13.7 C
Cluj-Napoca

Astăzi se sărbătorește Ziua Culturii Maghiare

Publicat:

22 ianuarie este Ziua culturii maghiare. Sărbătorim această zi începând din 1989 în amintirea zilei de 22 ianuarie 1823, când Kölcsey Ferenc a desăvârşit textul Imnului maghiar.

”Data simbolică conectează pentru totdeauna Ziua Culturii Maghiare cu unul dintre pilonii definitorii ai identității naționale maghiare – Imnul. Cu imnul al cărei versuri sunt cunoscute de fiecare copil maghiar, al cărei ritm este întipărit în sufletele noastre: pentru că știm cine suntem și unde aparținem. Pare o coincidență că în urmă cu o săptămână, pe data de 15 ianuarie, data nașterii lui Mihai Eminescu am sărbătorit Ziua Culturii Române. În spatele coincidențelor, este ușor de observat necesarul. Ambele națiuni au ancorat celebrarea propriei lor culturi la ziua de naștere al unui poet definitoriu sau a unei opere poetice definitorii, căci poeții sunt cei mai mari cultivatori și cei mai buni cunoscători, deseori inovatori ai fiecărei limbi. În această parte a Europei în care trăim, cultura este definită de limba vorbită.”, a scris pe pagina de socializare primarul municipiului Târgu-Mureș, Soós Zoltán.

Himnusz, cântecul care începe cu cuvintele Isten, áldd meg a magyart (Doamne, binecuvântează-i pe maghiari), este imnul național oficial al Ungariei. A fost adoptat în 1844, iar prima strofă este cântată la ceremoniile oficiale. Textul a fost scris de Ferenc Kölcsey și muzica a fost compusă de Ferenc Erkel. Acest imn este recunoscut și ca imn religios, fiind prezent în cartea oficială de cântări romano-catolice ”Hozsanna”.

Ferenc Kölcsey s-a născut în 8 august 1790 la Săuca, în județul Satu Mare (vechiul Comitatul Sătmar). A fost poet, critic literar și politician maghiar. Rămas orfan de mic, și-a pierdut un ochi din cauza variolei. Între 1832-1835 a fost membru al Parlamentului ungar.

Casa memorială Kölcsey a fost ridicată în anul 2019, în vecinătatea bisericii reformate din localitatea Săuca, care a fost construită de către străbunica poetului. La parterul casei memoriale, Muzeul Literaturii Petőfi a amenajat o expoziţie, în una din săli fiind evocată personalitatea poetului, în cealaltă tema fiind Imnul.

Din aceeași categorie

spot_img

Articole recente

spot_img