O clădire simbol a Timișoarei, Domul Romano-Catolic din Piața Unirii, se află în plin proces de reabilitare. Lucrările sunt realizate în proporție de aproximativ 55% la această oră, iar proiectul cuprinde lucrări interioare şi exterioare de renovare, conservare și reabilitare a clădirii Catedralei Romano-Catolice din Timişoara şi a împrejmuirii, în vederea integrării acestui monument istoric în circuitul turistic naţional şi internaţional.

Intervențiile vizează renovarea, conservarea și reabilitarea clădirii catedralei, în suprafață totală de 1.490 mp dar și reabilitarea obiectivelor conexe: împrejmuire, amenajare curte interioară, alei acces lateral (asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități), branșament incendiu etc.

Restaurarea criptei și a pietrelor tombale ale personalităților care își au locul de veci în cripta de sub nava Domului este o altă lucrare care face parte din acest proiect.

Integrarea în circuitul turistic național și internațional a obiectivului restaurat și creșterea numărului de vizitatori este, de asemenea, unul dintre obiectivle proiectului. Este vorba despre crearea unei pagini web dedicate, dar și despre viitoare tururi ghidate și integrarea obiectivului în cadrul vizitelor organizate în Timișoara a grupurilor de turiști sau în cadrul diferitelor evenimente de anvergură națională sau internațională.

S-au efectuat lucrări de execuție atât în cadrul contractului de intervenții generale, cât și în cadrul celui care vizează componentele artistice ale Catedralei „Sfântul Gheorghe”, o componentă complexă care avansează.

Data de finalizare a proiectului este 1 iulie 2021.

Valoarea totală a investiției este de 21.767.121,96 lei, din care 21.316.962,01 lei reprezintă finanțare nerambursabilă, asigurată prin Regio – Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.

Beneficiarul proiectului este Episcopia Romano-Catolică Timișoara/Bistum Temeswar/Temesvári Egyházmegye.

Foto: ADR Vest

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania