fbpx
17.7 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTESârbii din Banat au aprins Badnjak-ul în Ajunul Crăciunului pe rit vechi

Sârbii din Banat au aprins Badnjak-ul în Ajunul Crăciunului pe rit vechi

Publicat în

spot_img
spot_img

În ajunul Crăciunului pe rit vechii sârbii din Banat participă, în mod tradițional, la ritualul arderii trunchiului de stejar, Badnjak, în curţile bisericilor.

Arderea Badnjak-ului este una dintre tradiţiile din Ajunul de Crăciun  (Badnje veče-limba sârbă)  la sârbii ortodocşi de rit vechi, care are loc pe 6 ianuarie după calendarul gregorian, respectiv pe 24 decembrie după calendarul iulian. Tradiţia spune că în Ajun se aprinde un trunchi de stejar tânăr, ce se tăia pe vremuri din pădure. În zilele noastre este doar un mănunchi de crengi de stejar, însă semnificaţia este aceeaşi: acest lemn tânăr îl simbolizează pe Isus Hristos şi intrarea Lui în lume, în inima şi-n casa noastră. Căldura focului reprezintă căldura iubirii lui Hristos. În al doilea rând, badnjak-ul aminteşte de lemnul pe care l-au adus păstorii în peştera cea rece şi pe care l-a aprins Iosif pentru a-l încălzi pe Fiul Domnului, abia născut. O a treia semnificaţie este cea de  prevestire a Golgotei. Paiele ce se aduc în casă de către gospodine amintesc de paiele pe care L-a aşezat Maria pe abia născutul Hristos. Tradiţia mai spune că în focul aprins copii trebuie să arunce boabe de grâu pentru a avea parte de belşug şi prosperitate.

Tot în seara de Ajun, podelele bisericilor  sunt acoperite cu paie, ele fiind aruncate abia după Revelionul Sârbesc,  pentru ca, odată cu ele,  să plece toate necazurile din casă.

Potrivit timişorencei Elena Iovanovici, citată de Agerpres, obiceiurile de Crăciun ale sârbilor sunt mult mai frumoase la sat, unde tradiţia se păstrează. “În ziua de Ajun se posteşte cu fasole bătută după colăcei în formă de animale, care le sunt împărţiţi şi colindătorilor. Ajunşi acasă de la biserică, copiii cântă colinde, iar femeia cea mai în vârstă a casei aruncă bani, grâu şi bomboane. În toate cele patru colţuri ale camerei de oaspeţi se aşează un pumn de nuci pe care copiii, cotcodăcind precum găinile, le adună în timp ce merg în cerc, pe paie. Paiele semnifică ieslea în care s-a născut Pruncul Iisus. Noi mai aşezăm un mic snop de paie şi la o icoană din casă şi rămân acolo până la Crăciunul următor”, afirmă Elena Iovanovici.

De Crăciun, din nicio casă a pravoslavnicilor sârbi nu lipseşte plăcinta cu multă nucă şi miere, numită “cesniţa”, în care se pune un ban, pentru ca noul an să fie blând, dulce şi îmbelşugat. În meniul de Crăciun se mai regăsesc preparatele din peşte, purcel la proţap şi plăcinte cu fructe.

După aprinderea badnjak-ului are loc o slujbă. Tradiția spune că puterea focului arată cum va fi următorul an, iar stejarul se aprinde pentru alungarea spiritelor din anul trecut. Badnjak-ul simbolizează lemnul adus de păstori și aprins de Iosif pentru a-l încălzi pe Pruncul Sfânt.

Intrarea în nou an pentru cei de rit vechi are loc în 13 inauarie.

Adrian Meitner

Articole recente

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Cod galben de viituri pe râuri din 24 de judeţe, până luni

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, duminică, o atenţionare Cod galben de inundaţii şi viituri pe râuri din 24 de judeţe, valabilă în următoarele 22 de ore.

ANM: Atenţionare meteo Cod galben de instabilitate atmosferică ce vizează 20 de judeţe

Vor fi averse torenţiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină, descărcări electrice şi, pe arii restrânse, vijelii.

Mai multe articole de același fel

Meggyógyulni

Furcsa kérdést tesz fel Jézus Krisztus a 38 éve betegnek a Betesda tavánál: “Szeretnél-e meggyógyulni?” (János 5,6) Még gúnyolódásnak is vehetné akárki. Hogyan lehet ilyet kérdezni?

Ligile studențești din UPT provoacă elevii de liceu la o vacanță inedită, activă, în cadrul a două tabere de vară

Din dorința de a-i familiariza pe liceeni cu viața de student, de a-i ajută pentru o mai bună orientare în carieră, de a reduce rata abandonului universitar, ligile studențești din Universitatea Politehnica Timișoara îi provoacă pe elevi să participe la două tabere de vară organizate în cadrul UPT, unde vor avea ocazia de a avea o vacanță activă, inedită, plină de experiențe interesante.