fbpx
1.8 C
Cluj-Napoca
AcasăAUTOSTRĂZILE LA CONTROLSe lucrează la harta Autostrăzii Braşov – Bacău. Consultări între proiectant și...

Se lucrează la harta Autostrăzii Braşov – Bacău. Consultări între proiectant și autoritățile locale și variante de traseu

Publicat în

spot_img
spot_img

Proiectantul Autostrăzii Braşov – Bacău (A13) a prezentat luni autorităților județene și locale din județul Brașov patru variante de traseu, pentru a fi identificate problemele care trebuie luate în calcul la elaborarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic de execuție pentru viitoarea autostradă.

La întâlnire, care s-a desfășurat online, au participat reprezentanții proiectantului – Asocierea Search Corporation & Primacons Group,  preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, Adrian Veştea, primarul Brașovului, Allen Coliban, prefectul județului, Cătălin Văsii și specialişti din primăriile localităților din Braşov pe raza cărora va trece autostrada: Braşov, Codlea, Săcele, Hălchiu, Ghimbav, Bod, Sânpetru, Hărman, Prejmer, Teliu şi Tărlungeni.

Toate cele patru variante de traseu propuse au un tronson comun. Acesta porneşte din nordul municipiului Codlea – unde va fi asigurată conectivitatea cu viitoarea autostradă Braşov-Sibiu prin intermediul unui nod rutier, trece prin vecinătatea Aeroportului Internaţional Braşov, intersectează DN 13 – aici urmând să fie asigurată descărcarea de trafic, trece peste calea ferată Braşov-Feldioara, intersectează drumul judeţean 112 A şi ajunge în zona Bod – Hărman. De aici sunt configurate patru variante în care traseul continuă pe teritoriul administrativ al judeţului Braşov, până la graniţa cu judeţul Covasna.

Potrivit CJ Brașov, în cadrul discuţiilor s-au conturat mai multe aspecte de care urmează să se ţină cont: necesitatea legării autostrăzii cu viitoarea ocolitoare a municipiului Codlea şi realizării unei descărcări a traficului în DN 1, clarificarea modului de corelare a autostrăzii cu ocolitoarea Braşovului şi asigurarea unei legături spre autostradă din DN 1 A, în zona municipiului Săcele. Totodată, au fost identificate mai multe diferenţe între traseul propus de proiectant şi culoarul autostrăzii prevăzut în Planul Urbanistic General al Braşovului.

Arhitectul-şef al judeţului Braşov, Adrian Ibănescu, a adus în discuţie problema sitului UNESCO de la Prejmer, care beneficiază de o zonă-tampon destul de extinsă, de care trebuie să se ţină cont în configurarea traseului autostrăzii. Coordonatele sitului urmează să fie transmise proiectantului. 

Participanţii au convenit să realizeze un schimb de informaţii urbanistice: documentaţiile întocmite până în prezent de proiectant să ajungă la UAT-urile implicate care, la rândul lor, să trimită PUG-urile, PUZ-urile, certificatele de urbanism, autorizaţiile de construcţie şi toate informaţiile de care proiectantul are nevoie pentru a armoniza obiectivul strategic al construirii autostrăzii Braşov – Bacău cu obiectivele investiţionale de pe plan local.

„Acest obiectiv de importanţă strategică naţională a fost în atenţia mea şi a Consiliului Judeţean Braşov încă de la începutul demersurilor de realizare a legăturii Braşovului cu zona Moldovei. Pe parcursul anului 2019 am avut mai multe discuţii aplicate, atât cu conducerea Consiliului Judeţean Covasna şi cu reprezentanţii unităţilor administrativ-teritoriale pe raza cărora va trece autostrada, cât şi cu oficialii Ministerului Transporturilor, astfel încât să conturăm cel mai bun traseu şi să gândim punctele de conectivitate cu reţeaua rutieră existentă, ţinând cont şi de necesitatea realizării unei legături între Aeroportul Internaţional Braşov şi viitoarea autostradă. Proiectul Autostrării Braşov – Bacău a înregistrat evoluţii importante. Realizarea documentaţiei este în grafic şi, aşa cum spunea şi domnul ministrul Lucian Bode, în anul 2022 va fi scoasă la licitaţie execuţia lucrărilor”, a declarat preşedintele CJ Brașov, Adrian Veştea.

Ovidiu Petrovai

Articole recente

FITS | John Malkovich și Isabelle Adjani, printre actorii de excepție prezenți, în iunie, la Sibiu

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) va aduce în România, în perioada 21-30 iunie, numeroase personalităţii mondiale ale artelor spectacolului, precum actorul John Malkovich, actriţa Isabelle Adjani, Mikhail Baryshnikov şi Jan Fabre, dar şi pe Jon Fosse, unul dintre cei mai apreciaţi autori ai momentului

Alin Nica i-a retras toate atribuţiile vicepreşedintelul CJ Timiş, Cristian Moş, după ce acesta a anunţat că va candida independent la Primăria Timişoara

Forţa Dreptei, partidul din care acum face parte Alin Nica, după ce a plecat de la PNL, partidul care l-a susţinut în funcţia de preşedinte al CJ Timiş, i-a solicitat demisia lui Moş.

Aterizare de urgenţă pe Aeroportul Timişoara în urma unei ameninţări cu bombă

”A fost activat Planul Roşu de Intervenţie. Pasagerii sunt evacuaţi din avion”, au transmis reprezentanţii ISU Timiş.

La Alba Iulia se deschide sezonul de turism cultural şi istoric în 1 mai

Vor fi reluate spectacolele de reconstituire istorică antică şi schimbul de gardă, evenimente care atrag un număr mare de turişti în fiecare an

Mai multe articole de același fel

APM Brașov: A început evaluarea efectivelor speciilor de animale strict protejate 

Agenția pentru Protectia Mediului Brașov anunță că se desfășoară acțiunea de evaluare a speciilor de animale strict protejate: urs, lup, râs și pisică sălbatică – monitorizarea de primăvară.