fbpx
5.7 C
Cluj-Napoca
AcasăPOLITICĂSchimb dur de replici între Emil Boc și ministrul Sănătății

Schimb dur de replici între Emil Boc și ministrul Sănătății

Publicat în

spot_img
spot_img

Primarul Clujului, Emil Boc și ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, au avut un schimb dur de replici într-o emisiune transmisă în direct de digi24.ro, motivul fiind acela că în plină campanie de vaccinare, edilii au fost obligați să organizeze și să doteze centrele de vaccinare și să asigure plata personalului, fără a primi bani pentru asta din partea Guvernului.

Cum bugetul pe 2021 încă nu a fost adoptat, iar primăriile își adoptă oricum bugetul la 45 de zile după aceea, „ar însemna să luăm bani de la creșe, de la bursele pentru elevi, de la sănătate, de la spitale, de la iluminatul public pentru a aloca resursele aferente procesului de vaccinare și în aceste condiții, am cerut politicos, dar ferm în același timp, ca în această ordonanță de urgență pe care Ministerul Sănătății o pregătește să nu ignore problema finanțării”, a explicat Emil Boc la Digi24.

El a spus că 70 la sută din personalul aflat în subordinea Primăriei sale dorește să se vaccineze, iar la Cluj trebuie organizate 13 centre de vaccinare.

„Este un principiu larg, european recunoscut, că nicio sarcină nu poate fi atribuită în plus administrațiilor locale fără să-i acorzi susținerea financiară aferentă. Se pare că la Ministerul Sănătății acest lucru nu s-a înțeles suficient, noi de acest lucru am fost nemulțumiți și am sesizat Ministerul Sănătății pentru acest aspect. Toți primarii sunt extrem de dedicați să se implice și să susțină procesul de vaccinare, pe care îl considerăm de interes național. Ne dorim să fie o reușită”, a declarat primarul de la Cluj-Napoca, cel care este și președintele Asociației Municipiilor din România.

De altfel, printr-un comunicat de presă, Asociatia Municipiilor din Romania, constatand ignorarea de către Ministerul Sănătății a principiului potrivit căruia nu se pot stabili atribuții în sarcina administrației publice locale fără o alocare financiară corespunzătoare, cere Ministerului Sănătății, ca în proiectul de OUG pe care l-a initiat să asigure resursele financiare aferente pentru organizarea, dotarea și operaționalizarea  centrelor de vaccinareși, de asemenea, să asigure sumele pentru plata personalului medico-sanitar şi auxiliar sanitar.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, s-a declarat deranjat că primarii nu îl sună pe Florin Cîțu, spunând că acesta este un proiect de OUG al Guvernului, nu al Ministerului Sănătății.

„Dar într-adevăr este inițiat de Ministerul Sănătății și tot Ministerul Sănătății a transmis pentru consultare către toate structurile asociative: asociația comunelor, asociația orașelor, asociația consiliilor județene și asociația municipiilor. Așteptăm reacția scrisă, nu știu dacă au trimis-o, este sâmbătă, dar m-am mirat și eu să văd în presă o reacție, când noi am trimis tocmai pentru consultare draftul de ordonanță de urgență. Apoi, ca să evaluăm nevoia financiară, lucurile sunt foarte diferite de la un oraș la altul. După ce va fi făcută o evaluare, evident că banii pot fi ceruți de către autoritățile publice de la Guvern. Există, de asemenea, un partener instituțional pentru asta și se numește Ministerul Dezvoltării”, a spus ministrul Sănătății.

Aflat în legătură directă prin Skype, Emil Boc i-a replicat ministrului sănătății că nu se respectă termenul de 10 zile prevăzut de lege în vederea consultări și, de asemenea, că nu crede că fiecare primar trebuie să îl sune pe primul ministru pentru o problemă de competență a unui ministru de resort. 

”A scris cu mânuța domniei sale ministrul sănătății Art.6 din Ordonanță, care menționează expres și citez pentru cei care nu au fost atenți: Pentru funcționarea centrelor de vaccinare împotriva COVID-19, din bugetul autorităților publice locale se asigură fondurile necesare pentru: a) organizare, dotare, operaționalizare centre; b) plata personalului medico-sanitar. 

Adică, dacă totuși avem o dimensiune și o viziune europeană, orice ministru ar trebui să știe din Guvernul României că nu poți să stabilești sarcini fără să dai bani. Sarcini suplimentare se dau, dacă ai alocată resursă suplimentară. Asta nici măcar nu într-un proiect de OUG, nici într-un extemporal la dirigenție la clasele I-IV nu se face, darămite la nivelul unei țări europene! Primarii din Asociația Municipiilor sunt extrem de revoltați de această abordare și această atitudine a ministrului sănătății care într-un act fundamental al statului român ignoră niște principii după care se conduce Uniunea Europeană. Nu știu în alte locuri, unde a condus dl. ministru, dacă după același principii s-a condus, dar în privința a ceea ce înseamnă administrația publică locală avem pretenția la respectul pe care îl merită acești primari care reprezintă mai mult de jumătate din populația României și 70 la sută din PIB-ul care se produce în România aici se produce!

Și atunci, dacă cum îți așterni așa dormi, dacă așa se așterne în această ordonanță de urgență, cum este scris acolo, așa va merge și procesul de vaccinare, cu stângul, generat de către Ministerul Sănătății! Și trebuie să-și asume răspunderea Ministerul Sănătății, să nu plimbe hârtiie în dreapta și stânga și responsabilitățile în sus sau în jos! Prima responsabilitate este a celuia care generează actul. El răspunde pentru ceea ce propune” – a spus Emil Boc, pe un ton vizibil iritat.

Adrian Meitner

Articole recente

S-a lansat Patronatul Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Brașov, un mediator în relația cu instituțiile statului pentru IMM-urile din județ

Lansarea PIMM Brașov a fost un eveniment mult așteptat de mediul de afaceri local, lucru dovedit de prezența într-un număr mare, mult peste așteptări, în sala conferințe din centrul Brașovului.

Sute de iubitori ai pedalării, înscriși la cea de-a III-a ediție a Poli Bike Challenge

Peste 500 de iubitori ai pedalării, de toate vârstele, s-au înscris la cea de-a III-a ediție a competiției cicliste Poli Bike Challenge, eveniment organizat de Universitatea Politehnica Timișoara împreună cu Asociația Club Sportiv Velocitas

FITS | John Malkovich și Isabelle Adjani, printre actorii de excepție prezenți, în iunie, la Sibiu

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) va aduce în România, în perioada 21-30 iunie, numeroase personalităţii mondiale ale artelor spectacolului, precum actorul John Malkovich, actriţa Isabelle Adjani, Mikhail Baryshnikov şi Jan Fabre, dar şi pe Jon Fosse, unul dintre cei mai apreciaţi autori ai momentului

Alin Nica i-a retras toate atribuţiile vicepreşedintelul CJ Timiş, Cristian Moş, după ce acesta a anunţat că va candida independent la Primăria Timişoara

Forţa Dreptei, partidul din care acum face parte Alin Nica, după ce a plecat de la PNL, partidul care l-a susţinut în funcţia de preşedinte al CJ Timiş, i-a solicitat demisia lui Moş.

Mai multe articole de același fel