Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) şi-a asumat, prin platforma UBB Goes Green, “paradigma verde şi de dezvoltare durabilă” ca direcţie strategică şi va ţine cont de aceasta şi în cazul construcţiilor noi pe care le va realiza, inclusiv a noului cămin studenţesc propus a fi realizat în Campusul Haşdeu.

Propunerea de realizare a noului cămin studenţesc vine în contextul în care UBB, cea mai mare universitate a ţării, cu peste 40000 de studenţi (licenţă/master/doctorat) prezenţi fizic pe parcursul întregului an universitar numai în Cluj-Napoca, reuşeşte în prezent să soluţioneze pozitiv doar o mică parte dintre cererile de cazare formulate anual de studenţi (mii de studenţi nu au cererea soluţionată pozitiv), aceştia solicitând în mod constant suplimentarea locurilor în cămine.

“Studenţii sunt una din comunităţile care dezvoltă oraşul, astfel că ei trebuie să aibă acces la facilităţi moderne şi mai ieftine de cazare, într-un oraş tot mai scump. Altfel, avantajele competitive ale oraşului şi renumele de “oraş academic” sunt puse la risc. Şi unde este mai natural să construiască UBB un cămin pentru studenţi, dacă nu în campusul de cămine pentru studenţi?”, subliniază rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, adăugând că “este evident, că UBB, prima universitate din ţară care a angajat un program oficial şi formal ‘UBB Goes Green’, va face construcţia şi va amenaja împrejurimile acesteia luând în calcul cele mai avansate tehnologii verzi şi de dezvoltare urbană modernă, în urma unui concurs public de proiecte, ai cărui termeni vor fi de asemenea dezbătuţi public. UBB are deja această experienţă, când construcţia complexului AVALON (str. Republicii nr.37) a generat iniţial suspiciuni similare legate de mediu/dezvoltare urbană, dar în final a devenit un model de construcţie urbană în ‘paradigma verde’ “.

Conducerea UBB subliniază necesitatea unei discuţii focalizate raţional pe mediu ca valoare în sine, în coordonare cu alte valori importante pentru universitate (ex. incluziune) şi comunitate (ex. dezvoltare urbană durabilă).

“Atunci când vorbim despre mediu, nu neapărat numărul celor care susţin o petiţie este relevant. Atenţia la mediu nu se realizează doar prin număr, mediul fiind o valoare în sine, chiar dacă numărul celor care susţin un astfel de demers nu este întotdeauna majoritar”, precizează rectorul UBB.

La rândul lor, studenţii Universităţii Babeş-Bolyai susţin iniţiativa construirii unui nou cămin în Complexul Studenţesc Haşdeu, considerând că acesta ar trebui să constituie una dintre priorităţile unui centru universitar.

“Construcţia unui nou cămin în Campusul Haşdeu este o nevoie a studenţilor aşteptată de ani de zile. Acest cămin ar contribui la dezvoltarea Universităţii prin atragerea de noi studenţi la Cluj odată cu creşterea oportunităţilor de studiu pe care Universitatea Babeş-Bolyai le oferă. Dezvoltarea rapidă a Clujului a determinat o creştere excesivă a preţurilor chiriilor, astfel căminul ar rezolva o serie de probleme sociale cu care se confruntă studenţii. Studenţii reprezentanţi se confruntă anual cu problema numărului mare de solicitări pentru locurile de cămin ale Universităţii, dintre care un număr destul de mare rămân nerezolvate din cauza lipsei spaţiului suficient de cazare. În ceea ce priveşte protejarea mediului, studenţii sunt parteneri ai platformei UBB Goes Green, anual contribuim la plantarea de arbori şi la întreţinerea spaţiului verde pe care Universitatea Babeş-Bolyai îl deţine”, afirmă Ionuţ Zbranca, prefectul studenţilor din Universitatea Babeş-Bolyai.

Iniţiativa construirii unui cămin nou pentru studenţii UBB a fost lansată public în urmă cu mai mulţi ani, reprezentanţii Universităţii subliniind cu fiecare ocazie că realizarea acestui cămin va ţine cont de aspectele legate de protecţia mediului şi de calitatea vieţii clujenilor, asumându-şi paradigme moderne de dezvoltare urbană durabilă.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania