Grupul farmaceutic AstraZeneca anunţă că a găsit – în urma unor cercetări suplimentare – ”formula câştigătoare” a vaccinului său împotriva Covid-19, pe care l-a dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford, asupra căruia autoritatea britanică de reglementare MHRA urmează să se pronunţe în următoarele zile, în vederea unei utilizări – începând de la 4 ianuarie, relatează AFP.

”Credem că am găsit formula câştigătoare şi felul în care să ajungem la o eficacitate care, prin două doze, să fie la fel de mare ca a celorlalte” vaccinuri împotriva covid-19, anunţă directorul general Pascal Soriot în Sunday Times. Vaccinul AstraZeneca asigură o ”protecţie de 100%” împotriva tuturor formelor grave de covid-19, dă asigurări Pascal Soriot. În primele rezultate ale testelor clinice la scară mare – realizate în Regatul Unit şi Brazilia -, laboratorul britanic anunţa în noiembrie că vaccinul său era eficient într-o medie de 70%, faţă de o eficienţă de peste 90% a vaccinurilor alianţei ameriano-germane Pfizer/BioNTech şi companiei americane în domeniul biotehnologiei Moderna.

Vaccinul Oxford/AstraZeneca este foarte aşteptat, fiind un vaccin de tip “clasic” dar și pentru că el este relativ mai ieftin şi nu are nevoie să fie păstrat la o temperatură atât de scăzută ca cel al Pfizer/BioNTech, de exemplu, de minus 70 de grade Celsius. Vaccinurile de la Pfizer și Moderna se bazează pe injectarea de porțiuni din codul genetic al virusului, fiind un nou tip de vaccin cunoscut și sub numele de „ARN mesager”.

Acest lucru uşurează o vaccinare la scară mare şi în aziluri de bătrâni.

Prima ţară occidentală care a început să injecteze doze Pfizer/BioNTech, regatul Unit contează pe acest al doilea vaccin şi pentru a pune capăt unei intensificări a contaminării, atribuite pe teritoriul britanic unei noi variante a noului coronavirus SARS-CoV-2.

Împotriva acestei mutaţii a virusului, ”noi credem, pentru moment, că vaccinul urmează să rămână eficient”, anunţă Pascal Soriot.

”Însă nu putem fi siguri, iar astfel vom efectua teste”, anunţă el.

Pascal Soriot dă asigurări că noi versiuni sunt pregătite pentru orice eventualitate, însă îşi exprimă speranţa să nu fie nevoie de ele.

”Trebuie să fim pregătiţi”, subliniază el.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania