fbpx
5.8 C
Cluj-Napoca
AcasăEDITORIALPNL sunt eu!

PNL sunt eu!

Publicat în

spot_img
spot_img

Statul sunt eu (L’etat c’est moi!) spunea în 13 aprilie 1655 Ludovic al XIV-lea, ”Regele Soare”, în faţa parlamentarilor parizieni care-i contestau edictele, pentru a le aminti primatul autorităţii regale, faptul că el deţine puterea, că el hotărăşte în toate problemele. Câteva sute de ani mai târziu, un alt Ludovic, departe de anvergura celui care cârmuia cândva Franța, își ridică în cap toți colegii pentru a-și păstra influența într-un partid care, pe zi ce trece, devine tot mai mic, așa cum este și cel care îl conduce.

Ludovic Orban, un fel de rege de mucava al PNL, a sacrificat TOTUL la negocierile cu USRPLUS și UDMR, numai și numai pentru a-și păstra un scaun călduț, numai și numai pentru a rămâne ”la ciolan”, la ”butoane”. Victoria sa de moment, s-ar putea să-i explodeze cât de curând în față pentru că, nu-i așa, Ludovic nu e nici ”soarele” liberalilor și nu e nici vreun strateg care să aducă pentru PNL cine știe ce valoare pe termen mediu și lung. Orban e doar un personaj care ține cu dinții de o funcție, care se vrea șef peste acest partid care, păstrându-l acolo, în frunte, va deveni din ce în ce mai insignifiant.

Negocierile cu USRPLUS și UDMR s-au încheiat vineri seara și toată lumea a răsuflat ușurată: vom avea Guvern în câteva zile. Ciolanul a fost cumva împărțit și toți sunt fericiți. Ei bine, lucrurile sunt departe de un asemenea deznodământ. Colegii lui Ludovic Orban sunt de-a dreptul șocați, iar unii dintre ei abia astăzi dau semne că se trezesc din coșmarul în care Ludovic i-a tras ieri pe nesimțite. Cele mai puternice filiale PNL, incluzându-le pe cele din Cluj și Bihor, mârâie tot mai puternic la șeful avid după putere personală, arătându-i că ei, liberalii, au pierdut cam totul la aceste negocieri.

Ludovic pare că a participat de unul singur la împărțirea ministerelor, iar echipa de negociere a PNL a rămas șocată în momentul în care Orban a acceptat să cedeze ministerul Transporturilor, pe cel al Fondurilor Europene și Dezvoltarea. Nici celor de la USRPLUS și UDMR nu le venea să creadă cât de avid de putere este Ludovic Orban. Au plusat și au câștigat ministerele cele mai importante. Gândiți-vă doar la ministerul Dezvoltării, cel care gestionează un buget uriaș, cu programele de dezvoltare locală și banii pentru primari. Sau ministerul Fondurilor Europene, cel care a fost pierdut rapid și, odată cu el, Planul de Reziliență, cu fondurile sale negociate de președintele Iohannis și prezentat ca o mare realizare liberală. S-au dus de parcă ar fi fost jucate într-un joc de poker. Puffff!!! Totul pentru ca Ludovic cel mic să aibă senzația că e mare.

Dar, este posibil ca nota de plată să vină curând, mult mai curând decât se așteaptă Ludovic Orban. Liberalii îi cer convocarea unei ședințe a Biroului Politic, for statutar în care ar trebui să se valideze, prin vot, ministerele primite precum și numele viitorilor miniștri ai PNL. Ludovic nu vrea asta. Și știe bine de ce nu vrea așa ceva, temerea lui fiind că la acea ședință i se va putea cere să se retragă din postura de candidat pentru șefia Camerei Deputaților. La cum au decurs negocierile cu USRPLUS și UDMR, această posibilitate este tot mai clară.

În mod clar, este un aspect pozitiv că negocierile între viitori parteneri de coaliție s-au încheiat. Pentru țară este benefic să existe cât mai rapid un guvern stabil. Pentru PNL, însă, vin vremuri tulburi, iar Ludovic Orban poate ajunge rapid un paria în propriul partid.

Andrei Nistor

Articole recente

”Timișoara Muzicală” își va deschide peste câteva zile porțile, în capitala Banatului

Opera Gala, Turandot sau Otello sunt doar câteva dintre spectacolele de operă la care timișorenii și nu numai își pot cumpăra deja bilete, în vreme ce Filarmonica Banatul este pregătită să pună în scenă o serie de recitaluri și concerte simfonice care cu siguranță vor satisface și cele mai exigente pretenții ale melomanilor.

Corona Braşov a câştigat titlul de campioană la hochei

CSM Corona Braşov a câştigat, miercuri seara, Campionatul Naţional de hochei pe gheaţă şi a realizat o triplă istorică, după ce în acest an a cucerit Cupa României şi s-a impus în competiţia regională Erste Liga.

Corvinul Hunedoara s-a calificat în finala Cupei României

Finala Cupei României va avea loc pe 15 mai, la Sibiu.

O tânără din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional „Ilie Micu” de la Sibiu

Gabriela Silvia Vişinescu de la Şcoala Populară de Arte din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional de Interpretare Vocală "Ilie Micu" din Sibiu, secţiunea Muzică uşoară, care a avut loc la Sala Thalia.

Mai multe articole de același fel

Iohannis, secretar general al NATO – rezultatul unei strategii premeditate și coordonate

Încă din 2021, se vorbește despre o posibilă candidatură a președintelui Iohannis la funcția de secretar general al Alianței, lucru ce confirmă o rațiune strategică ce sprijină această decizie. Nu lansează nimeni în spațiul public astfel de informații, ce au fost ulterior perpetuate în 2022 și 2023 fără să aibă un fundament.

Politica românească, un adevărat “Dejun pe iarbă”

Ultimele săptămâni de erori imputate altora (a se citi “politică”), prezentate abundent prin intermediul tuturor mijloacelor de comunicare în masă, ne transformă pe noi, românii, în adevărați “voyeuri” ai unui tablou plin de atâta nesimțire babilonică încât până și celebrul Eduard Manet ar fi fost încurcat dacă ar fi fost solicitat să transpună în artă aceste realități halucinante

Shakespeare, cheie de dezlegare a “enigmelor” politicii românești

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană a declarat săptămâna aceasta că premierul Ciolacu ar fi mers la el în birou să-i propună să candideze la Președinția României. La scurt timp după aceea, într-o ieșire demnă de o prezență pe covorul roșu, în cadrul unei gale de premiere a celor mai buni actori de tragi-comedie, Marcel Ciolacu a infirmat categoric afirmațiile înaltului oficial NATO, ridiculizându-l pe bietul președinte de o noapte al României