fbpx
4.7 C
Cluj-Napoca
AcasăECONOMIEANAF anunță un nou termen pentru depunerea declarației unice

ANAF anunță un nou termen pentru depunerea declarației unice

Publicat în

spot_img
spot_img

Agenția Națională de Administrare Fiscală anunță că, în acest an, depunerea declarației unice se poate face până cel târziu în 25 mai în loc de 15 martie cum era în anii anteriori. De asemenea, modelul declarației urmează a fi modificat.

Toți cei care obțin venituri activităţi independente sau alte surse extrasalariale au mai mult timp pentru depunerea delcrației unice, ANAF anunțând că data de 25 mai este termenul limită. Această dată este și ultima zi pentru plata taxelor aferente veniturilor din 2020.

Declaraţia unică trebuie depusă de persoanele fizice autorizate şi de alte persoane ce obţin venituri din profesii liberale, chirii sau dividende. Prin intermediul declaraţiei unice depuse anul acesta, contribuabilii vor declara ce venituri au avut în 2020, dar şi ce venituri estimează că vor avea anul acesta.

ANAF a lansat, în dezbatere publică, și un proiect pentru modificarea modelului declaraţiei unice, modificările aduse fiind necesare pentru a include în formular, printre altele, două secţiuni distincte pentru stabilirea şi declararea obligaţiilor fiscale datorate de persoanele fizice care au primit indemnizaţii de sprijin de la stat, în 2020. Este vorba despre persoanele care au primit, în 2020, indemnizaţia de sprijin în valoare de 4.072 de lei brut, lunar, pe perioada întreruperii activităţii, trebuie să achite, până pe 25 mai, impozitul de 10% pentru aceste sume, dar şi contribuţiile la pensii (CAS) şi sănătate (CASS).

În total, 41,5% din sumele oferite ca indemnizaţii de sprijin se vor întoarce în contul statului, sub formă de taxe. Veniturile din aceste indemnizaţii nu se iau în considerare la determinarea plafonului de 12 ori salariul minim pe economie, plafon ce se utilizează la determinarea obligaţiilor/scutirii la plată a asigurărilor sociale obligatorii. Asta pentru că, în mod normal, PFA-urile datorează CAS şi CASS numai dacă veniturile anuale depăşesc 12 salarii minime brute pe ţară, adică 27.600 de lei. Totuşi, suma ar putea să crească în curând, ţinând cont de faptul că Guvernul vrea să majoreze salariul minim pe economie cu 70 de lei, până la valoarea de 2.300 de lei.

Adrian Meitner

Articole recente

Ortodocşii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă

Sărbătorit în fiecare an pe 23 aprilie, Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai iubiţi sfinţi din calendarul ortodox

Expoziția „Sit with me”, a studenților arhitecți de la Timișoara, la Milano Design Week 2024

Facultatea de Arhitectură și Urbanism a Universității Politehnica Timișoara, cu susținerea Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, a participat la Milano Design Week, în perioada 15-21 aprilie 2024, cu proiectul „SIT WITH ME”, prezentat la BASE Milano.

După ce a fost numit timp de zece ani corupt și hoț, fostul primar al comunei arădene Vinga a fost declarat NEVINOVAT printr-o sentinţă...

Fostul primar al comunei arădene Vinga Lucian Stoicu, condamnat în 2017 la trei ani de închisoare cu suspendare pentru fapte de corupţie, a fost declarat nevinovat printr-o sentinţă definitivă a Curţii de Apel Timişoara, care a venit la un an după ce fostul edil obţinuse o soluţie favorabilă şi despăgubiri la CEDO.

Training la Râșnov pentru câteva zeci de manageri de muzee, ghizi și muzeografi

Sesiuni de formare pentru managerii si ghizii care lucrează pentru siturile istorice. Activitățile fac parte din proiectul Heritage Hub Râșnov

Mai multe articole de același fel