O statuie a baronului Samuel von Brukenthal va fi amplasată în acest an în Piața Mare din Sibiu, în apropierea Muzeului Naţional Brukenthal.

Monumentul va fi realizat în urma unui concurs de proiecte care a fost lansat vineri, de  Ziua Culturii Naţionale

Viitorul monument ar trebui să aibă o înălţime de maxim trei metri cu un soclu de inspiraţie barocă de maxim 60 de centimetri. Samuel von Brukenthal se doreşte să fie înfăţişat în picioare înveşmântat fiind cu Ordinul Sf. Ştefan.

Organizatorul proiectului este Rotary Club Sibiu în parteneriat cu Boromir SA şi Muzeul Naţional Brukenthal.

“De Ziua Culturii Naţionale, de aici din mijlocul ţării, din Sibiu, din cel mai vechi muzeu deschis publicului din România, avem bucuria să anunţăm că am dat startul la concursul de proiecte pentru viitoarea statuie pe care dorim să o avem în Piaţa Mare din Sibiu. Acest monument a fost gândit de câţiva ani de către domnul prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca, managerul Muzeului Naţional Brukenthal. Avem acum prilejul, la aniversarea celor 300 de ani de la naşterea Baronului, cu sprijinul membrilor şi a conducerii Rotary Club Sibiu şi a firmei Boromir SA, să realizăm acest deziderat ca în apropierea Palatului Brukenthal din Sibiu să amplasăm într-o manieră majestuosă chipul celui care nu a fost doar o personalitate istorică importantă a Transilvaniei, ci a fost cel care a lăsat moştenire un patrimoniu valoros şi un model extraordinar. Este poate cea mai importantă personalitate marcantă a istoriei oraşului nostru cu merite deosebite în dezvoltarea oraşului şi cel mai important colecţionar de pe teritoriul actual al României care a pus bazele celui de-al treilea muzeu deschis publicului din lume şi primul din România. Aşadar, considerăm că realizarea unei statui în onoarea Baronului este cel mai firesc gest pe care noi, cei de astăzi, putem să îl realizăm şi să îl lăsăm moştenire viitorului”, a declarat dr. Alexandru Constantin Chituţă, şeful secţiei Educaţie, Marketing, Comunicare şi Secretariat din cadrul Muzeului Naţional Brukenthal, cel care a prezentat proiectul “Statuia Samuel von Brukenthal” membrilor Rotary Club Sibiu în toamna anului 2020.

Potrivit calendarului concursului, ultima zi de depunere a proiectelor este 26 februarie anul acesta, urmând ca în 1 martie să fie anunţat câştigătorul proiectului.

Concursul este destinat artiştilor profesionişti care au experienţă în realizarea monumentelor.

În acest timp organizatorul va face demersurile necesare, conform legislaţiei în vigoare, pentru realizarea documentaţiei şi a primirii aprobărilor necesare amplasării statuii în Piaţa Mare din Sibiu.

Juriul concursului este alcătuit din 13 membri: reprezentanţi ai autorităţii locale, oameni de cultură, istorici, profesori şi artişti.

Suma aferentă acestui monument este deschisă, urmând a fi menţionată în urma alegerii proiectului câştigător.

Regulamentul concursului și informaţiile necesare se găsesc pe pagina oficială www.brukenthalmuseum.ro.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania