Directorul general al Administrației Domeniului Public (ADP) Oradea, Liviu Andrica, a prezentat miercuri, într-o conferință de presă, raportul de activitate a societății pe anul trecut.

Deși pandemia de COVID-19 a blocat activitatea mai multor unități din subordine, ADP a obținut un profit net de 5,6 milioane lei, ceea ce înseamnă un procent cu 61% mai mic față de anul 2019, când a fost în sumă de 14,5 milioane lei. Investițiile se ridică la 54 milioane lei, din care 3 milioane lei sunt din surse proprii, 16 milioane lei din credite bancare și 35 milioane lei de la bugetul local. Cele mai mari sume au fost investite în domeniul construcțiilor, pentru realizarea celor trei parcări: parcarea de pe Independenței, Brașovului respectiv de la fostul stadion Voința.

„Anul 2020 a fost un an destul de greu pentru societatea noastră. În urma pandemiei, activitatea societății a avut de suferit și implicit și veniturile societății au scăzut. În 2020 noi am realizat două obiective de investiții majore: parcarea de pe Independenței, respectiv parcarea de pe strada Brașovului. Avem în lucru și o a treia parcare, cea de pe str. G. Barițiu, pe care sper să o putem finaliza în luna iulie a acestui an. Societatea noastră are două domenii de activitate: domeniul public și domeniul privat. În cele două categorii intră Aquaparkul, Ştrandul Ioșia, Grădina Zoologică, Adăpostul Grivei respectiv Cimitirul Municipal, iar în domeniul privat piețele. Cifra de afaceri a acestei societăți pe anul 2020 este de 12 milioane de euro, cheltuieli aproximativ de 11 milioane euro, profitul fiind de aproximativ 1,1 milioane euro”, a declarat Liviu Andrica.

Cea mai afectată unitate în urma izbucnirii pandemiei de coronavirus a fost Aquaparkul Nymphaea, deschis doar 5 luni, în perioada 1 ianuarie – 13 martie, respectiv 3 iulie – 2 octombrie. În sezonul estival 2020, Aquaparkul Nymphaea a funcționat doar trei luni, având o capacitate limitată la 1.800 vizitatori, față de 2.400 în condiții normale pe timp de vară. Astfel, numărul de vizitatori a scăzut de la aproape 355.000, în 2019, la 144.000, anul trecut.

În toată această perioadă cu activitate restricționată, la Aquapark au fost plantați 130 arbori, au fost executate lucrări de igienizare, dezinfecție, mentenanță a bazinelor, întreținere a spațiilor verzi, curățenie generală, precum și alte investiții sau proiecte menite să aducă un plus de calitate. În fiecare an, calitatea serviciilor oferite în Aquaparkul Nymphaea a crescut față de anul precedent.

Ștrandul Ioșia a fost închis în perioada 13 martie – 17 iunie 2020, numărul vizitatorilor și în acest caz fiind redus la jumătate, de la 185.000, în anul 2019, la 94.000, în anul 2020.

Grădina Zoologică a avut activitatea restricționată timp de două luni, pandemia resimțindu-se în numărul vizitatorilor, care a înregistrat o scădere considerabilă, de la 130.000, în anul 2019, la 91.000, în anul 2020.

Pandemia de coronavirus a afectat și activitatea celor patru piețe agroalimentare din municipiul Oradea, al căror program de funcționare a fost redus, iar partea de bazar chiar închisă. Cea mai afectată a fost, însă, Piața 100, care a avut activitatea suspendată de două ori pe parcursul anului 2020, în perioada 15 martie – 23 mai, precum și în lunile noiembrie-decembrie.

În cursul anului 2020, au fost continuate şi finalizate lucrările de modernizare şi amenajare demarate în anii anteriori. Cele mai multe resurse financiare şi materiale au fost canalizate spre Piaţa 100 şi spre Piaţa Cetate, unde au demarat lucrările privind transformarea pieței într-un centru de afaceri.

Anul trecut, ADP Oradea a derulat investiții însumate la 54 milioane lei, din care 16 milioane lei proveniți din credite bancare, 35 milioane lei de la bugetul local și 3 milioane lei din fonduri proprii.

Printre cele mai importante proiecte finalizate sau demarate în 2020 se numără: încheierea lucrărilor la cele două parcări (Independenței și Brașovului) și demararea șantierului la parcarea de pe str. G. Barițiu, acoperirea canalului ANIF de la Piața 100 pentru extinderea spațiului de parcare cu aproximativ 100 de locuri, întocmirea studiului de fezabilitate pentru modernizarea Ștrandului Ioșia, modernizare parcaje Piața 100, introducerea unui sistem supraveghere video etc.

Astfel, în luna iunie, a fost inaugurată parcarea subterană din str. Independenței, cu 460 de locuri. Lucrările au fost realizate de Construcții Bihor, valoarea investiției fiind de 39,7 milioane lei (8,1 milioane euro), din care 7,3 milioane lei (1,5 milioane euro) a fost cota de finanțare a RDS.

În luna octombrie, a fost inaugurată parcarea subterană de pe str. Brașovului, cu 395 locuri de parcare. Lucrările, în valoare de 18 milioane lei, au fost realizate de către Electrogrup SA Cluj-Napoca. În ambele cazuri, accesul a fost gratuit timp de 3 luni.

O altă parcare, cea de la fosta bază Voința (str. George Barițiu – Academiei), se află în curs de execuție, având prevăzute 336 de locuri de parcare. Lucrările sunt realizate de Construcții Bihor, valoarea investiției fiind de 15,3 milioane lei. Termenul de execuție este sfârșitul lunii iulie 2021.

Proiecte ADP pentru acest an

Potrivit directorului Liviu Andrica, pentru acest an ADP Oradea își propune să finalizeze lucrările la parcarea de pe str. George Barițiu – Academiei. De asemenea, vor urma noi etape în proiectele privind modernizarea Ștrandului Ioșia și a Pieței Cetate. Pe lista de investiții pentru 2021 se mai regăsesc realizarea branșamentului apă-canal la Piața 100, achiziționarea unor sisteme de control acces la Cimitirul Municipal (1 buc.) și Piața 100 (2 buc.) sau achiziționarea unui sistem de tipărire carduri (Ștrandul Ioșia).

Alte proiecte importante pentru 2021 vizează Cimitirul Municipal Rulikowski: implementarea noului program de evidență a locurilor de veci; construirea unui columbar; reabilitarea Capelei Municipale; realizarea unei căi pentru acces auto de pe str. Ceyrat; amenajarea unei parcări și a unui garaj pentru autovehiculele din dotarea cimitirului.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania