Părintele academician Mircea Păcurariu a murit miercuri dimineața la vârsta de 88 de ani.

A fost membru titular al Academiei Române, decan al Facultății de Teologie Ortodoxă din Sibiu (1992 – 2000) și este considerat cel mai important istoric al Bisericii Ortodoxe Române.

Redăm mai jos fragmente din viața și activitatea teologică și didactică a părintelui Mircea Păcurariu, prezentate de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

„In memoriam Părintele Academician Mircea Păcurariu

Lumea academică sibiană este în doliu! Cu adâncă durere anunţăm trecerea la cele veşnice a Părintelui Prof. Univ. Dr. Mircea Păcurariu, membru titular al Academiei Române, cel mai important istoric al Bisericii Ortodoxe Române şi magistrul a 52 de generaţii de absolvenţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Sibiu.

Părintele Magistru Mircea Păcurariu a văzut lumina zilei la 30 iulie 1932 în sânul unei vechi familii de preoţi de pe meleaguri hunedorene. Tatăl său, Ştefan Păcurariu (1904-1978), originar din Zlaşti (azi cartier al municipiului Hunedoara), a îndeplinit timp de 37 de ani misiunea de preot paroh în comuna Ruşi, cu filia Strei (judeţul Hunedoara), fiind a cincea generaţie de slujitori ai Bisericii.

Părintele a urmat cursurile şcolii elementare din Orăştie (1939-1940) şi din Deva (1940-1943), apoi pe cele ale Liceului de băieţi (azi Colegiul “Decebal”) din Deva (1943-1951). În anul 1951 s-a înscris la Facultatea de Istorie din Cluj. Însă datorită “originii sale nesănătoase”, a fost exmatriculat înainte de începutul anului II, în pofida rezultatelor deosebite la examene. În această situaţie, dar şi datorită tradiţiei de familie, s-a îndreptat spre studiile teologice. În toamna aceluiaşi an s-a înscris la Institutul teologic cu grad universitar din Sibiu, pe care l-a absolvit în mod strălucit în anul 1956, cu teza de licenţă Monografia Institutului Teologic Universitar din Sibiu (1811-1956). Între anii 1956-1959 a urmat Cursurile de magisteriu (doctorat) de la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti.

După ce a ocupat, timp de o lună şi jumătate, funcţia de bibliotecar la Eparhia Romanului, mitropolitul Moldovei Iustin Moisescu l-a numit, la 15 octombrie 1959, profesor titular la Seminarul teologic de la mănăstirea Neamţ. După mai bine de doi ani, la recomandarea Consiliului profesoral de la Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu şi în pofida unor împotriviri din partea organelor politice, mitropolitul Nicolae Colan al Ardealului l-a promovat în postul de asistent universitar pentru limbile greacă şi latină. A ocupat această funcţie timp de aproape un deceniu (1 decembrie 1961-1 octombrie 1970).

În anul 1968, în ziua de 17 iunie, şi-a susţinut, în faţa unei prestigioase comisii, teza de doctorat, cu titlul Legăturile Bisericii Ortodoxe din Transilvania cu Ţara Românească şi Moldova în secolele XVI-XVIII. A obţinut nota maximă (aceea de 10 – zece). Mai mult decât atât, a fost de fapt cea dintâi decernare a unui titlu de Doctor în Teologie după încheierea celui de-al doilea război mondial; cel de-al doilea titlu de doctor în Teologie fiind acordat pr. Ioan Bria).

În aprilie 1970 a fost hirotonit diacon, iar un an mai târziu a fost hirotonit preot. În acelaşi timp, în toamna anului 1970 a fost promovat conferenţiar universitar, iar un an mai târziu profesor universitar titular, la catedra de Istoria Bisericii Ortodoxe Române. A activat în această funcţie până în anul 2003 (cursurile de Licenţă) şi 2005 (cursurile de Master), păstrând conducerea programelor de doctorat, la disciplina Istoria Bisericii Ortodoxe Române.

Aşadar, Părintele Magistru Mircea Păcurariu a însumat 46 de ani de activitate didactică (dintre care 44 la Facultatea Teologică din Sibiu). Este un număr impresionant de ani de muncă şi de formare a atâtor generaţii de preoţi, fiind depăşit, ca vechime, în istoria învăţământului teologic sibian, doar de unul din profesorii institutului, anume de Ioan Hannia (47 de ani de activitate). De asemenea, magistrul a îndeplinit funcţia de decan al Facultăţii de Teologie “Andrei Şaguna” din cadrul Universităţii “Lucian Blaga” din Sibiu timp de două mandate (1992-2000).

