Teatrul Vechi din municipiul Arad, care este cel mai vechi teatru care a funcţionat pe teritoriul actual al țării, aflat în paragină de decenii, ar urma să fie cumpărat de un investitor privat de la proprietarii care l-au redobândit prin retrocedare.

Consiliul Judeţean (CJ) Arad a anunţat, vineri, că renunţă la dreptul de preemţiune în cazul Teatrului Vechi, scos la vânzare, în condiţiile în care a apărut un investitor privat care are deja o înţelegere de principiu cu proprietarii clădirii. Preşedintele CJ Arad, Iustin Cionca, a declarat că legea nu permite instituţiei să cumpere clădirea fără o evaluare tehnică.

“Vinerea trecută am primit de la proprietarii clădirii oferta de preemţiune. I-am invitat la o discuţie pe acest subiect luni, când le-am comunicat intenţia noastră de a prelua clădirea Teatrului Vechi, în condiţiile legii, adică după o evaluare tehnică. În cadrul întâlnirii, cei doi proprietari ne-au informat, ceea ce nu ştiam în prealabil, că au un cumpărător privat pentru clădirea teatrului şi au primit deja un avans de la acesta, fapt pentru care au depus cererea de preemţiune, pentru că aşa le cere legea, ca o procedură pentru vânzarea clădirii de interes public. Preţul stabilit de aceştia şi pretins de la Consiliul Judeţean a fost de 200.000 de euro”, a spus Cionca.

El a arătat că CJ Arad a primit 15 zile să ofere un răspuns vânzătorilor, termen insuficient pentru realizarea evaluării.

“Avem la bază o evaluare realizată de Primăria Arad, care indică o valoare a imobilului sub suma cerută de proprietari. Fiind vorba despre bani publici, noi nu putem oferi cât ni se cere, ci cât arată evaluarea. Ar fi o infracţiune să le pretind consilierilor să voteze cumpărarea Teatrului Vechi în condiţii nelegale, de aceea am decis să nu folosim dreptul de preemţiune. Un investitor privat poate plăti cât doreşte, ceea ce noi, din bani publici, nu putem face”, a mai declarat preşedintele CJ Arad.

El afirmă că preţul solicitat pentru clădire este de 200.000 de euro fără Casa Hirschl (lipită de vechiul teatru), apartamentele şi spaţiile comerciale aferente.

“Teatrul trebuie să îşi păstreze destinaţia iniţială, deci să rămână instituţie de spectacol”, a mai arătat Iustin Cionca.

Teatrul Vechi, care este monument istoric, a fost în patrimoniul autorităţilor locale, dar în ultimele decenii nu a fost folosit pentru că este în stare avansată de degradare. În urma proceselor iniţiate după 1989 de către urmaşii foştilor proprietari, clădirea a fost retrocedată.

Începând cu anul 2008, Primăria Arad şi-a anunţat în câteva rânduri intenţia de a cumpăra imobilul, dar demersurile s-au limitat la discuţii cu proprietarii.

Potrivit informaţiilor existente pe site-ul Primăriei Arad, cel mai vechi teatru din ţară a funcţionat într-un imobil format din două corpuri – Casa Hirschl şi Teatrul Vechi.

Teatrul Vechi este considerat primul edificiu de teatru permanent de pe teritoriul actual al României. Data exactă a inaugurării clădirii nu este cunoscută, dar se ştie că din toamna anului 1817 aici şi-a desfăşurat activitatea trupa de teatru german condusă de Cristofor Kun.

Anii de după 1848 reprezintă perioada cea mai rodnică din istoria vechiului teatru. În această perioadă, demn de remarcat este faptul că, în anii 1868,1870 şi 1871, pe scena teatrului au poposit la Arad, în turnee triumfale, formaţiile teatrale româneşti conduse de Mihai Pascaly şi Matei Millo. În cadrul acestor trupe activa ca sufleur şi poetul Mihai Eminescu. În anul 1873 vechiul teatru al lui Hirscl se închide, pentru ca în 1874 să se deschidă stagiunilor sala de spectacole din actualul teatru.

În 1907, la 30 noiembrie, în clădirea vechiului teatru, se inaugurează primul cinematograf din Arad, sub denumirea de “Urania”, unul din cele mai vechi cinematografe din ţară. În sala cinematografului “Urania”, la 16 aprilie 1913, are loc prima reprezentaţie a unui film românesc şi anume “Războiul Independenţei”. Filmul a fost rulat timp de patru zile consecutive, cu câte patru reprezentaţii zilnice. În anul 1917, sala de spectacole, a primit forma pe care o are în zilele noastre. Odată cu apariţia filmului sonor, cinematograful “Urania” se închide, fiindcă sala nu corespundea noilor condiţii de proiecţie, prezentând pericol de incendiu.

Pe scena sălii de spectacole au evoluat numeroase trupe de prestigiu şi o serie de artişti, precum Derynne în 1818, Treuman în 1845 sau Johan Strauss – fiul, în concertul din 1847.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania