Muzeul Județean Satu Mare, Arhivele Naționale ale României-Biroul Județean Satu Mare și Biblioteca Județeană Satu Mare organizează expoziția ”De la caligrafie la tipografie”, care va fi vernisată vineri, 5 februarie, ora 13.00, la sediul Muzeului Județean.

Vor fi expuse o parte dintre cele mai valoroase exemplare de carte veche română și străină din patrimoniul celor trei instituții. Publicul are ocazia să admire cărți manuscrise și tipărite din secolele al XVI-lea – al XIX-lea, care ne transpun într-o lume de mult apusă, în care valoarea cărții era mult diferită față de cea de astăzi.

„Astăzi, datorită evoluției tehnologice, ne bucurăm de existența a numeroase cărți liturgice, de rugăciune, de învățătură, de literatură etc., putându-ne imagina cu greu viața fără prezența lor. Însă, în secolele trecute situația era cu mult diferită. Prin efortul unor domnitori, a unor călugări sau a altor oameni învățați, tiparul și cărțile tipărite au început să se răspândească, la început timid, iar apoi cu mai multă intensitate și în spațiul românesc. Și în regiunea Sătmarului, apar exemplare deosebit de valoroase, atât pentru a fi folosite în cadrul ritualurilor bisericești, cât și pentru dezvoltarea educației personale”, spun reprezentanții Muzeului Județean Satu Mare.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania