Comisia Europeană (CE) nu va adopta nicio modificare legislativă propusă prin iniţiativa cetăţenească europeană Minority SafePack, deoarece punerea în aplicare exhaustivă a normelor şi măsurilor politice deja în vigoare va constitui un arsenal serios pentru a susţine obiectivele iniţiativei, se poate citi în comunicatul de presă al CE.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Comisia Europeană a răspuns inițiativei cetățenești europene „Minority Safepack – un milion de semnături pentru diversitate în Europa”, a cincea inițiativă cetățenească susținută de peste 1 milion de cetățeni din întreaga UE. Inițiativa vizează îmbunătățirea protecției persoanelor care aparțin minorităților naționale și lingvistice.

În răspunsul său, Comisia evaluează cu atenție propunerile înaintate de organizatori, prezentând modul în care legislația UE existentă și recent adoptată sprijină diferitele aspecte ale inițiativei. Răspunsul cuprinde și alte acțiuni subsecvente.

„Această a cincea inițiativă cetățenească reușită demonstrează că cetățenii europeni se simt foarte implicați și își doresc să participe la dezbaterea publică pentru modelarea politicii Uniunii. Respectarea drepturilor persoanelor care aparțin minorităților este una dintre valorile fundamentale ale Uniunii, iar Comisia s-a angajat să promoveze această agendă.” a declarat vicepreședinta pentru valori și transparență, Věra Jourová.

Evaluarea Comisiei și acțiuni subsecvente

Incluziunea și respectarea bogatei diversități culturale a Europei fac parte din prioritățile și obiectivele Comisiei Europene. În ultimii ani, după prezentarea inițială a inițiativei în 2013, a fost preluată o gamă largă de măsuri care abordează mai multe aspecte ale propunerilor din cadrul inițiativei. Comunicarea evaluează fiecare dintre cele nouă propuneri individuale pe baza meritelor proprii, ținând seama de principiile subsidiarității și proporționalității. Deși nu sunt propuse noi acte legislative, punerea în aplicare pe deplin a legislației și a politicilor care sunt deja în vigoare oferă un arsenal puternic pentru a sprijini obiectivele inițiativei.

Fidesz: respingerea Minority SafePack de către Comisia Europeană este revoltătoare

Potrivit unui europarlamentar din partea partidului maghiar Fidesz, respingerea de către Comisia Europeană a iniţiativei cetăţeneşti europene Minority SafePack, destinată protecţiei minorităţilor, este revoltătoare. Prin intermediul unui clip video transmis agenţiei ungare de presă MTI, Balázs Hidvéghi a reacţionat la comunicatul pe care Comisia Europeană l-a publicat vineri. El a spus că, prin decizia pe care a luat-o Comisia Europeană, “în frunte cu Vera Jourová, persoana responsabilă pentru acest subiect, practic a eliminat de pe masă această iniţiativă”.

În opinia lui Balázs Hidvéghi, decizia este una revoltătoare şi inacceptabilă, dar şi cinică, deoarece atunci când vine vorba de alte minorităţi – de exemplu, despre drepturile imigranţilor sau despre problemele unor minorităţi care reprezintă doar o mică parte a populaţiei europene – Vera Jourová este “cea mai vocală apărătoare a minorităţilor”, o persoană care “dă în mod constant lecţii” statelor membre sau deputaţilor, în privinţa protecţiei minorităţilor.

“În schimb, când este vorba despre a decide cu privire la o problemă atât de serioasă, care afectează mai mult de 50 de milioane de oameni, când avem o iniţiativă susţinută prin 1,1 milioane de semnături, ea spune, pur şi simplu, nu”, a punctat Balázs Hidvéghi.

Context

Inițiativa cetățenească europeană „Minority Safepack” solicită adoptarea unui set de acte legislative menite să îmbunătățească protecția persoanelor care aparțin minorităților naționale și lingvistice și să consolideze diversitatea culturală și lingvistică în Uniune.

La 10 ianuarie 2020, organizatorii și-au prezentat oficial inițiativa Comisiei. Aceștia au strâns cu succes 1 128 422 de declarații de susținere valabile și au atins pragurile necesare în 11 state membre. Comisia s-a întâlnit cu organizatorii la 5 februarie 2020.

La 15 octombrie 2020, organizatorii și-au prezentat inițiativa și propunerile în cadrul unei audieri publice organizate la Parlamentul European. După aceea, Comisia a avut la dispoziție 3 luni pentru a adopta o comunicare în care să își prezinte concluziile juridice și politice cu privire la inițiativă.

Inițiativa „Minority SafePack” a fost dezbătută în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European din 14 decembrie 2020. În rezoluția adoptată la 17 decembrie 2020, Parlamentul European și-a exprimat sprijinul pentru inițiativă.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania