Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad a fost sancționat cu o amendă în valoare de 20.000 de lei, în urma unui control al Direcției de Sănătate Publică Arad care a venit să verifice dacă planul de măsuri convenit la un control anterior, plan care avea și termene clare de punere în aplicare, a fost respectat.

În urma tragediei de la spitalul din Piatra Neamț, unde zece pacienți internați la secția de ATI Covid și-au pierdut viața din cauza unui incendiu izbucnit ca urmare a suprasolicitării instalațiilor electrice, dar și a depozitării neregulamentare de materiale inflamabile, Direcțiile de Sănătate Publică, în colaborare cu Inspectoratele pentru Situații de Urgență au demarat, la sfârșitul anului trecut, controale la toate unitățile spitalicești. Acest lucru s-a petrecut și la Arad.

La reverificare, Direcția de Sănătate Publică Arad a constat că unele măsuri nu au fost puse în aplicare, motiv pentru care unitatea medicală a fost sancționată, conform legii, cu amendă în valoare de 20.000 de lei.

„În contextul pandemiei COVID-19, la nivelul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad am fost nevoiți să efectuăm o serie de modificări în ceea ce privește circuitele medicale pentru a putea interna pacienții infectați cu virusul SARS CoV-2. După tragedia de la Piatra Neamț, în toamna anului trecut, am avut un control comun de la Direcția de Sănătate Publică Arad și Inspectoratul pentru Situații de Urgență, în urma căruia am primit un plan de măsuri, cu termene de finalizare. Unele dintre acestea au fost implementate, unele sunt în curs de implementare, iar altele nu au putut fi finalizate din cauza infrastructurii. Am primit amendă datorită faptului că infrastructura de pe Secția ATI III nu permite suplimentarea numărului de prize de curent și de oxigen și pentru că nu au fost amenajate unele spații suplimentare pentru vestiare, respectiv pentru depozitare,deoarece în același pavilion cu Secția ATI III a fost necesară amenajarea unor saloane destinate pacientelor infectate cu virusul SARS CoV-2”, a declarat Florina Ionescu, managerul interimar al SCJU Arad.

Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a transmis o atenționare, pe pagina sa de socializare, în care indică faptul că viitoarele amenzi vor fi personale, nu instituționale:

„Atenție, urmează amenzi dacă circuitele din spital nu sunt respectate! Cadrele medicale care ies din zona roșie fără să respecte regulile de prevenție vor fi sancționate, iar amenda va fi personală și nu plătită de instituție, adică din banii arădenilor! O spun foarte clar: este toleranță zero față de cadrele medicale neglijente, așa cum avem respect maxim față de cele care își fac treaba ireproșabil!

DSP va face controale stricte pentru protejarea pacienților, indiferent cine sunt cei controlați, medici sau asistente, și indiferent cine sunt șefii secțiilor controlate. ”

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania