Episcopia Greco-Catolică de Oradea a organizat vineri, la împlinirea a 68 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu în pușcăria de la Sighet, o comemorare a marelui om politic, prin celebrarea Sfintei Liturghii și Slujba Parastasului în Catedrala „Sfântul Nicolae”.

Celebrarea a fost oficiată de Preasfinția Sa Virgil, episcopul greco-catolic de Oradea, împreună cu un sobor de preoți. După parastas, cei prezenți au ieșit afară unde elevii și profesorii Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” au depus flori la statuia care-l reprezintă pe patronul spiritual al liceului, statuie amplasată lângă clădirea școlii și catedrală.

“Toată viața lui Iuliu Maniu a fost ghidată după principiile creștine, deseori putând fi văzut pe străzile din Blaj cu Rozarul în mână. Înainte de a muri a primit Sfintele Taine din mâinile Preasfințitului Alexandru Todea, viitorul Cardinal, închis și el la Penitenciarul Sighet pentru credință. De astfel și la statuia de lângă Catedrala “Sfântul Nicolae”, se poate vedea Rozarul pe care îl poartă la mâna stângă: “Sufletul mi-l închin Atotputernicului Dumnezeu, tot devotamentul meu și dincolo de mormânt, mult încercatului meu neam românesc, iar iubirea mea o leg cu frații și nepoții mei și cu bunii mei prieteni, care nici întru cele mai grele persecuții num-au părăsit în calea grea care mi-a fost hotărâtă de soartă”. Binecuvântarea finală înainte de moarte i-a fost oferită lui Iuliu Maniu, de către Eminenţa Sa Alexandru Cardinal Todea la Sărbătoarea Întâmpinării Domnului, cu trei zile înainte de a trece spre Casa Tatălui Ceresc”, potrivit Episcopiei Greco-Catolice de Oradea.

La comemorarea lui Iuliu Maniu a fost prezent și președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan. “Am participat, azi, la parastasul prin care Episcopia Greco-Catolică din Oradea l-a comemorat pe marele om politic român Iuliu Maniu, unul dintre fondatorii României Mari. Arestat în 1947, la 75 de ani, în perioada neagră a terorii comuniste, după 5 ani de închisori, bătrân și bolnav, moare în închisoarea din Sighet, în 5 februarie 1953. Astăzi suntem ceea ce suntem pentru că oamenii ca Iuliu Maniu au existat și au făcut ceea ce a trebuit în momentele de cumpănă din istoria neamului nostru. Dumnezeu să-i odihnească în pace pe toți martirii neamului românesc!”, a scris Ilie Bolojan pe pagina sa de Facebook.

(FOTO: Eugen Ivuț / Episcopia Greco-Catolică de Oradea)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania