Un secol de comunitate, un secol de minerit, un secol de încercări pentru Valea Jiului, a fost prezentat într-un spectacol-document al actorilor Teatrului Dramatic ”Ion D. Sîrbu” Petroșani. Mineritul ”tradus” artistic de actori, va rezista în timp ca singura carte de vizită prin care poate vorbi Valea Jiului prin oamenii ei, scrie Gazeta de Dimineață.

Proiectul intitulat PETROȘANI 100 a pus o oglindă în fața unei comunități printr-un spectacol indeti și tulburător. Premiera a avut loc duminică, iar cei care vor veni la reprezentațiile acestei piese vor vedea o trecere în revistă a mineritului din Valea Jiului. Printr-o succesiune de întâmplări, povestite de personajele din viața de zi cu zi ale comunității, dramaturgul Mihaela Michalov a tradus într-un text–document un secol de minerit în Valea Jiului.

Emoție, dramă, istorie, tumult social, manipulare, tristețe, întuneric. Mineri. Viață. Lumină. Petroșani100. Acestea sunt doar câteva cuvinte cheie cu care spectatorii ar putea părăsi sala de spectacol după ce vor fi martori oculari la viața în care au jucat propriul rol. Scena pe care au jucat, Valea Jiului, este astăzi nimic altceva decât tabloul acestei vieți.

Echipa artistică a fost coordonată de regizorul Alexandru Mihăescu, premiera de duminică fiind și evenimentul de redeschidere a sălilor de spectacol.

Următoarea reprezentanție va avea loc, sâmbătă, 30 ianuarie.

Sursa: Gazeta de Dimineață

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania