Angajaţi ai Bibliotecii Judeţene “Lucian Blaga” Alba, de la secția Împrumuturi carte, au urmat un curs de instruire pentru a putea comunica eficient cu persoanele cu dificultăţi de auz, iar pentru persoanele cu deficienţe de vedere au fost montate, atât la intrarea în instituţie, cât şi în incintă, sisteme de avertizare şi indicatoare tactile în limbaj Braille.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

“Biblioteca Judeţeană ‘Lucian Blaga’ Alba este instituţia publică de cultură care are rolul de a gestiona documente şi baze de date specifice, în scop de informare, cercetare, educaţie sau recreere. Pentru a-şi îndeplini misiunea, biblioteca publică trebuie să poată să ofere aceste servicii tuturor beneficiarilor, fără nici un fel de îngrădiri sau criterii de diferenţiere. (…). Pentru a atinge aceste scopuri şi a-şi mări numărul de utilizatori, în perioada 2017- 2020 au fost făcute o serie de investiţii în renovarea clădirii, accesul în curte şi în incinta bibliotecii, amenajări interioare, amenajarea curţii şi a căilor de acces etc”, se menţionează într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, instituţia a făcut o serie de investiţii menite să asigure accesul, ambientul, siguranţa şi comunicarea rapidă şi eficientă cu o serie de categorii de persoane cu diferite tipuri de dizabilităţi.

“Pentru comunicarea cu persoanele cu dificultăţi de auz a fost organizat on-line un curs susţinut de Asociaţia Naţională a Interpreţilor Autorizaţi în Limbajul Mimico-Gestual, prin intermediul căruia au fost instruiţi trei bibliotecari de la secţiile de împrumut carte care să poată comunica eficient cu aceşti utilizatori. Pentru persoanele cu deficienţe de vedere au fost instalate suprafeţe de avertizare tactile, prin amplasarea în curte şi în clădire a pavajelor tactile. Pentru aceeaşi categorie de utilizatori ai serviciilor de bibliotecă au fost montate, atât la intrarea în instituţie cât şi în incintă, sisteme de avertizare şi indicatoare tactile în limbaj Braille”, precizează reprezentanţii Bibliotecii.

Potrivit acestora, pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii a fost reamenajată, redimensionată şi modernizată rampa de acces de la intrarea în instituţie, astfel încât accesul persoanelor în scaune cu rotile sau ajutate de cadre pentru deplasare să fie cât mai uşor.

Alături de aceste dotări şi amenajări ale căilor de acces şi spaţiilor interioare şi exterioare, ar mai fi de menţionat că Biblioteca Judeţeană “Lucian Blaga” Alba dispune de o colecţie de carte scrisă în limbaj Braille şi de noul standard de facilitare a lecturii pentru nevăzători, numit Daisy (Digital Accessible Information System).

De asemenea, Biblioteca Judeţeană “Lucian Blaga” Alba a achiziţionat pe tot parcursul anului 2020 noi titluri de carte, din toate domeniile de activitate, şi are în vedere o serie de noi programe şi proiecte care să atragă un număr tot mai mare cititori, au mai transmis reprezentanţii instituţiei.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania