie, USR Arad arăta că alegerile parlamentare au poziţionat formaţiunea aproape de PNL în municipiul Arad, iar acest lucru denotă că executivul local „trebuie partajat”, astfel încât, dacă primarul este de la PNL, viceprimarii să fie de la alte partide.

Poziţia USR a fost contrară aşteptărilor PNL, ai cărui lideri locali au afirmat în repetate rânduri că sunt convinşi că după alegerile parlamentare nu vor mai exista atacuri politice între formaţiunile de dreapta şi liberalii vor realiza o majoritate în CL împreună cu USR PLUS.

În replică, preşedintele PNL Arad, europarlamentarul Gheorghe Falcă, declarase pentru AGERPRES că liberalii nu vor renunţa la un post de viceprimar.

În urma alegerilor locale, configuraţia politică în CL Arad este următoarea: PNL – nouă mandate de consilieri, USR PLUS – şapte mandate, Alianţa PSLC – trei, PMP – două şi UDMR – două.

Ioana Pop

Articole recente

CLICK PE VIAȚĂ | Tânăra artistă Luana Toader, despre planurile de viitor și parcursul profesional

Invitata podcastului de astăzi are un cumul de îndeletniciri, în curând va fi absolventa...

”Marșul pentru viață” – un eveniment ce vine în sprijinul femeilor însărcinate

Tema ediției din acest an este ”construim împreună pentru viață” și a fost inspirată de situația care a dus la moartea Alexandrei Ivanov, o mamă în vârstă de 25 de ani căreia nu i s-au acordat îngrijirile medicale necesare în urma unui avort spontan.

Dominic Fritz: Am semnat parteneriatul cu IFC, divizia de dezvoltare a Băncii Mondiale pentru un nou spital municipal la Timișoara

Dominic Fritz face primul pas pentru construirea unui spital nou în Timişoara

ADR Centru a lansat proiectul pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale din învățământul primar și secundar obligatoriu

Peste 16 milioane euro sunt alocați pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale

Mai multe articole de același fel

Primăria Arad anunță prima acțiune de dezinsecţie din acest an

Primăria Municipiului Arad anunță cetățenii orașului că joi, 4 aprilie și vineri, 5 aprilie 2024 se vor desfășura activităţi de dezinsecţie pe domeniul public și privat al municipalității.