Activitatea de dascăl a fost împletită cu o muncă de cercetare ştiinţifică de excepţie. Părintele Magistru Păcurariu este autorul a 29 lucrări în volum. În fruntea importanţei se află, desigur, monumentala sinteză privind Istoria Bisericii Ortodoxe Române, redactată în trei volume, însumând peste 1900 de pagini şi publicată în două ediţii (o a treia se află sub tipar la Iaşi). Este cea mai amplă sinteză de istorie bisericească românească, mult mai completă decât celelalte două sinteze apărute în secolul trecut (având ca autori pe Nicolae Iorga şi pe Părinţii Profesori G.I. Moisescu, Şt. Lupşa şi Alexandru Filipaşcu). Ea a fost precedată de apariţia unei alte Istorii a Bisericii Ortodoxe Române, un manual pentru Seminariile Teologice, tipărit până azi în şase ediţii şi tradusă şi în limba greacă. Un compendiu al monumentalei sinteze a fost tipărit la Chişinău (1993) şi Sibiu, în 2007, fiind tradus, cu unele completări, în limba germană (este singura lucrare pe această temă tipărită în spaţiul german).

O altă lucrare de sinteză a Pr. Prof. Dr. Mircea Păcurariu priveşte istoricul Bisericii ardelene (Istoria Bisericii româneşti din Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş până în 1918, Cluj-Napoca, 1992). De asemenea, a publicat şi alte lucrări cu subiecte din istoria Bisericii ardelene: Începuturile Mitropoliei Transilvaniei (1980); Politica Statului ungar faţă de Biserica românească din Transilvania în perioada dualismului, 1867-1918 (1986), lucrare documentată, tradusă în limbile engleză, franceză şi maghiară; Istoria mănăstirii Prislop (1986), prima monografie a cestui locaş monahal; Două sute de ani de învăţământ teologic la Sibiu, 1786-1986 (1987); Revoluţia românească din Transilvania şi Banat în anii 1848-1849. Contribuţia Bisericii (1995); Cărturari sibieni de altă dată (lucrare însumând peste 700 de pagini, cuprinzând biografiile a 130 de oameni de cultură sibieni; ea se află sub tipar la Editura Dacia din Cluj-Napoca).

Alte lucrări în volum ale Părintelui Mircea Păcurariu sunt: Basarabia. Aspecte din istoria Bisericii şi a neamului românesc (1993); Sfinţi daco-romani şi români (în două ediţii, 1994 şi 2000). O carte de căpătâi pentru toţi cei doritori să cunoască istoria Bisericii noastre este Dicţionarul Teologilor români (1996, 501 p.), retipărită apoi într-o a treia ediţie, cu 724 p., singura lucrare de acest gen din limba română. Iar o carte de suflet, reflectând experienţa pastorală a peste trei decenii, este Predici la duminici şi sărbători, la praznicele împărăteşti şi ale Maicii Domnului, ale Sfinţilor şi la Sfinţi români; predici ocazionale şi la înmormântări (2000, peste 600 pagini).

Pe lângă aceste lucrări, Părintele Magistru Mircea Păcurariu este şi autorul a peste 100 de studii de specialitate, tipărite în reviste şi lucrări româneşti din ţară şi străinătate, a peste 400 de articole şi a aprox. 100 de recenzii. Întreaga activitate ştiinţifică a Magistrului nostru însumează peste 700 de titluri cu peste 13.000 de pagini tipărite.

Pentru remarcabila activitate bisericească, didactică şi culturală, Părintele Mircea Păcurariu a fost ales, la 24 octombrie 1997, membru corespondent al Academiei Române, fiind al 16-lea profesor al Şcolii teologice sibiene care s-a bucurat de această aleasă onoare. La 26 noiembrie 2015 a devenit membru titular al Academiei Române. Totodată, a fost cinstit cu diferite distincţii bisericeşti şi laice: Iconom stavrofor (1976), “Crucea Patriarhală” (primită de la Patriarhul Iustin Moisescu, în 1979, şi de la Prea Fericitul Părinte Patriarh Teoctist Arăpaşu, în 2001); ordinul “Steaua României” în gradul de ofiţer (distincţie oferită de fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu); apoi peste zece medalii din partea Patriarhiei Române, a unor eparhii din ţară, a Patriarhiei Moscovei şi a Patriarhiei Bulgare şi, nu în ultimul rând, “Crucea şaguniană”, înmânată la 12 octombrie 2007 de către Înaltpreasfinţitul Mitropolit al Ardealului, Laurenţiu Streza, fost student şi apoi coleg la catedră al Părintelui Păcurariu.

Dumnezeu să-l odihnească în pace, împreună cu cei drepţi!

Condoleanţe familiei îndurerate!”

(SURSA FOTO: ziarullumina.ro)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania

Comentează și tu acest articol

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.