fbpx
5.6 C
Cluj-Napoca
AcasăEDUCAȚIENatalia Intotero: Educaţia trebuie să rămână apolitică

Natalia Intotero: Educaţia trebuie să rămână apolitică

Publicat în

spot_img
spot_img

Preşedintele Comisiei pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor, deputata PSD de Hunedoara, Natalia Intotero (PSD), a declarat vineri că educaţia trebuie să rămână apolitică, în contextul în care a primit „semnale îngrijorătoare” privind politizarea viitoarelor conduceri din unităţile de învăţământ preuniversitar.

„Învăţământul românesc trece prin momente dificile. Întregul proces educaţional a fost perturbat de situaţia epidemiologică mondială, iar elevii, cadrele didactice, precum şi personalul administrativ din sistem au fost obligaţi să se adapteze noilor condiţii şi realităţi. Aşa cum am mai spus, deschiderea şcolilor este o măsură pe care o susţin, pentru care fosta guvernare PNL trebuia să găsească de mult soluţii. Însă, subiectul de astăzi este la fel de important şi poate afecta generaţiile de elevi pentru mulţi ani de acum încolo. Vorbim despre politizarea unităţilor de învăţământ preuniversitar”, a spus Natalia Intotero, potrivit unui comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, în data de 9 ianuarie 2021 încetează contractele de management educaţional ale directorilor şi directorilor adjuncţi din unităţile de învăţământ preuniversitar, care au ocupat aceste funcţii prin concursul organizat în 2016, iar conform legislaţiei în vigoare, funcţiile respective urmează să fie ocupate prin detaşare în interesul învăţământului, asigurând astfel conducerea interimară până la organizarea concursului.

„În acest context, am primit semnale îngrijorătoare privind politizarea viitoarelor conduceri. Sesizările respective subliniază modul partizan şi netransparent în care inspectoratele şcolare judeţene au făcut selecţia directorilor. Nu au fost consultate autorităţile locale, nu au fost consultaţi părinţii sau elevii, iar decizia, se pare, s-a luat din sediul de partid. La audierile din Parlament, toţi miniştrii propuşi de coaliţia de centru-dreapta au promis deschidere şi colaborare, inclusiv ministrul Educaţiei. Constatăm, însă, că au trecut doar două săptămâni şi deja avem mai multe întrebări decât răspunsuri. Pe ce criterii s-au ales directorii interimari peste tot în ţară? Ce impact vor avea aceste conduceri de moment asupra elevilor, care deja trec printr-o experienţă şcolară şubredă din cauza pandemiei? Nu în ultimul rând, trebuie să ne gândim şi la profesori, mulţi dintre ei cu familii acasă. Ţinând cont că suntem la mijlocul anului şcolar, ce se va întâmpla cu cadrele didactice care îşi desfăşoară acum activitatea pe orele rezervate directorilor demişi, după ce aceştia îşi vor relua activitatea educaţională cu normă întreagă de profesor?”, a mai spus Intotero.

Aceasta şi-a exprimat „dezamăgirea” şi a făcut apel la factorii de decizie şi la liderii politici ai coaliţiei de centru-dreapta să nu politizeze sistemul de învăţământ.

„Nu destabilizaţi şi mai mult, în plină pandemie, un sistem aflat la limită, prin numirea unor persoane cu competenţe îndoielnice la conducerea şcolilor! Susţineţi profesioniştii, oamenii cu experienţă care cunosc sistemul şi ştiu să administreze corespunzător o instituţie de învăţământ! Încă este timp. Vă invit să găsim soluţii împreună, alături de cetăţeni, în vederea trasării unui viitor educaţional stabil şi coerent pentru toţi copiii. Prin dialog cu toate părţile implicate, putem asigura un mediu cu perspective pozitive şi pentru cadrele didactice şi restul personalului din învăţământ. Astăzi, îi voi adresa domnului Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, o interpelare, solicitând clarificările de rigoare în toate aspectele menţionate anterior”, a afirmat Intotero. 

Adrian Meitner

Articole recente

Corvinul Hunedoara s-a calificat în finala Cupei României

Finala Cupei României va avea loc pe 15 mai, la Sibiu.

O tânără din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional „Ilie Micu” de la Sibiu

Gabriela Silvia Vişinescu de la Şcoala Populară de Arte din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional de Interpretare Vocală "Ilie Micu" din Sibiu, secţiunea Muzică uşoară, care a avut loc la Sala Thalia.

Festivalul ”Săptămâna Haferland” va avea loc între 8 şi 11 august, în zece sate din Ţara Ovăzului

Tema ediţiei din acest an a festivalului este "Istorie, tradiţie şi cultură. Ieri şi azi în Haferland".

”Dăm Click pe România” a inițiat înscrierile prin care școlile, liceele, grădinițele și asociațiile pot primi calculatoare

Dăm Click pe România este un proiect al asociației Ateliere Fără Frontiere prin care anual 4.000 de calculatoare recondiționate sunt donate către unitățile de învățământ care nu au echipamentele necesare de pe care elevii să poată învăța noțiune digitale de bază.

Mai multe articole de același fel

”Dăm Click pe România” a inițiat înscrierile prin care școlile, liceele, grădinițele și asociațiile pot primi calculatoare

Dăm Click pe România este un proiect al asociației Ateliere Fără Frontiere prin care anual 4.000 de calculatoare recondiționate sunt donate către unitățile de învățământ care nu au echipamentele necesare de pe care elevii să poată învăța noțiune digitale de bază.