Meteorologii anunță și precipitații moderate cantitativ, intensificări ale vântului cu rafale ce vor atinge 55-75 km/h, iar pe creste 120-140 km/h în intervaul 24 ianuarie, ora 20 – 25 ianuarie, ora 22.

Un nucleu ciclonic de origine mediteraneană va traversa teritoriul țării noastre, astfel că aria precipitațiilor se va extinde și va cuprinde majoritatea regiunilor, mai puțin vestul Moldovei și centrul Transilvaniei – unde vor fi neînsemnate cantitativ, iar vântul va prezenta intensificări pe arii extinse.

Treptat, în a doua parte a nopții de duminică spre luni (24/25 ianuarie) și temporar luni, odată cu avansul masei de aer rece, de origine maritim-polară, ploile se vor transforma în lapovițe și trecător ninsori, local în Banat, Crișana, Maramureș și estul Transilvaniei, iar pe alocuri se poate depune un strat subțire de zăpadă. Cantitățile de apă vor atinge 15-25 mm în vestul și nord-vestul extrem, precum și în nordul Olteniei, iar în zonele montane aferente – punctiform 40-50 mm. În sud-estul teritoriului, ploile vor avea și caracter de aversă, iar în intervale de timp relativ scurte se pot cumula local 15 mm.

La munte va ninge, mai însemnat în zona înaltă a Carpaților Occidentali, dar și în grupele vestice și centrale ale Meridionalilor, unde stratul de zăpadă nou depus va fi consistent – 35…45 cm.

Vântul va prezenta intensificări temporare în majoritatea regiunilor, cu rafale de peste 30-45 km/h, dar cu precădere în Banat, jumătatea sudică a Olteniei și a Munteniei, Dobrogea, sudul și sud-vestul Transilvaniei, unde la rafală se vor atinge, în general, viteze de 55-75 km/h, iar izolat și trecător 80 km/h, cu precădere pe litoral sau în zona Deltei.

”Vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 80…90 km/h, iar îndeosebi în zona înaltă a Carpaţilor Meridionali, rafalele vor depăşi 100 km/h şi va fi viscol. Temporar va ninge în zona Carpaţilor Occidentali şi Meridionali, iar la altitudini de peste 1800 m, ninsorile vor fi moderate cantitativ (în general 15…20 l/mp) şi se va depune strat nou de zăpadă consistent”, au transmis meteorologii.  

În Banat, vor fi perioade în care rafalele vântului vor depăşi 55…65 de km/h şi izolat 70 km/h. 

”Spre dimineaţă, în regiunile vestice ploile se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare”, a mai precizat ANM.  

De asemenea, în acelaşi interval, va fi cod portocaliu de intensificări susţinute ale vântului, viscol puternic şi vizibilitate redusă în Carpaţii Meridionali, la altitudini de peste 1800 m. 

Pe crestele Carpaților Meridionali vântul va sufla tare, temporar cu rafale de 120-140 km/h, viscolind puternic ninsoarea și spulberând zăpada.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania