fbpx
1.7 C
Cluj-Napoca
AcasăAGRICULTURA & AGRIBUSINESSAtenție gospodari! Arderea deșeurilor vegetale va fi sancționată drastic începând de luna...

Atenție gospodari! Arderea deșeurilor vegetale va fi sancționată drastic începând de luna viitoare

Publicat în

spot_img
spot_img

Arderea deșeurilor vegetale, o practică foarte des întâlnită în curțile și grădinile românilor, va fi drastic sancționată începând din luna februarie. Legea 181/2020, așa-numită ”legea compostului” întră în vigoare în 20 februarie și prevede că autorităţile administraţiei publice locale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociaţiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, trebuie să implementeze sistemul de colectare separată a deşeurilor biodegradabile, să extindă colectarea separată din uşă în uşă a biodeşeurilor în mediul urban, dublată de implementarea schemei „plăteşte pentru cât arunci” şi să încurajeze compostarea individuală în gospodăriile din mediul rural.

Atât firmele și cât şi persoanele fizice vor trebui să colecteze separat biodeșeurile şi să depună aceste deșeuri în spațiile indicate sau să le predea firmelor autorizate să le colecteze, se arată într-o postare care conține fragmente din textul legii pe pagina de Facebook Garda de Mediu Bihor.

Mai exact, trebuie să colectăm separat deşeurile biodegradabile, precum fructele şi legumele alterate, aşa cum procedăm cu hârtia, plasticul, metalul și sticla. Primăriile trebuie să pună la dispoziţia oamenilor pubele speciale, iar firmele de salubrizare vor prelua aceste resturi ca să le transforme, ulterior, în compost pentru agricultură.

Biodeșeurile, potrivit Legii nr. 181/2020, sunt cele provenite din grădini și parcuri, de la alimente, din bucătăriile gospodăriilor private, din birouri, cantine, restaurante, comerțul cu ridicata, de la firmele de catering și magazinele de vânzare cu amănuntul, deșeurile similare ce provin din unitățile de prelucrare a produselor alimentare

Legea stipulează și ce anume presupune compostarea acestor deșeuri.

„Producerea unui compost de calitate utilizând fracția de deșeuri biodegradabile rezultată în urma unei colectări selective a deșeurilor municipale contribuie la fertilitatea solului cu produse naturale, ecologice și sigure, contribuie la reducerea fertilizatorilor anorganici (chimici), contribuie la refacerea structurii solului (de care suferă mai ales zonele pe care se face agricultura intensivă sau zonele în curs de deșertificare), crește capacitatea de absorbție și de retenție a apei în sol și scade nevoia de irigare a terenurilor agricole. Pe scurt, transformarea deșeurilor în compost este benefică atât pentru mediu, pentru sănătatea celor care se bucură de plantele crescute pe un sol fertilizat natural …”, se arată în textul legii.

Compost

Începând cu intrarea acestei legi în vigoare, din 20 februarie 2021, comisarii Gărzii de Mediu vor aplica sancţiuni pentru cei care încalcă obligația de a colecta separat aceste deșeuri cu amenzi cuprinse între 400-800 de lei, dacă e vorba de simplii cetățeni, sau cu sume între 10.000 și 20.000 de lei, dacă e vorba de persoane juridice.

Aceeași amendă este stabilită pentru încălcarea obligației de a depune deșeurile în spațiile indicate sau obligației de a preda colectorilor aceste deșeuri.

Țara noastră, alături de alte state europene, este obligată să bifeze această bornă în domeniul colectării selective până în 2023. În esență, legea transpune în legislația noastră o obligație pe care o au toate statele membre ale Uniunii – Directiva (UE) 2018/851.

Inițiatorii acestei legi subliniază că, în prezent, în România se reciclează sub 15% din totalul deșeurilor municipale, sub formă de hârtie, plastic, metal și sticlă, iar până în 2025, adică în mai puțin de cinci ani, normele europene ne obligă să ajungem la 55%.

Articole recente

Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic Politehnica 2020: De la realizări la perspective pentru viitor

În prezentarea sa detaliată, conf.univ.dr.ing. Vlad Mihăescu a vorbit despre misiunea CITT, subliniind eforturile constante depuse pentru a încuraja o colaborare eficientă între cercetători și industrie.

Dosar penal, după ce o fetiță de 4 ani aflată în îngrijirea unui asistent maternal a murit

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, copilul a murit din cauza căzăturii, însă avea trupul plin de vânătăi, astfel că asistenţii maternali care o luaseră în plasament sunt cercetaţi pentru ucidere din culpă şi rele tratamente aplicate minorului.

Preşedintele CJ Braşov, despre aeroport: Este deranjant când ţi se spune că ai program de aprozar

Preşedintele CJ Braşov, Şerban Todorică-Constantin, a făcut vineri, într-o conferinţă de presă, un istoric al Aeroportului Internaţional Braşov – Ghimbav. 

Semnătură electronică calificată sau…simplificată? Ce alegem şi de ce?

În goana după digitalizare (atât de necesară, de altfel) avem un lucru extrem de important de înţeles şi reţinut – nu toate semnăturile electronice sunt la fel! Un articol susținut de CertSIGN

Mai multe articole de același fel

Evenimente de anvergură la USAMV Cluj-Napoca | Transilvania Food Summit și Ziua Interacțiunii Om-Animal

Campusul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va găzdui, în intervalul 6-8 octombrie 2023, două evenimente anuale, cu impact major în domeniul agroalimentar, respectiv al interacțiunii cu animalele: Transilvania Food Summit și Ziua Interacțiunii Om-Animal (ZIOA).