Directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Alba Iulia, Dan Crainic, a fost prima persoană vaccinată anti-COVID-19 în județul Alba.

Crainic este medic primar în radiologie și imagistică medicală și face parte din echipa de coordonare a activității de tratare a pacienților infectați cu noul coronavirus. Campania de vaccinare împotriva COVID-19 a început luni dimineața în județul Alba, la centrul organizat la SJU Alba Iulia (Bulevardul Revoluției 1989, nr. 23).

”Cercetători din întreaga lume au lucrat, de la începutul crizei sanitare, pentru a fabrica un vaccin împotriva noului coronavirus SARS-CoV-2. Acesta a primit, la sfârșitul anului 2020, toate aprobările din partea instituțiilor medicale abilitate și, din toate informațiile existente, este un vaccin sigur. În momentul de față vaccinarea este o modalitate viabilă de a ajunge la o viață normală. Suntem la început de un nou drum și, în continuare, trebuie să respectăm recomandările specialiștilor în sănătate publică. Este o decizie personală, a fiecăruia în parte, însă eu recomand imunizarea prin vaccin”, a spus dr. Dan Crainic. 

Potrivit SJU Alba Iulia, pentru buna desfășurare a campaniei a fost desemnată o echipă medicală care să verifice starea de sănătate a persoanelor programate înainte și după vaccinare. Astfel, înainte de imunizare, se va efectua triajul epidemiologic și triajul medical, iar dacă se identifică o contraindicație temporară la vaccinare (exemple: temperatură corporală, infectare recentă), pacientul primește recomandarea de a se reprograma. Dacă la triaj nu se identifică nicio contraindicație, persoana în cauză citește și semnează un formular de consimțământ informat și ulterior este direcționată către cabinetul de vaccinare. După vaccinare, pacientul va primi o adeverință și va fi supravegheat medical timp de 15 minute. Dacă nu apar reacții post-vaccinale va fi programat, pentru administrarea celei de-a doua doze, conform metodologiei.

Coordonatorul centrului de vaccinare de la nivelul SJU Alba Iulia este dr. Simona Căbulea – medic primar epidemiolog. Centrul are două puncte de vaccinare care funcționează în clădirea principală a spitalului, la parter (adresa: Bulevardul Revoluției 1989, nr. 23). Recepția vaccinului s-a realizat duminică, 3 ianuarie, când la SJU Alba Iulia au fost aduse 390 de doze. În primele zile, conform programărilor, vor fi administrate 120 de vaccinuri pe zi, ceea ce reprezintă numărul maxim de imunizări la cele două puncte (cu respectarea timpilor triajului inițial, pregătirii imunizării, supravegherii post-vaccinale, respectiv evitării aglomerării în actualul context epidemiologic). Alte vaccinuri vor fi solicitate, ulterior, în funcție de programările existente.

Tot luni, în prima parte a procesului de vaccinare, a fost programată asistenta șefă a secției de Boli Infecțioase, Marcela Vîlcan, membră a echipei medicale care tratează pacienți confirmați cu COVID-19 și internați în spital. ”Am așteptat cu emoție și speranță această zi. Dacă în urmă cu ceva timp spuneam că nu zăresc luminița de la capătul tunelului, odată cu apariția vaccinului, am zărit și luminița mult așteptată. Decizia de vaccinare este una personală și de aceea trebuie să fim responsabili, să cântărim cu atenție beneficiile și riscurile și să decidem în consecință. La mine, beneficiile au cântărit mai mult și, de aceea, decizia mea a fost PRO vaccinare. Aștept cu nerăbdare procesul de vaccinare la nivelul întregii comunități deoarece fiecare dintre noi avem în familie membri care sunt încadrați în diferite categorii de risc (vârsta, boli asociate etc). Sfatul meu pentru populație este ca fiecare să se informeze corect, din surse sigure și să ia cea mai bună decizie pentru ei și pentru familiile lor”, a spus Marcela Vîlcan.

De asemenea, între primele cinci cadre medicale care au primit vaccinul se numără și șeful Unității de Primiri Urgențe, medicul primar Aurel Crișan.

Conform reglementărilor naționale, în etapa I, populația prioritizată pentru vaccinarea împotriva COVID-19 este:

• Personalul din spitale și unități ambulatorii (personalul medico-sanitar, personalul auxiliar, personal administrativ, securitate și pază și alte categorii);

• Personalul din sistemul de medicină de urgență: ambulanță, SMURD, IGSU, IJSU, camere de gardă, CPU, UPU;

• Personalul din medicina primară – din rețeaua de medicină de familie, medicină școlară și asistență medicală comunitară;

• Personalul din laboratoare, farmacii și alți lucrători din domeniul sănătății;

• Personalul din serviciile stomatologice;

• Medici rezidenți, elevi și studenți cu profil medical;

• Paramedici și alți voluntari care își desfășoară activitatea în unități sanitare;

• Personalul de îngrijire care își desfășoară activitatea în centrele rezidențiale și medico-sociale;

• Personalul care acordă îngrijiri medicale și sociale la domiciliu;

• Personalul din serviciile de sănătate publică (Institutul Național de Sănătate Publică, Direcțiile de Sănătate Publică);

• Personalul din unitățile sanitare ale ministerelor cu rețea sanitară proprie;

• Personalul din centrele de dializă și transfuzii;

• Personalul implicat în derularea campaniilor de vaccinare.

Programarea persoanelor pentru vaccinarea împotriva COVID-19 se realizează pe platforma informatică – https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ (programările sunt disponibile doar pentru personalul din Etapa 1). 

(FOTO: SJU Alba Iulia)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania