
Timotei Păcurar este multiplu campion național la ciclism, sportiv de performanță și fondatorul unui ONG cu care a arătat că viața unei comunități locale se poate schimba în bine prin implicare. A decis că nu este suficient, a realizat că o localitate nu se poate dezvolta fără o administrație eficientă și a candidat la funcția de primar. Oamenii l-au votat și la 29 de ani a ajuns primar al comunei Micăsasa, din județul Sibiu. Este cel mai tânăr primar din județ și singurul primar al USR-PLUS din Sibiu. A învins în alegeri, la o diferență 41 de voturi, un primar care era în funcție de 18 ani.
Face echipă la conducerea primăriei cu cel mai bun prieten al său, Adrian Suciu, viceprimarul comunei. Împreună au deszăpezit străzile din sat, folosind utilajele primăriei, pentru a face economie la buget. Au considerat că era o risipă de bani să angajeze o firmă, iar sumele economisite se pot folosi pentru alte proiecte pentru alte comunitate. Apoi au curățat, împreună cu angajați ai primăriei și oameni din comună, un drum lăsat de izbeliște de fosta administrație. Primarul și viceprimarul din Micăsasa consideră că dacă oamenii văd că te implici și îți pasă de localitate și ei vor pune umărul pentru dezvoltarea comunității. “Suntem la primul mandat, amândoi avem 30 de ani, suntem tineri și avem tot viitorul în față să facem treabă și să se audă lucruri bune despre comuna Micăsasa”, spune primarul comunei.
Timotei Păcurar a absolvit Facultatea de Jurnalism a Universității din Sibiu, apoi și-a început cariera sportivă, intrând în cea mai bună echipă de mountain bike din țară cu care a participat la multe acțiuni și evenimente. “Am văzut că lucrurile funcționează, că o comunitate poate să se ridice pe agroturism, pe lucruri de calitate, și de acolo mi-a venit ideea inițial să facem lucrurile de pe partea civică, de pe partea de ONG, am fondat ONG-ul, am făcut acțiuni aici, concursuri de ciclism, festival, am susținut producătorii locali, am avut acțiuni cu copiii la școală, seri de film cu oameni de aici, am avut mai multe proiecte. La un moment dat, ne-am dat seama că noi lucrurile le facem și punem suflet și facem calitate, doar că infrastructura și partea administrației locale nu vine și nu poți să mergi numai dintr-o direcție și atunci am hotărât să mergem pe drumul acesta, să schimbăm lucrurile din administrația locală. Și așa am plecat la drum în campania electorală. Foarte târziu, cu trei luni înainte de alegeri am hotărât să plecăm pe drumul acesta și a fost un succes”, a spus pentru ȘTIRILE TRANSILVANIEI Timotei Păcurar.
A fost votat primar al comunei Micăsasa la alegerile locale de anul trecut, câștigând în fața candidatului PSD, primar în funcție de 18 ani. Diferența a fost de 41 de voturi. Este cel mai tânăr primar din județul Sibiu și singurul primar USR-PLUS din județ. Viceprimarul comunei este Adrian Suciu, tot de la USR-PLUS. “Am pornit împreună pe acest drum, suntem o echipă omogenă. Eu cu domnul viceprimar suntem colegi de la grădiniță, suntem cei mai buni prieteni, am făcut foarte multe lucruri pentru comunitatea de aici. În urmă cu doi ani am fondat un ONG prin care am făcut diverse acțiuni în localitate și lumea a văzut că suntem puși pe treabă și vrem să facem din locul acesta un loc frumos”, spune Timotei Păcurar.

“Multe lucruri în gospodăria noastră putem să le facem noi”
Au dovedit că sunt puși pe treabă și ajunși la conducerea primăriei. La mijlocul acestei luni, când în comună ninsese și se circula greu, primarul și viceprimarul au folosit utilajele de deszăpezit pe care le achiziționase primăria, au încărcat material antiderapant și au curățat drumurile. „Nu am angajat o firmă pentru că avem utilaje și nu avea sens să irosim banii doar ca să ne fie nouă mai ușor. Multe lucruri în gospodăria noastră putem să le facem noi, în regie proprie și să scutim bani, pentru că la o primărie mică nu avem un buget extraordinar și banii aceia putem să-i folosim mai chibzuit în alte proiecte care să ridice comunitatea”, a explicat Timotei Păcurar.
Primarul spune că acțiunea a fost bine primită de comunitate, dovadă că, după câteva zile, oamenii au pus și ei umărul la curățarea unui drum din sat. “Chiar în urmă cu câteva zile am curățat un drum care a fost lăsat de vechea administrație. Efectiv, din două benzi s-a ajuns la o singură bandă pentru că a coborât răzorul și vegetația și am mers cu beneficiarii de ajutor social, cu angajații din primărie, am curățat acolo, au venit și oamenii din sat, ne-au ajutat, s-au implicat. Oamenii îmbrățișează schimbarea și sunt dispuși să pună mâna și umărul la treabă pentru a schimba fața localității și văd că și din partea noastră e tot interesul pentru a ajunge cât mai repede în rândul comunelor normale, cu condiții decente de anul 2021”, a declarat primarul comunei Micăsasa.

„Micăsasa este un loc foarte frumos în care să trăiești”
Tânăra echipă de la conducerea primăriei vrea să rezolve prioritar problema infrastructurii în comună și consideră că Micăsasa se poate dezvolta prin turism, agricultură și sprijinirea producătorilor locali. Pentru Timotei Păcurar este important ca Micăsasa să devină o comună atractivă atât pentru cei care au plecat din zonă pentru că nu aveau perspective, cât și pentru oameni din afară care își doresc să trăiască într-un “sat european”. “Vrem să facem infrastructura sănătoasă, pentru că acolo avem destul de multe probleme, iar în paralel vrem să creăm o comunitate, să creăm o portiță de dezvoltare pentru comunitatea de aici, spre agroturism, spre produse locale, agricultură. Să fie un trai decent și să fie o plăcere să vii să locuiești aici și să ai toate condițiile pentru un sat european la nivelul de 2021. Lucrurile au mers spre rău și avem foarte multe de reparat. Micăsasa este un loc foarte frumos în care să trăiești. Mai ales acum, când tendința tinerilor este să plece de la oraș spre locurile mai puțin aglomerate, cred că am putea să le oferim oportunitatea să vină spre Micăsasa și să cunoască satul. Mai ales că avem și monumente istorice, iar locul acesta are o istorie foarte frumoasă”, spune Timotei Păcurar.
–––––––––––
Timotei Păcurar s-a născut în 1990. Este originar din Micăsasa. A absolvit Facultatea de Jurnalism a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu. Are în palmares șase titluri de campion național la ciclism. Este fondator al ONG-ului Micăsasa Connect, a coordonat proiecte sportive, culturale și sociale în comuna sibiană. Tot aici a organizat prima cursă de ciclocros din România aflată în circuitul mondial. În 27 septembrie anul trecut a fost ales primar al comunei Micăsasa.

(SURSA FOTO: Timotei Păcurar / Facebook)