fbpx
1.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSĂNĂTATEEvaluări post-COVID pentru copii, la Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu

Evaluări post-COVID pentru copii, la Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu

Publicat în

spot_img
spot_img

Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, prin intermediul consultaţiilor efectuate în cadrul Cabinetului de Pneumologie Copii, vine în sprijinul micuţilor pacienţi care au fost infectaţi cu noul coronavirus şi care au fost declaraţi vindecaţi (având cel puţin 14 zile de la depistarea infecţiei COVID-19 prin teste specifice) şi a celor care au fost contacţi cu o persoană diagnosticată cu infecţie cu virusul SARS CoV-2 (care au finalizat perioada de carantinare de 14 zile).

Consultațiile vor fi făcute de dr. Iulia Simina (foto), medic specialist pneumolog şi medic specialist pediatru în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu. Evaluarea va consta în consult clinic şi spirometrie, aceste investigaţii putând fi completate cu analize de sânge şi/sau radiografie pulmonară.

Pentru consult este necesar un bilet de trimitere de la medicul de familie al copilului, bilet pe care se poate consemna data depistării infecţiei COVID-19 sau data debutului perioadei de carantinare. Aceste date sunt necesare deoarece evaluarea se adresează acelor copii care au ieşit din perioada de maximă contagiozitate. Cazurile simptomatice confirmate cu infecţie cu virusul SARS CoV-2 şi contacţii asimptomatici aflaţi încă în perioada de carantinare vor respecta aceleaşi circuite ca şi până în prezent (se ia legătura telefonic cu medicul de familie, iar, după caz, se va solicita ambulanţa în vederea consultului în serviciul de urgenţă, din cadrul Spitalului de Pediatrie).

Pentru respectarea distanţării sociale şi limitarea răspândirii infecţiei, este necesară programarea telefonică prealabilă la numerele de telefon 0269 210 979 şi 0771 544 108.

În prezent, Cabinetul de Pneumologie Copii îşi desfăşoară activitatea în cadrul Pavilionului 2 al Spitalului de Pneumoftiziologie, la adresa Aleea Filozofilor nr.3-5, după ce clădirea Dispensarului TBC (situate în strada Morilor, nr.57), a intrat în reabilitare.

„Existenţa unui număr redus de cazuri de copii infectaţi cu virusul SARS CoV-2 a determinat apariţia unor ipoteze care să susţină această incidenţă scăzută.

O primă ipoteză ar fi aceea că, la nivelul plămânilor copiilor există un număr mai redus de receptori pentru angiotensin convertaza 2 (ACE-2) decât la nivelul plămânului adulţilor, molecule care au o afinitate crescută pentru coronavirus şi care facilitează accesul acestui virus în celule.

O a doua ipoteză ar fi aceea că numărul mare de vaccinuri administrate copilului, încă din primele zile de la naştere, ar reprezenta un adevărat „antrenament” pentru sistemul imunitar al acestuia. Cele mai puternice efecte stimulatoare asupra sistemului imunitar al copiilor par să îl aibă vaccinul antirujeolic şi vaccinul BCG (împotriva tuberculozei). Diminuarea efectului postvaccinal după circa 10 ani de la vaccinare ar putea explica, într-un fel, creşterea numărului de cazuri de infecţie COVID-19 peste vârsta de 10 ani.

Există, deci, diverse cauze care determină evoluţia mai puţin severă a infecţiei cu virusul SARS CoV-2 la copii, dar care pot să ducă, totodată, la o subapreciere a numărului de cazuri infectate la această categorie de vârstă. Dacă la acest aspect ar fi să mai adăugăm şi faptul că au fost câteva studii efectuate pe copii asimptomatici sau cu forme uşoare de boală, la care s-a demonstrat existenţa, de fapt, a unor încărcături virale mari la nivelul căilor respiratorii superioare, nu greşim dacă ne referim la această categorie de vârstă ca fiind o sursă majoră de împrăştiere a virusului.

În aceste condiţii, redeschiderea şcolilor poate reprezenta o problemă, atât în cazul copiilor simptomatici care au trecut recent prin infecţia cu virusul SARS CoV-2 (infecţie documentată prin rezultatul pozitiv al RT-PCR SARS CoV-2 sau prin testul rapid Atg SARS CoV-2 ), cât şi, mai ales, în cazul copiilor asimptomatici, contacţi (îndeosebi ales intradomiciliar), cu un membru al familiei adult/copil diagnosticat cu infecţie COVID-19 ( fiind asimptomatici, de cele mai multe ori, nu sunt testaţi şi nu primesc nici un fel de tratament ). Aceste categorii vor constitui un adevărat rezervor de infecţie cu noul coronavirus, mai ales că, de multe ori, nu respectă regulile de distanţare socială şi de igienă.

Un alt aspect, mai puţin cunoscut şi studiat pană în prezent la copiii cu infecţie COVID-19 este constituit de sechelele (mai ales pulmonare) secundare acestei infecţii”, au explicat specialiștii Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu.

(FOTO: Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu)

Articole recente

Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic Politehnica 2020: De la realizări la perspective pentru viitor

În prezentarea sa detaliată, conf.univ.dr.ing. Vlad Mihăescu a vorbit despre misiunea CITT, subliniind eforturile constante depuse pentru a încuraja o colaborare eficientă între cercetători și industrie.

Dosar penal, după ce o fetiță de 4 ani aflată în îngrijirea unui asistent maternal a murit

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, copilul a murit din cauza căzăturii, însă avea trupul plin de vânătăi, astfel că asistenţii maternali care o luaseră în plasament sunt cercetaţi pentru ucidere din culpă şi rele tratamente aplicate minorului.

Preşedintele CJ Braşov, despre aeroport: Este deranjant când ţi se spune că ai program de aprozar

Preşedintele CJ Braşov, Şerban Todorică-Constantin, a făcut vineri, într-o conferinţă de presă, un istoric al Aeroportului Internaţional Braşov – Ghimbav. 

Semnătură electronică calificată sau…simplificată? Ce alegem şi de ce?

În goana după digitalizare (atât de necesară, de altfel) avem un lucru extrem de important de înţeles şi reţinut – nu toate semnăturile electronice sunt la fel! Un articol susținut de CertSIGN

Mai multe articole de același fel

A fost semnat contractul de finanţare pentru construirea spitalului de boli infecţioase de la Oradea

Potrivit datelor transmise de Primăria Oradea, noua unitate medicală urmăreşte gruparea specialităţilor boli infecţioase şi pneumoftiziologice la o singură adresă, într-o unitate spitalicească modernă, care să răspundă tuturor cerinţelor de calitate actuale.