Pasionații de astronomie, dar nu numai aceștia, știu că începutul de an aduce primul fenomen astronomic spectaculos. Este vorba despre curentul de meteori numit Quadrantide, fenomen ce va putea fi observat în această noapte.

După ce anul 2020 ne-a surprins cu o serie de fenomene celeste importante, precum întâlnirea epică dintre Jupiter si Saturn şi apariţia cometei Neowise, anul 2021 începe puternic cu ploaia de meteori numită Quadrantide, despre care NASA spune că este una dintre „cele mai spectaculoase ploi de meteoriţi”, în noaptea dintre 2 şi 3 ianuarie.

Quadrantidele sunt un curent de meteori ce are radiantul în constelaţia Bootes, lângă Carul Mare. Maximul curentului este așteptat în ziua de 3 ianuarie. Este unul din cei mai puternici curenţi de meteori, producând, în timpul maximului, între 100 şi 140 de meteori pe oră, arată Observatorul Astronomic „Vasile Urseanu” din  București. Viteza lor va fi de 41 de km/s.

Curentul Quadrantidelor este printre cele mai puternice curente de meteori, iar dacă vrei să ai o vizionare cât mai optimă, trebuie să stai culcat pe spate, oferind ochilor aproximativ 30 de minute pentru a se adapta la întuneric şi musai să te imbraci gros pentru că spectacolul va dura până în zori. Asta desigur, dacă îţi vor permite condiţiile meteo vizibilitatea necesară.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania