Finalul acestui an aduce veşti bune pentru patru mari unităţi de învăţământ liceal din judeţul Harghita. În oraşele Gheorgheni, Topliţa şi Cristuru Secuiesc se vor moderniza clădiri de învăţământ, biblioteci şi săli de sport, dar şi internate şcolare, cu resurse nerambursabile REGIO, a anunțat Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Valoarea totală a fondurilor utilizate este de aproape 10 milioane euro, din care peste 9 milioane euro sunt fonduri europene.

“În cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020 pe care îl coordonăm la nivelul celor şase judeţe din Regiunea Centru avem contractate în total peste 900 de proiecte, a căror valoare cumulată depăşeşte 1,5 miliarde euro. Dintre acestea, pe Axa Prioritară 10 a Programului – pentru reabilitarea instituţiilor de învăţământ tehnic sau tehnologic – avem 11 proiecte contractate, în judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita şi Mureş, a căror valoare totală este de circa 160 milioane lei. Prin aceste investiţii se vor dezvolta abilităţile profesionale ale mai mult de 3000 de elevi din Regiunea Centru. În judeţul Harghita există o mare preocupare pentru reabilitarea unităţilor de învăţământ; atât în actuala perioadă, precum şi în anii 2007-2015, fiind modernizate multe instituţii de educaţie liceală. Acesta este avantajul fondurilor europene: să ofere resurse potrivite pentru administraţiile locale, deoarece, fără sprijin european, ar fi fost extrem de dificil de identificat – mai ales în actualul context socio-economic – finanţări pentru reabilitare şi dotare la standarde moderne în atâtea şcoli. Toate aceste proiecte vor creşte calitatea în educaţie în favoarea tinerilor, dar şi a sute de cadre didactice şi auxiliare”, a declarat directorul ADR Centru, Simion Creţu.

Reabilitarea a două internate şcolare în Gheorgheni

În Municipiul Gheorgheni sunt contractate cererile de finanţare cu titlurile “Reabilitarea Colegiului Tehnic “Batthyany Ignac”, din municipiul Gheorgheni” şi “Reabilitarea terenului de sport si a internatului Liceului Tehnologic “Fogarassy Mihaly”, din Municipiul Gheorgheni”. Bugetul ambelor cereri, cumulat, are o valoare totală de peste 23,4 milioane lei, ceea ce reprezintă puţin mai mult de un sfert din bugetul total al veniturilor estimate pe anul în curs de municipalitatea locală. Ambele proiecte îşi propun creşterea gradului de participare la învăţământul profesional şi tehnic, în corelare cu facilitarea accesului la educaţie şi îmbunătăţirea calităţii infrastructurii educaţionale în oraş.

Prin proiectul de la Colegiul Tehnic “Batthyany Ignac” se vor reabilita, echipa şi dota clădirea multifuncţională, unde se găsesc atelierele, Mediateca şi internatul, concomitent fiind reabilitată şi dotată modern şi sala de sport a Colegiului. Bugetul întregului proiect – care se va finaliza până la sfârşitul lunii octombrie 2023 – este de 16,7 milioane de lei, din care peste 16,3 milioane lei (respectiv 3,5 milioane euro, 98% din cheltuielile eligibile) sunt fonduri nerambursabile, diferenţa provenind din contribuţia beneficiarului. Mai mult de 570 de tineri, elevi, cadre didactice şi personal auxiliar vor beneficia direct de rezultatele acestei iniţiative. Concret, lucrările vor avea ca obiective, pe de o parte, continuarea lucrărilor – începute, dar nefinalizate – la actuala sală de sport, dar şi construirea unei clădiri noi, în care vor funcţiona cinci ateliere, o bibliotecă şi un internat. Acesta va cuprinde 13 camere a câte 4 locuri, în total urmând să existe 52 locuri de cazare. Pe de altă parte se va amenajarea încă o sală de sport, într-o construcţie nouă.

Proiectul de la Liceul Tehnologic “Fogarassy Mihaly” urmăreşte reabilitarea, echiparea şi dotarea clădirii internatului acestui liceu, precum şi reabilitarea terenului de sport aferent, în suprafaţă de 1056 mp. Lucrările, care sunt prevăzute să se încheie tot până la sfârşitul lunii octombrie 2023, urmăresc modernizarea celor două obiective, în beneficiul direct a circa 350 de persoane: elevi, cadre didactice şi personal auxiliar. Bugetul cererii de finanţare este de 6,6 milioane de lei, din care aproape 6,5 milioane lei (adică 98% din cheltuielile eligibile – 1,4 milioane euro) sunt fonduri nerambursabile, diferenţa fiind reprezentată de contribuţia beneficiarului la cheltuielile eligibile şi neeligibile.

Modernizarea din temelii a liceului tehnologic din Cristuru Secuiesc

Un proiect important al administraţiei publice locale îl constituie îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale tehnice, conceput să asigure creşterea calităţii în învăţământ, dar şi îmbunătăţirea accesului la educaţia obligatorie. Dezideratul va fi atins prin contractarea cererii de finanţare având denumirea: “Reabilitarea, modernizarea, extinderea şi dotarea Liceului Tehnologic Zeyk Domokos din Oraşul Cristuru Secuiesc”, ce are un buget total de 13,1 milioane de lei, din care mai mult de 2,3 milioane euro (10,7 milioane de lei), vor proveni din fonduri nerambursabile REGIO, diferenţa fiind susţinută de beneficiar, atât pentru cheltuielile eligibile, cât şi pentru cele neeligibile. Proiectul, care este prevăzut a se finaliza până la finalul anului 2023, presupune lucrări pentru înlocuirea şi repararea tencuielilor interioare şi exterioare ale clădirii liceului din Cristuru Secuiesc, str. Harghitei, nr. 14. Vor fi reabilitate faţadele, învelitoarea şi şarpanta acoperişului, vor fi realizate noi finisaje şi tâmplării interioare moderne, precum şi noi instalaţii sanitare, termice şi electrice, în timp ce, la exterior vor fi reamenajate trotuarele din curte, vor fi corectate neregularităţile structurale din planeitatea suprafeţei şi va fi reabilitată şi modernizată sala de sport. Beneficiarii direcţi ai acestor investiţii vor fi cei aproape 400 de elevi – de la clasa I şi până la a XII-a ai unităţii de învăţământ, dar şi 45 de angajaţi ai acesteia, în timp ce beneficiară, indirect, este întreaga comunitate locală, acesta fiind unul dintre cele mai importante proiecte locale din oraş, realizat cu fonduri europene REGIO.

Reabilitarea bibliotecii şi a atelierelor de la CN “Mihai Eminescu” din Topliţa

Cererea de finanţare pentru proiectul “Reabilitarea, modernizarea, extinderea şi dotarea clădirilor C2 şi C3 în cadrul Colegiului Naţional “Mihai Eminescu” din municipiul Topliţa, judeţul Harghita” urmăreşte îmbunătăţirea accesului a mai mult de 300 copii şi tineri la procesul educaţional, inclusiv a persoanelor cu dizabilităţi, prin adaptarea infrastructurii corespunzător nevoilor acestora. Prin proiect se propune realizarea lucrărilor de reabilitare termică, renovare, reparaţii la acoperiş, pereţi şi tavane, zugrăveli interioare şi exterioare, refacere grupuri sanitare, înlocuirea pardoselilor, reabilitare reţea termică, electrică şi sanitară, precum şi dotarea tuturor spaţiilor astfel modernizate cu echipamente educaţionale şi tehnică IT modernă. Bugetul acestei cereri de finanţare este de 7,6 milioane de lei, din care 7,4 milioane de lei (peste 1,5 milioane euro) sunt fonduri nerambursabile REGIO, diferenţa fiind contribuţia municipalităţii din Topliţa la cheltuielile eligibile şi cele neeligibile.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania