fbpx
3.7 C
Cluj-Napoca
AcasăTransilvania MeaTransilvania mea | Întâlniri de pomină. Furtuna de a doua zi

Transilvania mea | Întâlniri de pomină. Furtuna de a doua zi

Publicat în

spot_img
spot_img

Până să găsim noi locul de campare s-au mai petrecut câteva chestii. Ne-o mai udat o ploicică, din aia ușoară, ce fuge în urma furtunii ca să se dea și ea mare că a participat la eveniment. Am biruit și am ajuns în Stațiunea Straja. Țipenie de om n-am zărit, că nu era sezon de schi. Toate localurile stăteau închise, cel puțin pe unde am umblat noi, așa că n-am avut de unde cumpăra o apă minerală (că de de-aia plată eram sătui până-n gât și ne mai și șiroia pe șirea spinării), un suc, o bere, 1-2 mititei cu niște cartofi prăjiți și cu o salată de varză.

Neavând altă alternativă, ne-am băgat la adăpost sub acoperișul stânii din dreapta pârtiei cum te uiți de la „Platoul Soarelui” în sus. Așa îi zice la cabană și la pârtie că altfel nu îmi explic de ce când am ajuns noi în zonă soarele dădea să apună și platoul era cam în beznă. Am prins în schimb un curcubeu strașnic și un apus pe măsura eforturilor noastre din acea zi: adică magnifice. Ne-am dus un pic mai la deal de stână, am montat corturile, am reușit să facem un foc cu lemne ude și am încropit de-o tocană. Clasică: niște slăninuță, cârnăciori, ceapă, morcovi, doi cartofi, un ardei, o cutie de mazăre verde boabe… ce mai… Un festin! O bombă calorică! N-am apucat să ne facem siesta că iar o venit o altă ploicică. Așa că am țâșnit ca melcii spre corturi, să ne punem la somn…

Sforăiturile unora ne-au trezit dimineața devreme. Florin a afirmat (fără să aibă dovezi) că eu aș fi fost principalul responsabil. Dar, sincer, mă îndoiesc! Țin să înclin balanța spre Ovidiu sau chiar spre Florin. Ideea e că am mai făcut o papară dis-de-dimineață, am mâncat, am strâns bulendrele și am plecat fiecare pe drumul lui. Florin s-o dus direct la telecabină. Să coboare, cică, să meargă în municipiul Vulcan, să găsească mașina (că el era șofer) și să vină se ne recupereze din Lupeni. Eu cu Ovidiu am pornit la deal val-vârtej pe cărarea coborâtă în fugă în seara precedentă. Știam deja drumul astfel că peisajele m-au cam lăsat indiferent. Până am ajuns din nou în culme.

Acolo, minune! Se vedeau culmile Vîlcanului de zici că eram în rai. Bine, am mai dat și de niște cruci, unele de piatră, altele de lemn… cum se mai găsesc pe la Porțile Raiului. Drumul urca, cobora, mergea pe curbă de nivel. Noi, după el. Soarele la început a fost îngăduitor cu noi și ne-o luminat cărarea. Apoi, brusc, s-o bosumflat și s-o ascuns după niște nori gingași care or început un pic să se smiorcăie. Am ajuns la un adăpost pastoral și am așteptat să-i treacă soarelui supărarea. 30 de minute, cu plus sau minus. Iar o apărut pe cer și iar ne-o îndemnat la drum.

Am mers, că doar ce era să facem? Florin ne aștepta în Lupeni, mâncare nu prea mai aveam, pustietatea ne înconjura. Am cucerit dealul pieptiș și am ajuns la o baltă în care înotau niște șerpișori. Eu nu m-am speriat că nu eram sigur dacă-s veninoși sau nu. Ovidiu o zis că nu-s veninos. De mine vorbea, nu de șerpișori. Am mâncat ultimele provizii și am pornit coborârea spre Lupeni pe culmea Vârfului Negrii. Am mai încercat să fotografiem niște jivine care se ascundeau sub stânci, dar…

…La un moment dat Doamne-Doamne o zis să ne grăbim! Bine! Nu o zis chiar așa: ci o trăznit și o fulgerat la câțiva kilometri de noi, pe Valea Jiului de Vest în sus, către Uricani, Valea de Pești, Câmpu lui Neag, Câmpușel și Piatra Iorgovanului. Când am privit spre locațiile menționate am crezut că leșin: cerul era negru!!! Avea și puțin galben, dar era de la fulgere. Am strigat la Ovidiu să fugim că altfel ne trăznește. Ăsta nimic! Cu aparatul de fotografiat în mână fugea după jivine să le facă portret…

Ultima postată de drum a fost de groază. Furtuna venea spre noi mai ceva ca Expresul CFR de Caracal. Am trecut pe lângă o stână, am alergat prin păduri de brazi și fagi, am alunecat pe turul pantalonilor, am speriat păsărici care se adăposteau prin copaci de furtună și am ajuns în Lupeni. Acolo… ce să vezi… dezastru! Că eu, în calitate de organizator, am fost acuzat de faptul că sunt un incompetent deoarece nu am cărat în rucsac și o barcă pneumatică ca să putem traversa străzile municipiului. Când mai aveam puțin și dădeam să înotăm prin viitură numai ce văd în fața ochilor o stație de autobuz. Am reușit să ne salvăm în ultimul moment: Florin ne făcea cu mâna, așteptându-ne de câteva ceasuri la adăpost.

Daniel I. Iancu

Articole recente

Elevi și profesori din patru țări pun în valoare „Memoria Pământului” prin proiectul EMME

Proiectul urmărește crearea unui curriculum școlar interdisciplinar

S-a lansat Patronatul Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Brașov, un mediator în relația cu instituțiile statului pentru IMM-urile din județ

Lansarea PIMM Brașov a fost un eveniment mult așteptat de mediul de afaceri local, lucru dovedit de prezența într-un număr mare, mult peste așteptări, în sala conferințe din centrul Brașovului.

Sute de iubitori ai pedalării, înscriși la cea de-a III-a ediție a Poli Bike Challenge

Peste 500 de iubitori ai pedalării, de toate vârstele, s-au înscris la cea de-a III-a ediție a competiției cicliste Poli Bike Challenge, eveniment organizat de Universitatea Politehnica Timișoara împreună cu Asociația Club Sportiv Velocitas

FITS | John Malkovich și Isabelle Adjani, printre actorii de excepție prezenți, în iunie, la Sibiu

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) va aduce în România, în perioada 21-30 iunie, numeroase personalităţii mondiale ale artelor spectacolului, precum actorul John Malkovich, actriţa Isabelle Adjani, Mikhail Baryshnikov şi Jan Fabre, dar şi pe Jon Fosse, unul dintre cei mai apreciaţi autori ai momentului

Mai multe articole de același fel

Transilvania mea | Turul Centenarului. Partea I. Din Deva la Timișoara

Habar nu aveam de turul respectiv. Cum stăteam eu liniștit pe canapea, după Revelion, numai ce primesc un mail de la Bamse. Era 4 ianuarie 2018, iar mail-ul era ceva de genul: băăă nu mergem și noi? Bine, Bamse o fost mai finuț și nu m-o luat cu Băăă!. Mi-o zis „Ciao, Dani!”.

Transilvania mea | Prin Apuseni. O seară la Tarnița

După o curbă, numai ce zărim în zare o mașină de teren în fața unei porți din fața unei case. Îl abandonez pe Ovidiu lângă bagaje și îmi fac curaj să intru în curtea omului. Pustiu ca-n Sahara, doar că era mai frig