Primarul Dominic Fritz le-a transmis, vineri, o scrisoare deschisă preşedintelui Centrului Naţional de Coordonare a Activităţilor de Vaccinare (CNCAV), colonel dr. Valeriu Gheorghiţă, şi ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, în care arată că la Centrul Regional de Distribuţie Timişoara s-au primit cele mai puţine doze de vaccin anti-COVID, în condiţiile în care rata de infectare în municipiu este ridicată.

Edilul cere mai multă predictibilitate şi criterii îmbunătăţite de alocare a vaccinurilor, pentru ca autorităţile locale să se poată organiza pe măsura aşteptărilor, dar şi “pentru a menţine încrederea cetăţenilor în acţiunea de vaccinare”.

“În calitatea mea de primar al municipiului Timişoara, am o obligaţie de transparenţă şi eficienţă faţă de oamenii care trăiesc în acest oraş. Pentru a ne putea organiza pe măsura aşteptărilor şi pentru a menţine încrederea cetăţenilor în acţiunea de vaccinare, avem nevoie, cel puţin la nivel local, de mai multe date, mai multă predictibilitate şi de criterii îmbunătăţite de alocare a vaccinurilor. Centrul Regional de Distribuţie Timişoara a primit cele mai puţine doze de vaccin şi acest fapt a ridicat semne de întrebare la nivelul opiniei publice. Precum ştiţi probabil, judeţul Timiş este unul dintre cele care îşi fac cu conştiinciozitate datoria de a testa, dar rata de infectare a rămas ridicată, în ciuda măsurilor restrictive locale. Vă solicit să analizaţi posibilitatea introducerii ca criteriu a numărului de reproducţie R a virusului COVID-19 în alocarea vaccinurilor pentru judeţe. Cred că trebuie să intervenim cu vaccinuri în comunităţile unde numărul de infectări este ridicat, pentru a controla răspândirea”, spune primarul Dominic Fritz în scrisoarea adresată celor doi demnitari.

Edilul-şef al Timişoarei adaugă că un alt criteriu obiectiv de alocare a vaccinurilor ar putea fi numărul programărilor, adică alocarea unui număr mai mare de vaccinuri acolo unde există cerere, care poate fi cuantificabilă în numărul programărilor. Astfel, s-ar înlătura suspiciunea că există distorsiuni subiective în distribuţia vaccinurilor către judeţe.

“La nivelul municipiului Timişoara, suntem gata în câteva zile să punem la dispoziţia Direcţiei de Sănătate Publică toate cele 11 centre de vaccinare ce ne-au fost alocate, dar nu ne dorim ca acestea să fie spaţii de muzeu”, subliniază primarul.

Dominic Fritz menţionează faptul că pentru predictibilitate şi adaptarea ritmului de deschidere a centrelor de vaccinare la numărul de vaccinuri ce sunt distribuite, în condiţiile fluctuaţiilor generate de producători, este nevoie de mai multe date care pot fi furnizate, periodic, prin direcţiile de sănătate publică.

Acestea ar fi: o proiecţie a numărului de doze ce vor fi repartizate pentru fiecare judeţ, oraş-centru de vaccinare, lunar; o proiecţie aproximativă lunară a numărului de centre/fluxuri ce vor fi repartizate judeţului, respectiv oraşelor, nu în ultimul rând pentru a putea planifica detaşarea şi angajarea personalului medical pentru fiecare centru în parte numărul de doze distribuite la nivel de judeţ, la fiecare tranşă de vaccin; numărul de doze distribuite la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale (UAT) care are centre de vaccinare, la fiecare tranşă de vaccin; numărul de doze distribuite/administrate/pierdute/stoc final la nivelul fiecărui centru de vaccinare, zilnic, precum şi numărul de persoane înscrise pentru vaccinare lunar la nivelul fiecărei UAT.

“Avem nevoie de toate aceste date şi proiecţii pentru a ne putea organiza mai bine, pentru a transparentiza acţiunea de vaccinare şi a o face mai predictibilă pentru timişoreni, ceea ce va creşte încrederea în stat şi în acţiunea de vaccinare. Aveţi în mine un partener solid în desfăşurarea acestei campanii şi consider că noi, autorităţile locale, vă suntem un partener pe care vă puteţi baza pentru succesul acestei acţiuni”, argumentează Dominic Fritz.

Primarul Timişoarei mai arată că apreciază foarte multe efortul celor două entităţi administrative cărora le adresează scrisoarea, care au reuşit să mobilizeze resurse impresionante pentru ca România să aibă printre cei mai mulţi cetăţeni europeni vaccinaţi.

“Este o dovadă că statul român poate să se organizeze în faţa unei provocări globale uriaşe, pandemia de COVID-19, şi un semnal că avem cetăţeni responsabili, care înţeleg perfect miza acestei acţiuni, din punct de vedere al sănătăţii publice şi al economiei naţionale”, concluzionează Dominic Fritz.

Potrivit primarului Timișoarei, de la începutul campaniei de vaccinare până în 19 ianuarie, când a fost primită ultima tranșă, în județul Timiș au fost distribuite 17.350 de doze de vaccin din cele 41.145 câte au ajuns la Timișoara pentru județele Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara. Din prima categorie au fost vaccinate 13.205 persoane, cadre medicale și din centrele medico-sociale, iar din categoria a doua, 2049 de persoane vulnerabile.

“Nu am primit date și pentru Timișoara, dar ceea ce știu este că timișorenii vor să se vaccineze, că numărul de vaccinuri alocat aici este mult sub cererea și că diferența trebuie redusă. I-am propus domnului Gheorghiță și îmbunătățirea criteriilor de alocare a vaccinurilor. Mi s-ar părea firesc să se ia în considerare rata de infectare și numarul de programări. Momentan avem două centre funcționale, un al treilea centru cu 8 fluxuri la ISHO este gata și așteaptă alocarea dozelor. Săptămâna viitoare punem la dispoziție și celelalte centre, în speranța să fie deschise și folosite cât de curând posibil”, a declarat Dominic Fritz.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania