Statele europene intenţionează să sprijine producţia locală de procesoare şi semiconductori, cu ajutoare ţintite care vor avea ca rezultat investiţii de peste 50 de miliarde de euro, scrie Reuters. Se dorește, astfel, reducerea dependenței față de China și Statele Unite.

Mai multe fabrici din industria automotive europeană au fost nevoite să-și întrerupă procesele de fabricație la începutul acestui an, din cauza lipsei acute de semiconductori, criza fiind generată de problemele în aprovizionarea din China. Spre exemplu, fabrica Ford de la Barcelona, Spania, a anunțat întârzierea livrărilor noului său model Kuga cu mai mult de o lună, spre nemulțumirea clienților care îl comandaseră încă din noiembrie anul trecut. Cauza este lipsa semiconductorilor.

Prin urmare, Germania, Franţa şi alte 17 state din Uniunea Europeană au convenit să îşi unească forţele şi să investească în tehnologii pentru procesoare şi semiconductori, care sunt esenţiale pentru dispozitivele conectate şi procesarea datelor. Ponderea Europei pe piaţa globală a semiconductorilor, în valoare de 440 de miliarde de euro, este de circa 10%, UE fiind dependentă în prezent de cipurile fabricate în alte regiuni. O astfel de dependenţă de cipuri şi de alte produse a ieşit la iveală în timpul pandemiei de Covid-19.

Ministrul german al economiei, Peter Altmaier, a declarat în timpul unei discuţii virtuale cu omologul său francez, Bruno Le Maire, că se aştepta ca proiectul european, cunoscut şi sub numele de Proiect important de interes european comun (IPCEI), să declanşeze investiţii totale în industria cipurilor de până la 50 de miliarde de euro.

“Presupun că în toate ţările care sunt gata să participe la acest IPCEI … vom obţine în mod clar o sumă de două cifre de miliarde de euro – şi nu la nivelul inferior, ci mai degrabă la nivel mediu”, a spus Altmaier .

”Dacă la sfârşit suma va fi de 50 de miliarde de euro, sau dacă va merge mai mult în direcţia de 20 de miliarde de euro, asta depăşeşte previziunile mele”, a mai spus ministrul.

 Altmaier a estimat că companiile vor contribui între 60% şi 80% din investiţiile totale şi că subvenţiile de din partea statelor membre UE vor varia între 20% şi 40%.

Un purtător de cuvânt al producătorului de cipuri Infineon Technologies a salutat efortul lui Altmaier de a extinde ajutorul de stat.

Comisia Europeană şi statele membre ar trebui să acţioneze rapid acum, deoarece planul ar putea aduce o contribuţie semnificativă la creşterea competitivităţii şi solidităţii geopolitice a Europei, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Companiile vor putea solicita subvenţii trimiţându-şi planurile de investiţii către ministerul german al Economiei până pe 1 martie.

Comisia Europeană va analiza apoi proiectele individuale, cu o decizie finală aşteptată la sfârşitul acestui an.

Germania şi Franţa au iniţiat proiecte similar şi în alte sectoare, cum ar fi celulele pentru baterii, cloud computing şi inteligenţa artificială, pentru a face Europa mai puţin dependentă de producătorii şi giganţii tehnologici din Statele Unite şi China.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania