Consiliul Județean (CJ) Bihor a anunțat marți că au fost făcuți primii pași pentru deblocarea proiectului Parcul Științific și Tehnologic Bihor, după o perioadă de stagnare de trei ani.

Proiectul a demarat în 30 ianuarie 2018, când CJ a aprobat asocierea dintre U.A.T. Județul Bihor și Societatea Parcuri Industriale Bihor S.A. în scopul înființării Societății Parc Științific și Tehnologic Bihor SRL. Un an mai târziu, în februarie 2019, pentru realizarea Parcului Științific și Tehnologic Bihor a fost încheiat un acord de parteneriat între CJ Bihor, Universitatea din Oradea, Societatea Parcuri Industriale Bihor S.A. și Societatea Parc Științific și Tehnologic Bihor SRL. Contractul de finanțare a fost semnat în 21 septembrie 2020. Ulterior semnării contractului, pentru realizarea în bune condiții a proiectului, CJ Bihor a solicitat înlocuirea partenerului Societatea Parcuri Industriale Bihor S.A. cu Societatea Agenția de Dezvoltare Locală Oradea S.A.

„Ieri, în ultima întâlnire pe care am avut-o cu partenerii acestui proiect, s-a constituit noua echipă de implementare a proiectului formată din reprezentați ai Consiliului Județean Bihor, Universitatea Oradea și Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO). Am decis să dăm drumul finanțării, să pregătim documentația necesară și să demarăm procedurile de licitație și execuție. Săptămâna viitoare va fi publicat în SICAP anunțul de licitație, iar în luna martie vom da startul pentru depunerea ofertelor. Acest proiect va fi un sprijin pentru mediul de afaceri și pentru cercetarea științifică și tehnologică și va duce la creșterea competitivității economice, la specializarea inteligentă și la dezvoltarea economico-socială a județului Bihor.”, a declarat Călin Gal, vicepreședinte al CJ Bihor.

Potrivit administrației județene, investiția presupune construirea și dotarea unei clădiri cu regim de înălțime P+2E și o suprafață desfășurată de peste 5.400 de metri pătrați, amenajarea unei parcări cu 63 de locuri și instalarea unui rastel de biciclete. Parcul Științific și Tehnologic Bihor va presta, prin Universitatea din Oradea, servicii de transfer tehnologic către agenții economici în următoarele domenii: eco-nano-tehnologii și materiale avansate, tehnologii informaționale și de comunicații, spațiu și sercuritate, sănătate, biochimie, energie, mediu și schimbări climatice.

Valoarea totală a proiectului este de 32,9 milioane de lei.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania