Primarul Oradiei, Florin Birta, şi ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, au semnat contractul de finanțare europeană „Valorificarea energiei geotermale în asociație cu pompe de căldură, pentru producerea agentului termic pentru încălzire și apă caldă în cartierul Nufărul I – Oradea”, în valoare de aproximativ 18 milioane de euro, a anunțat luni Primăria Oradea.

Investiția va urmări patru obiective mari: realizarea rețelei de transport pentru agent termic și apă geotermală, construirea stației termice geotermale și a două stații de reinjecție, realizarea unui foraj nou de extracție/producție în zona str. Meiului (în spatele Bisericii Ortodoxe) și montarea unui număr de 277 de mini puncte termice la consumatori, complet automatizate.

„Prin acest proiect ne dorim să creștem utilizarea resurselor locale de energie regenerabilă geotermală pentru prepararea agentului termic pentru încălzire și apă caldă de consum, precum şi realizarea de noi capacităţi de producţie a energiei termice în sistemul de termoficare centralizat (SACET Oradea) din energie geotermală provenită de la forajele de adâncime din cartierul Nufărul. Astfel, semnarea acestui contract ne va permite să actualizăm studiul de fezabilitate și să scoatem la licitație partea de proiectare și execuție, care va dura 24 de luni. După implementarea proiectului vom putea moderniza curțile și aleile dintre blocuri din zona Nufărul, care au rămas nemodernizate”, a declarat primarul Florin Birta.

Beneficiarii direcți ai investiției sunt cei peste 13.600 de locuitori ai cartierului Nufărul I, respectiv 6.200 de apartamente, plus instituții publice și agenți economici care au spații comerciale la parterul blocurilor din cartier.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania