fbpx
12.6 C
Cluj-Napoca
AcasăECONOMIEMinistrul Economiei: Stadiul schemelor de ajutor de stat promise în perioadă de...

Ministrul Economiei: Stadiul schemelor de ajutor de stat promise în perioadă de pandemie va fi publicat săptămânal pe site-ul ministerului

Publicat în

spot_img
spot_img

Claudiu Năsui a anunţat că, de săptămâna viitoare, stadiul schemelor de ajutor de stat promise în perioadă de pandemie va fi publicat săptămânal pe site-ul Ministerului Economiei. „Este vorba despre schemele de ajutor de stat date prin OUG 130/2020 faimoasa ordonanţă prin care sunt ajutate cu granturi, deci bani cash direct, zeci de mii de întreprinderi care au fost afectate de COVID”, mai spune ministrul Economiei.

„Transparenţă 100%. Statul român nu este caracterizat prin transparenţă. Lucrul acesta trebuie să se schimbe. 1) Mediul de afaceri a cerut în mod repetat stadiul schemelor de ajutor de stat promise în perioadă de pandemie. De săptămâna viitoare, acesta va fi publicat săptămânal pe site-ul Ministerului Economiei. Este vorba despre schemele de ajutor de stat date prin OUG 130/2020 faimoasa ordonanţă prin care sunt ajutate cu granturi, deci bani cash direct, zeci de mii de întreprinderi care au fost afectate de COVID. Ele sunt împărţite în 3 scheme de ajutor de stat, numite măsura 1 – microgranturi, măsura 2 – granturi pentru capital de lucru, şi măsura 3 – granturi pentru investiţii. Sunt numai granturi. OUG este deja dat, trebuia operaţionalizat. Există întârzieri majore. Am identificat azi o serie de cauze. Dar înainte de toate voiam să fie toată lumea informată corect. Vă voi ţine la curent cu remedierea lor. Pentru schemele de ajutor de stat viitoare, vom schimba paradigma. Şi vom folosi instrumentele de care am vorbit la audieri şi în program. Mai puţină birocraţie, fără procesarea manuală a zeci de mii de cereri şi în moduri în care să existe efect multiplicator”, a scris Claudiu Năsui pe Facebook. 

El a adăugat că a fost pusă în circuit avizarea ordonanţei de urgenţă de granturi pentru HORECA. 

„2) Tot azi am pus pe circuitul de avizare OUG de granturi pentru HORECA. A fost promis de multă vreme, era pregătit deja în minister. Este vorba de un impact bugetar 2.5 miliarde de lei, bani din bugetul de stat (nu bani europeni). Ca să avem un ordin de mărime al impactului, Zero Taxe pe salariul minim aplicat doar în agricultură, ar fi avut un impact bugetar de sub 1 miliard de lei. Banii din schema de ajutor de stat pentru HORECA vor fi daţi pentru a compensa pierderile cauzate de închiderile din domeniul HORECA. Am introdus o observaţie a Ministerului Finanţelor şi i-am dat drumul ca să nu pierdem timp”, a completat Năsui. Acesta a mai spus că a identificat soluţiile la cele două probleme ep care le-a identificat la proiect. „Proiectul are două probleme ale căror soluţii le-am identificat deja. Prima este că, aşa cum am menţionat mai sus, nu e pe fonduri europene. Vestea bună este că poate fi, posibilitatea este inclusă în OUG. Mă voi lupta să fie. A doua este că nu acoperă întreprinderile care au fost înfiinţate mai târziu şi nu au cifră de afaceri pe anul 2019 (total sau parţial). Cu toate acestea, aceste firme au suferit şi ele din închideri. Aşa că va trebui să le acoperim şi pe ele. M-am gândit deja la câteva soluţii, voi reveni cu detalii”, a mai precizat Claudiu Năsui.  

Adrian Meitner

Articole recente

CLICK PE VIAȚĂ | Tânăra artistă Luana Toader, despre planurile de viitor și parcursul profesional

Invitata podcastului de astăzi are un cumul de îndeletniciri, în curând va fi absolventa...

”Marșul pentru viață” – un eveniment ce vine în sprijinul femeilor însărcinate

Tema ediției din acest an este ”construim împreună pentru viață” și a fost inspirată de situația care a dus la moartea Alexandrei Ivanov, o mamă în vârstă de 25 de ani căreia nu i s-au acordat îngrijirile medicale necesare în urma unui avort spontan.

Dominic Fritz: Am semnat parteneriatul cu IFC, divizia de dezvoltare a Băncii Mondiale pentru un nou spital municipal la Timișoara

Dominic Fritz face primul pas pentru construirea unui spital nou în Timişoara

ADR Centru a lansat proiectul pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale din învățământul primar și secundar obligatoriu

Peste 16 milioane euro sunt alocați pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale

Mai multe articole de același fel

România a avut, şi în luna februarie, cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din UE

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în luna februarie până la 2,8%, de la un nivel de 3,1% în ianuarie, însă România este, pentru a doua lună consecutiv, ţara cu cea mai ridicată inflaţie din blocul comunitar.