fbpx
spot_img
10.8 C
Cluj-Napoca
AcasăEDUCAȚIEFacultatea de Construcții din cadrul UPT, cea mai bună din țară

Facultatea de Construcții din cadrul UPT, cea mai bună din țară

Publicat în

spot_img
spot_img

Domeniul de studii Inginerie Civilă din cadrul Facultății de Construcții, Universitatea Politehnica Timișoara, cu o tradiție de aproape 80 de ani și cu o largă recunoaștere națională și internațională, a fost clasificat pe primul loc din țară, în baza unei evaluări comparative a universităților pe domenii de studii, realizată în 2020 de Școala Națională de Studii Politice și Administrative.

Școala Politehnică din Timișoara și-a creat prestigiul de care se bucură astăzi și locul de frunte pe care îl ocupă pe plan național și internațional și datorită dăruirii de care, de-a lungul vremii, au dat dovadă profesorii săi. Încă de la înființare, aici au venit să predea cadre didactice de înaltă ținută profesională, ingineri din industria aflată în plină înflorire în zonă, care s-au angajat cu toată hotărârea în edificarea unei școli pe măsura năzuințelor și a spiritului Timișoarei, spirit ce avea să pătrundă, așa cum spunea și Regele Ferdinand, între zidurile primei instituții de învățământ superior din vestul țării.

Dacă astăzi Politehnica se poate lăuda și cu „zidurile”, spiritul a existat cu mult înaintea acestora. Iar toate greutățile începutului au putut fi învinse prin calitatea excepțională a cadrelor didactice, a căror prestație academică de înaltă ținută au propulsat Politehnica timișoreană printre valorile instituționale perene ale României. Au fost profesori care au creat în jurul lor adevărate școli în domeniile lor, multe dintre ele în premieră națională. Iar în aceste școli s-a format o pleiadă de studenți eminenți, care au dus mai departe tradiția.

Una dintre aceste școli este și cea de Construcții, prin înființarea căreia s-a realizat și visul pentru care profesorul, inginer și arhitect Victor Vlad, unul din ctitorii de marcă ai Școlii Politehnice militase aproape 20 de ani. Facultatea de Construcții din cadrul Politehnicii timișorene s-a înființat prin Decretul Lege nr. 3134/11 din noiembrie 1941, cu specializarea Construcții civile și industriale.

Facultatea de Construcții din cadrul Universității Politehnica Timișoara a cunoscut o continuă dezvoltare și diversificare, în special după reforma învățământului din 1948. Cadre didactice cu înaltă prestanță academică au adus prestigiul facultății, creând și adevărate școli în domeniul Ingineriei Civile: Pompiliu Nicolau – construcții hidrotehnice, Nicolae Maior si Laurențiu Nicoară –infrastructuri pentru transporturi, Dan Mateescu – construcții metalice, Constantin Avram – beton armat. Și în prezent, Facultatea de Construcții din cadrul UPT are o serie de cadre didactice de valoare, cu recunoaștere internațională, membri ai Academiei Române sau ai Academiei de Științe Tehnice din România, membri în diverse structuri internaționale în domeniu.

Ca atare, nu este o surpriză desemnarea domeniului de studii Inginerie Civilă din cadrul Facultății de Construcții din Timișoara ca fiind pe primul loc în țară, potrivit unei propuneri de evaluare comparativă a universităților pe domenii de studii, realizată în 2020 de Școala Națională de Studii Politice și Administrative, în baza unui set de indicatori relevanți, care au vizat: calitatea resursei umane, impactul si performanța activității științifice, fondurile atrase pentru cercetarea științifică, capacitatea instituțională si de cercetare.

De asemenea, nu este o surpriză nici faptul că, începând cu anul 2017, a existat o creștere continuă a numărului de studenți la nivelul anului I studii de licență din cadrul Facultății de Construcții din Timișoara (cu 17% în 2018, 48% în 2019, respectiv cu 83% în 2020). În anul 2020, admiterea la Facultatea de Construcții a reprezentat cea mai mare creștere din UPT.

Sectorul construcțiilor s-a dezvoltat în mod deosebit în România în ultimii ani. In plină perioadă de criză pandemică, volumul lucrărilor de construcții a crescut în primele 11 luni din 2020 cu peste 16%. Un factor semnificativ a fost și legislația stimulatoare în domeniul salarizării, unde, la fel ca pentru domeniul IT, angajații din sectorul construcțiilor beneficiază de facilități fiscale cu începere din anul 2019.

Perspectiva anilor 2021-2027 este deosebit de favorabilă pieței construcțiilor, având în vedere și proiectele existente în domeniul infrastructurii, stimulate și de fondurile Uniunii Europene puse la dispoziția României în această perioadă.

Adrian Meitner

Articole recente

A fost dat în funcţiune noul terminal de pasageri al Aeroportului Internaţional Oradea

O investiţie de 40 de milioane de euro din fonduri europene

Restricţii de circulaţie pe teritoriul Ungariei pentru autovehiculele de mare tonaj

Poliţia de Frontieră a transmis că, în zilele de duminică şi luni circulaţia automarfarelor cu o capacitate mai mare de 7,5 tone va fi restricţionată pe teritoriul Ungariei ca urmare a faptului că sunt celebrate Rusaliile Catolice.

Castelul Rákóczi-Bánffy de la Gilău a fost inaugurat, după ample lucrări de restaurare

Castelul Rákóczi-Bánffy se află la 20 de kilometri de Cluj-Napoca, are o formă pătrată cu patru bastioane pe colţuri şi conţine 60 de săli. Înaintea naţionalizării i-a aparţinut contesei Katinka Bánffy. Până în 2002, în clădire a funcţionat o şcoală ajutătoare, castelul fiind restituit nepotului contesei, istoricului Tamás Barcsay, după o perioadă de 7 ani. Prima menţionare scrisă a castelului datează din 1439.

Mai multe articole de același fel

Tech Talks by UPT, conferința de tehnologie organizată de Universitatea Politehnica Timișoara, un succes din toate punctele de vedere

Nouă speakeri de talie mondială, experți de top din industria AI, lideri de opinie și pionieri în domeniu au urcat vineri, 17 mai 2024, pe scena cinematografului Timiș pentru a prezenta perspectivele proprii și a explora impactul inteligenței artificiale asupra societății și modul în care tehnologia poate fi folosită pentru a îmbunătăți viețile oamenilor