Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, a prezentat astăzi în cadrul unei conferințe de presă un regulament de construire pentru zona montană a județului, care are scopul de a se crea un aspect unitar, care să respecte și să prezerve tradiția și specificul local.

În ultimii ani s-a construit haotic în zonele montane din Bihor, dezordonat, fără o direcție clară, fără planuri de urbanism și regulamente, cu densități de tip urban în zona montană și fără a respecta forme apropiate de casele tradiționale. Pentru a limita acest fenomen, Consiliul Județean Bihor propune un regulament de construire, astfel încât noile construcții să ducă la dezvoltarea turismului, fără distrugerea naturii și a frumuseței locale. Regulamentul va introduce restricții de ocupare a parcelelor și reguli care țin de aspectul construcției, de la acoperiș, fațade, până la materialele utilizate.

Conceptul general va prelua elemente din construcțiile tradiționale din România, precum și din arhitectura montană europeană, cu accent pe pante de acoperiș lungi, elemente din lemn masiv la fațade și interioare, zidării și placări din piatră la nivelurile de intrare. În principiu, se vor folosi materiale naturale, locale. Construcțiile nu trebuie să domine peisajul, iar culorile folosite trebuie să fie în tonuri naturale și derivate din cele ale peisajului local.

„Există un ghid de arhitectură pentru încadrarea în specificul local în zona Crișana-munte elaborat de Ordinul Arhitecților din România, deci sunt studii pe acest temei. Există, de asemenea, o astfel de practică în țări europene cu zone montane care s-au dezvoltat bine, cum ar fi nordul Italiei sau Austria, deci nu venim cu ceva foarte nou, dar trebuie să facem și noi aceste lucruri. De asemenea, ne vom consulta cu conducerea Parcului Natural Apuseni, vom avea întâlniri în următoarele două luni de zile, cât timp este această perioadă a regulamentului în dezbatere publică și la final, în cursul lunii aprilie, vom adopta acest regulament. Vom discuta și cu primăriile din zonă, astfel încât  să cădem de acord asupra acestor măsuri. Sunt câteva zone care vor fi prioritare pentru noi, unde putem să acționăm. Este vorba de zona Padiș, zona Stâna de Vale – Barajul Leșu – Coada Lacului, zona Vârtop – Arieșeni, zona Roșia-Remetea, zona Defileului Crișului Repede, dar și una cu un specific aparte, cum este comuna Șinteu, unde împreună cu primăria vom veni cu un regulament care să conserve această zonă cu identitate slovacă”, a precizat Ilie Bolojan.

Potrivit regulamentului propus de Direcția Arhitectului-Șef din cadrul Consiliului Județean Bihor, funcțiunile preponderente în aceste zone sunt și vor fi locuirea (locuințe individuale, case de vacanță), instituțiile (salvamont, centre de informare turistică), serviciile de turism (pensiuni, hoteluri, cabane), comerțul (spații comerciale, ateliere meșteșugărești) și funcțiunile de agrement și recreere.

Regulamentul va fi pus în dezbatere publică timp de 45 de zile, începând de săptămâna viitoare.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania

1 COMENTARIU

  1. PUG uri bine făcute în toate localitățile.
    Nu trebuiesc reglementari suplimentare care sa încurajeze pastise.

Comments are closed.