Castelul Corvinilor din Hunedoara a depășit momentele dificile de anul trecut mai bine decât se prefigura la începutul pandemiei (în februarie – martie anul trecut), deși a fost închis total vreme de două luni, iar turismul din întreaga lume a înregistrat pierderi masive în 2020, a anunțat joi Primăria Hunedoara.

Peste 200.000 de persoane au vizitat anul trecut Castelul Corvinilor, cu 50% mai puține decât în 2019. Practic, numărul de vizitatori din 2020 a fost aproape de cel din 2014 (când s-au înregistrat 230.000). Alte obiective similare din țară au raportat scăderi de 70 la sută, susțin reprezentanții municipalității.

Diminuarea veniturilor Castelului Corvinilor a fost mai mică decât cea a numărului de turiști, de aproximativ 40% (de la 7,6 milioane de lei în 2019, la 4,6 milioane de lei în 2020).

„Fără nicio îndoială, pandemia Covid 19 a fost singura cauză a scăderii numărului de turişti, la Castelul Corvinilor. Spun asta pentru că scăderile cele mai pronunţate, de 80 – 90 la sută, s-au înregistrat la vizitatorii străini și cei care veneau în grupuri organizate. Tocmai interdicția sau dificultatea organizării de excursii de grup a generat o mare parte din scăderea numărului de vizitatori. În ce privește numărul de turiști care au vizitat Castelul singuri, cu familia ori prietenii, diminuarea este mult mai mică decât în cazul grupurilor organizate, de aproximativ 30 la sută. Trebuie să ținem cont și de faptul că obiectivul a fost închis total între 12 martie și 15 mai 2020. În aceeași perioadă a anului 2019, la Castel au fost în jur de 100.000 de turiști. O altă cauză a fost închiderea școlilor și, automat, anularea excursiilor școlare. Eu sunt însă extrem de încrezător că, de îndată ce intensitatea pandemiei va scădea, situația vizitatorilor la Castelul Corvinilor va reveni la normal și numărul lor va reintra pe trendul ascendent înregistrat până la nefericitul moment al apariției și răspândirii accelerate a SARS-CoV 2”, a declarat primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu.

În această perioadă, la Castelul Corvinilor se derulează lucrări de restaurare în cadrul unui amplu proiect cu finanțare europeană, în valoare de aproximativ 5 milioane de euro.

(FOTO: Muzeul Castelul Corvinilor)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania