Congresul SUA a ratificat joi victoria preşedintelui ales, democratul Joe Biden, în scrutinul prezidenţial din 3 noiembrie. Ratificarea are loc după o lungă şi extraordinară zi de 6 ianuarie care a fost marcată de un asalt asupra Congresului comis de susţinători ai preşedintelui în exerciţiu, Donald Trump, cu scopul de a bloca procesul de confirmare a rezultatelor electorale.

Vicepreşedintele republican Mike Pence a certificat votul celor 306 mari electori în favoarea democratului şi celor 232 în favoarea lui Donald Trump, în urma unei sesiune a celor două Camere ale Congresului întreruptă de luarea cu asalt a Legislativului de către susţinători ai preşedintelui în exerciţiu, care s-a soldat cu morţi şi haos la Capitoliu.

Congresul a respins anterior o încercare a republicanilor de a răsturna voinţa alegătorilor din statul Pennsylvania – punând astfel capăt unei ultime încercări a insurgenţilor de a transforma înfrângerea lui Donald Trump în victorie.

Camera a respins cu 282 de voturi contestarea, după o dezbatere îndelungată.

O încăierare a fost evitată, după ce reprezentantul democrat din Pennsylvania Conor Lamb a declarat că ”acest atac nu s-a materializat de nicăieri (…). El a fost inspirat de minciuni, aceleaşi minciuni pe care le auziţi în această sală acum, iar membrilor (Congresului) care repetă aceste minciuni ar trebui să le fie ruşine de ei înşişi”.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania