Agenția Națională de Administrare Fiscală anunță că, în acest an, depunerea declarației unice se poate face până cel târziu în 25 mai în loc de 15 martie cum era în anii anteriori. De asemenea, modelul declarației urmează a fi modificat.

Toți cei care obțin venituri activităţi independente sau alte surse extrasalariale au mai mult timp pentru depunerea delcrației unice, ANAF anunțând că data de 25 mai este termenul limită. Această dată este și ultima zi pentru plata taxelor aferente veniturilor din 2020.

Declaraţia unică trebuie depusă de persoanele fizice autorizate şi de alte persoane ce obţin venituri din profesii liberale, chirii sau dividende. Prin intermediul declaraţiei unice depuse anul acesta, contribuabilii vor declara ce venituri au avut în 2020, dar şi ce venituri estimează că vor avea anul acesta.

ANAF a lansat, în dezbatere publică, și un proiect pentru modificarea modelului declaraţiei unice, modificările aduse fiind necesare pentru a include în formular, printre altele, două secţiuni distincte pentru stabilirea şi declararea obligaţiilor fiscale datorate de persoanele fizice care au primit indemnizaţii de sprijin de la stat, în 2020. Este vorba despre persoanele care au primit, în 2020, indemnizaţia de sprijin în valoare de 4.072 de lei brut, lunar, pe perioada întreruperii activităţii, trebuie să achite, până pe 25 mai, impozitul de 10% pentru aceste sume, dar şi contribuţiile la pensii (CAS) şi sănătate (CASS).

În total, 41,5% din sumele oferite ca indemnizaţii de sprijin se vor întoarce în contul statului, sub formă de taxe. Veniturile din aceste indemnizaţii nu se iau în considerare la determinarea plafonului de 12 ori salariul minim pe economie, plafon ce se utilizează la determinarea obligaţiilor/scutirii la plată a asigurărilor sociale obligatorii. Asta pentru că, în mod normal, PFA-urile datorează CAS şi CASS numai dacă veniturile anuale depăşesc 12 salarii minime brute pe ţară, adică 27.600 de lei. Totuşi, suma ar putea să crească în curând, ţinând cont de faptul că Guvernul vrea să majoreze salariul minim pe economie cu 70 de lei, până la valoarea de 2.300 de lei.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania

Comentează și tu acest articol

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.