Serviciul de Asistenţă Juridică pentru Minorităţi (SAJM), înființat de UDMR cu scopul de a observa, semnala și împiedica orice tip de discriminare față de comunitatea maghiară din România, atrage atenția că anti-maghiarismul a devenit un curent central în discursul public din România în 2020. SAJM elaborează anual un raport în care analizează încălcarea drepturilor lingvistice și a libertății de utilizare a limbii minorității maghiare, abuzurile, incitarea la ură, violență verbală și fizică împotriva comunității maghiare, dar și alte forme de discriminare etnică.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Serviciul de Asistenţă Juridică pentru Minorităţi (SAJM) „Mikó Imre” susține că în 2020, anti-maghiarismul a devenit curent central în discursul public din România. Şeful serviciului, Erika Benkő, a vorbit despre acest lucru la o conferinţă de presă care a avut loc miercuri, online. Potrivit acesteia, accentuarea anti-maghiarismului este confirmată de faptul că, în timp ce în anii precedenţi subiectul era unul marginal în România, odată cu discursul anti-maghiar al preşedintelui Klaus Iohannis, care a fost televizat în luna aprilie, respectiv cu intrarea în parlament a partidului AUR, teoria pericolului maghiar a ajuns în centrul politicii din România.

Erika Benkő a relatat că, anul trecut, serviciul de asistenţă juridică a luptat împotriva încălcărilor drepturilor maghiarilor în nenumărate domenii. În urma acţiunilor întreprinse de acest serviciu, autorităţile române au aplicat amenzi în cuantum total de 135.000 de lei. În opinia sa, motivul pentru care suma este ceva mai mică decât cea din anul anterior este acela că, din cauza epidemiei de coronavirus, majoritatea evenimentelor sportive din acest an s-au desfăşurat cu porţile închise, aşadar nu prea au existat ocazii pentru manifestările anti-maghiare atât de obişnuite în tribune.

O parte dintre plângeri au făcut referire la manifestările instigatoare la ură care au fost observate în mass-media din România. În zece astfel de cazuri serviciul de asistenţă juridică s-a adresat Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), iar în opt dintre ele au fost aplicate amenzi în cuantum total de 75.000 de lei. Un astfel de caz încă se mai află în lucru.

Cu un alt set de plângeri, serviciul de asistenţă juridică s-a adresat Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Până acum, CNCD a finalizat analiza a trei dintre plângeri, iar în baza acestora a aplicat amenzi în valoare de 45.000 de lei. Restul plângerilor se află în curs de analizare.

Tot în baza unor plângeri înaintate de Serviciul de Asistenţă Juridică în Domeniul Minorităţilor “Mikó Imre”, Federaţia Română de
Fotbal (FRF) a aplicat amenzi pentru manifestări anti-maghiare în valoare totală de 20.000 de lei împotriva FCSB şi a trei jucători de la echipa bucureşteană.

În plus, serviciul a făcut şi zece plângeri penale împotriva celor care au scris la Cluj-Napoca pe un perete în spaţiul public “Urâm rasa ungurească”, împotriva unor persoane care au publicat comentarii antimaghiare pe reţelele sociale şi împotriva celor care au distrus inscripţiile maghiare de pe indicatoarele cu denumirea a şapte localităţi.

În acelaşi timp, avocaţii serviciului sunt cei care reprezintă localitatea Sânmartin în două procese cu privire la Valea Uzului. În urma plângerii acestora, în luna decembrie a anului trecut, instanţa a dispus ca Parchetul din Moineşti să continue ancheta privind cazul de vandalism şi incitare la ură care a avut loc în 6 iunie 2019, la cimitirul militar din Valea Uzului.

Erika Benkő a relatat că şi în anul 2020 au fost depuse eforturi pentru a furniza informaţii. Au fost realizate şaptesprezece buletine informative – în mai multe limbi – prin intermediul cărora diverse organizaţii pentru drepturile omului, politicieni şi ambasade din Bucureşti au fost informate cu privire la ilegalităţile care au fost comise la adresa maghiarilor.

Activitatea va continua şi în 2021, aceasta fiind susţinută financiar prin fonduri obţinute din diversele apeluri de proiecte.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania