Ciugud a primit premiul Best Smart Village Project pentru proiectele smart de dezvoltare a unei comunităţi creativ inteligente.

Comuna Ciugud a fost premiată, duminică seara, la Gala Smart City Industry Awards, pentru proiectele ce au ca scop crearea primei comunităţi creativ inteligente din mediul rural din România. Ciugud a primit premiul Best Smart Village Project pentru proiectele smart implementate în ultimii ani pentru digitalizarea administraţiei publice, educaţie, susţinerea economiei locale sau pentru protejarea mediului înconjurător. Gala a fost organizată de Asociaţia Română pentru Smart City fiind cel mai important eveniment din România care premiază dezvoltarea comunităţilor creativ-inteligente.

“Comuna Ciugud este onorată să primească acest premiu, dar mai ales să se regăsească într-o gală în care sunt premiate municipii mari din România, care au făcut paşi importanţi pentru a deveni comunităţi creativ inteligente. Premiul este de fapt o recunoaştere naţională a faptului că “smart village” devine tot mai mult o realitate şi nu mai este doar un concept, ci este dovada că satele româneşti pot fi inteligente. Smart Village poate fi orice comunitate rurală din România, dacă înţelege că poate să se dezvolte inteligent, folosind soluţiile tehnologice moderne, dar păstrându-şi identitatea rurală. Pandemia ne-a demonstrat că trebuie să fim pregătiţi pentru a face faţă şi situaţiilor dificile, iar tehnologia este un ajutor important. În centrul oricărui proiect, indiferent că vorbim de smart city sau de smart village, trebuie să se regăsească însă cetăţeanul care trebuie să simtă că inovaţia şi tehnologia îi fac viaţa mai frumoasă şi mai uşoară. Mulţumim Asociaţiei Române pentru Smart City, care devine prietenul comunităţii noastre, dar şi un partener extrem de important pentru promovarea conceptului “smart village” în România”, a spus Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud.

“Comuna Ciugud devine comunitate reper pentru cele peste 3.000 de comune şi comunităţi ale României obligate de contextul actual să se digitalizeze. Ne propunem ca în 2021 să promovăm modelul Ciugud Smart Village tuturor comunităţilor rurale şi periurbane, astfel încât expertiza prietenilor noştri din judeţul Alba să poată ajunge şi la cei peste 8,7 milioane de români care trăiesc în mediul rural. Domnul Primar Gheorghe Damian şi echipa sa au demonstrat în ultimii ani că inovarea, atragerea de investiţii şi deschiderea modelului de a face administraţie pot accelera procesele de dezvoltare ale comunităţilor locale”, a spus Eduard Dumitraşcu, Preşedintele Asociaţiei Române pentru Smart City.

Gala Smart City Industry Awards 5 a fost organizată de Asociaţia Română pentru Smart City şi difuzată online duminică, 20 decembrie 2020. Ca în fiecare an, evenimentul a premiat cele mai bune proiecte tip Smart City implementate la nivel naţional pe parcursul anului 2020, cât şi eforturile susţinute ale instituţiilor, companiilor şi persoanelor pentru dezvoltarea industriei.

Ediţia 2020 a Galei Smart City Industry Awards a recunoscut şi a premiat eforturile acelor persoane/instituţii/companii care au ştiut să se adapteze contextului pandemic actual, să digitalizeze, să implice cetăţenii în rezolvarea problemelor şi în actul administrativ şi să implementeze tehnologii şi soluţii inovatoare care să ajute comunităţile să traverseze mai uşor aceste vremuri dificile.

Mai multe detalii despre Gala Smart City Industry Awards şi despre premiile oferite puteţi afla accesând linkul următor:
https://scia.ro/campionii-industriei-smart-city-romania-2020/

În prezent, Ciugudul este promotor naţional al conceptului “smart village” implementând numeroase soluţii inovatoare pentru a fi mai aproape de cetăţean. “Smart Village” înseamnă o comunitate rurală care se dezvoltă folosind inteligent resursele locale şi soluţii tehnologice inovatoare, dar păstrând identitatea rurală. Ciugudul a implementat deja mai multe soluţii “smart” în comunitate pentru reducerea costurilor administrative, pentru a fi mai aproape de cetăţean sau pentru a proteja mediul înconjurător. Astfel, comuna este prima din România care are automate de plată pentru taxe şi impozite locale montate în fiecare sat, oferă cetăţenilor aplicaţii şi o platformă smart cu servicii publice digitale. De asemenea, comuna a introdus iluminat inteligent şi un sistem inteligent de supraveghere video pentru prevenirea faptelor antisociale, foloseşte un autoturism electric în activitatea curentă sau îşi asigură electricitatea cu ajutorul unei microcentrale eoliene şi cu sistemele inteligente de panouri fotovoltaice. Ciugud este localitatea din România care are cele mai multe staţii gratuite de încărcare pentru autoturismele electrice (un punct de încărcare la 1000 de locuitori).

Unul dintre cele mai importante proiecte implementate de comuna Ciugud este “Ciugud Smart School”, proiect prin care, în anul 2019, a înfiinţat prima “şcoală inteligentă” din mediul rural din România. Proiectul a devenit un exemplu naţional fiind intens promovat de mass-media şi devenind totodată un model de bune practici în documentele de lucru ale Ministerului Educaţiei şi Cercetării. În acest context s-a născut programul de mentorat al Şcolii Gimnaziale Ciugud prin care zeci de comunităţi rurale din întreaga ţară sunt susţinute cu informaţii pentru a-şi implementa soluţii tehnologice care să permită e-educaţia.

“Şcoala inteligentă” a devenit astfel un concept naţional menit să demonstreze că tehnologia poate fi soluţia prin care educaţia se poate dezvolta în mediul rural şi copiii pot fi atraşi spre procesul de învăţare folosind soluţii tehnologice inovatoare şi inedite.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania