Guvernul de la Budapesta anunță lansarea celui mai amplu program de sprijin pentru cumpărarea şi construirea de locuinţe din istoria țării, scopul fiind acela ca toată lumea să aibă un acoperiş sigur deasupra capului.

Începând din 1 ianuarie, TVA-ul pentru imobilele nou construite a fost redus de la 27% la 5%. În plus, cei care apelează la sprijinul guvernamental special (denumit “CSOK”) acordat pentru locuinţele nou construite, nu trebuie să plătească nici acest TVA de 5%. În plus, în cazul celor care cumpără o locuinţă nouă sau veche cu acest sprijin, se renunţă şi la taxele ce trebuiau achitate până acum.

Tot de la data de 1 ianuarie guvernul maghiar anunță și introducerea unui sprijin pentru renovarea locuinţelor. Acest lucru înseamnă că familiile care au cel puţin un copil pot solicita restituirea a jumătate din costurile cu renovarea propriei locuinţe, până la maximum 3 milioane de forinţi (8220 de euro). În plus, începând cu data de 1 februarie va exista şi posibilitatea accesării unui un împrumut bancar în condiții avantajoase pentru renovarea locuinţelor. Acesta se adresează în primul rând celor care nu au suficienţi bani pentru a acoperi costurile renovării. De la 1 februarie, aceste persoane pot solicita un credit ipotecar de max. 6 milioane de forinţi (16 440 de euro), pe o perioadă de maximum 10 ani, cu o rată a dobânzii de maximum 3%.

Ministrul ungar responsabil pentru familii, Katalin Novák, spune că va fi încurajată şi construirea unor locuinţe în care să locuiască mai multe generaţii. Ministrul a explicat că asta înseamnă un sprijin acordat pentru mansardare. De acum înainte, cei care mansardează o locuinţă pot solicita întreaga sumă a sprijinului guvernamental special (“CSOK”). În mansarda proprietate personală şi cu intrare separată trebuie să se mute familia tânără sau perechea care îşi doreşte copii. În cazul unei familii cu trei copii, acest sprijin înseamnă o sumă nerambursabilă de 10 milioane de forinţi, în cazul unei familii cu doi copii, de 2,6 milioane de forinţi, iar în cazul uneia cu un singur copil, de 600.000 de forinţi. Mai mult, în cazul familiilor cu doi copii se poate solicita şi un împrumut de 10 milioane de forinţi, iar în cel al familiilor cu mai mulţi copii, de 15 milioane de forinţi, pe lângă sprijinul guvernamental special (“CSOK”) utilizat pentru mansardarea locuinţei.

O noutate este faptul că începând de la 1 ianuarie, TVA-ul de 5% poate fi recuperat de către cei care construiesc în regie proprie, a mai spus ministrul. Aşadar, celor care construiesc nu li se aplică regula de scutire de TVA, ci pot recupera TVA-ul, în cuantum de maximum 5 milioane de forinţi (13 700 de euro). Katalin Novák a mai subliniat că taxa notarială pentru cumpărarea locuinţelor, în cazul în care tranzacţia se realizează cu cu sprijinul guvernamental special (“CSOK”), va fi plafonată.

Unul dintre scopurile acestui program guvernamental este și acela de încurajare a natalității, pentru ca în Ungaria familiile să aibă un număr cât mai mare de copii, a declarat ministrul, care este încrezător în faptul că mulţi cetăţeni vor profita de aceste oportunităţi.

Sursa: MTI

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania