Mai mult de jumătate din populaţia şcolară a municipiului Târnăveni va începe anul şcolar 2023-2024 în clădiri reabilitate şi dotate modern, ca urmare a implementării a două proiecte finanţate cu fonduri europene prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, care asigură derularea unor investiţii în valoare totală de peste 7,75 milioane euro. Sumele nerambursabile atrase efectiv prin proiectele „Reabilitare, modernizare şi extindere Şcoala Gimnazială „Traian” Târnăveni” şi „Reabilitare şi modernizare Colegiu Tehnic Târnăveni” depăşesc valoarea de 7,4 milioane euro, fiind pentru prima dată în istoria oraşului când se investesc sume atât de importante pentru creşterea calităţii educaţiei în acest oraş. Aceste două cereri de finanţare sunt contractate în cadrul Axei Prioritare 10 a Programului REGIO 2014-2020, pentru îmbunătăţirea condiţiilor din învăţământ.
„Este pentru prima dată când un municipiu de talia Târnăveniului obţine un volum atât de mare de fonduri nerambursabile pentru reabilitarea infrastructurii educaţionale. Aici nevoia este foarte mare şi aceste două cereri de finanţare, cumulate, au un buget total care reprezintă peste 80% din bugetul total de venituri al oraşului pe anul 2020. Acesta este rolul fondurilor europene: să sprijine dezvoltarea şi să aducă un aport semnificativ la creşterea calităţii vieţii cetăţenilor. Dacă edilii nu ar fi pregătit aceste cereri de finanţare, oraşul nu ar fi avut niciodată resursele necesare să asigure reabilitarea celor două şcoli, iar elevii ar fi ajuns, în cele din urmă, fie să meargă în alte localităţi, fie să nu mai frecventeze cursurile. Investiţiile în domeniul educaţional în cele şase judeţe ale regiunii – inclusiv aceste două proiecte contractate prin Programul REGIO în Târnăveni – depăşesc 650 milioane lei, cumulat, pentru infrastructura şcolară de nivel obligatoriu, în şcoli gimnaziale sau grădiniţe, pentru colegiile tehnice şi învăţământul profesional, dar şi pentru creşterea eficienţei energetice în şcoli. Concret, noi estimăm că mai mult de 11.000 de elevi vor beneficia de îmbunătăţirea condiţiilor de studiu, cu sprijinul fondurilor europene atrase în regiunea noastră”, a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru.
Finanţarea pentru cele două proiecte este acordată în cadrul Programului REGIO 2014-2020, pentru investiţii în educaţie şi formare, pentru dobândirea de competenţe şi învăţare pe tot parcursul vieţii, prin dezvoltarea infrastructurilor de educaţie şi formare, în conformitate cu apelul de proiecte dedicat învăţământului obligatoriu, pentru Şcoala „Traian” şi pentru creşterea gradului de participare la învăţământul profesional şi tehnic, inclusiv învăţarea pe tot parcursul vieţii, pentru Colegiul Tehnic. Obiectivul general al ambelor proiectului îl reprezintă creşterea gradului de participare a populaţiei şcolare la un sistem educaţional performant, care să asigure resursele umane necesare unei dezvoltări socio-economice durabile.
– Reabilitarea Şcolii Traian
Resursele financiare necesare proiectului „Reabilitare, modernizare şi extindere Şcoala Gimnazială „Traian” Târnăveni” sunt alocate prin Operaţiunea 10.1B a POR 2014-2020, dedicată creşterii gradului de participare la nivelul educaţiei timpurii şi învăţământului obligatoriu, în special pentru copii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului. Proiectul fi definitivat până în 30 septembrie 2023, valoarea totală cererii de finanţare fiind de 20.142.926,44 lei, din care suma nerambursabilă reprezintă peste 4,24 milioane euro (19.740.067,91 lei), diferenţa fiind reprezentată de contribuţia beneficiarului la cheltuielile eligibile şi neeligibile.
Proiectul îşi propune modernizarea clădirilor A şi C a le şcolii gimnaziale şi reabilitarea şi extinderea clădirii B, concomitent cu asigurarea condiţiilor optime de participare la învăţământul obligatoriu pentru 818 elevi. Cele trei clădiri vor beneficia de lucrări de consolidare, lucrări pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice, se va elimina igrasia, vor fi refăcute finisajele interioare şi exterioare, vor fi schimbate toate instalaţiile (de apă-canal, termice şi de energie electrică), vor fi amenajate rampe de acces pentru persoane cu nevoi speciale şi se vor reconstrui şarpantele şi învelitoarele. Inclusiv spaţiile exterioare vor fi modernizate, fiind creat un nou tip de iluminat exterior, arhitectural pentru faţade şi cu nocturnă pentru terenul de sport nr. 1. Întreaga şcoală va beneficia de un complex sistem de siguranţă, antiefracţie şi antiincendiu.
– Modernizarea Colegiului Tehnic
Resursele financiare necesare proiectului „Reabilitare şi modernizare Colegiu Tehnic Târnăveni” sunt alocate prin Operaţiunea 10.2 a POR 2014-2020, dedicată învăţământului profesional, tehnic şi învăţării pe tot parcursul vieţii. Proiectul fi definitivat până în 30 noiembrie 2023, valoarea totală cererii de finanţare fiind de 17.950.458,41 lei, din care suma nerambursabilă reprezintă peste 3,17 milioane euro (14.799.112,56 lei), diferenţa fiind reprezentată de contribuţia beneficiarului la cheltuielile eligibile şi neeligibile.
În linii generale, proiectul propune investiţii de la subsol şi până în podul clădirii de pe str. Republicii, nr 30, inclusiv desfacerea ferestrelor şi gurilor de aerisire obturate de la nivelul subsolului, desfacerea şi refacerea finisajelor şi a tuturor tencuielilor interioare afectate de igrasie. În exterior se urmăreşte realizarea unor hidroizolaţii verticale pe înălţimea fundaţiilor şi a elevaţiei clădirii, în timp ce la faţade se va interveni cu decapare şi curăţare, iar ornamentele degradate se vor restaura. Practic, fiecare spaţiu din clădire va fi modernizat, vor fi schimbate toate instalaţiile, iar cele noi vor fi eficientizate din punctul de vedere al consumurilor. Unde este cazul se vor face recompartimentări şi unitatea şcolară va beneficia de dotări noi, inclusiv în domeniul IT.