Proiectul înfrățirii dintre Brașov și Cracovia, al doilea oraș ca importanță al Poloniei, a fost adus în discuție miercuri, în cadrul întâlnirii dintre Consulul Onorific al Republicii Polone la Brașov, Janusz Wiesław Szaliński, și primarul Brașovului, Allen Coliban.

Potrivit consulului, care locuiește de aproape două decenii în Brașov și se consideră un ambasador al Brașovului în Polonia, cele două orașe sunt foarte asemănătoare, iar președintele Cracoviei (funcție echivalentă primarului – n. red.) s-a arătat interesat de o astfel de colaborare.

„Am avut o întâlnire cu consulul onorific al Poloniei la Brașov, am discutat despre perspectivele de colaborare. La modul concret, există dorința aceasta de înfrățire între Brașov și Cracovia, sunt două orașe medievale, două orașe cu centre istorice, două orașe cu foarte multe puncte comune, și vom avansa în perioada următoare cu întâlniri la nivel diplomatic pentru a concretiza această înfrățire. Pe de altă parte, am discutat despre potențialul de colaborare în domeniul turismului, există tot mai mulți turiști polonezi care vin în zona Brașovului și ne bucură acest lucru, mai ales în contextul în care acest aflux se produce în acest moment, fără o campanie în acest sens. Deci, potențial de creștere există în continuare. Am vorbit despre agricultură și despre felul în care ar putea fi legate căi de comunicare între universitățile din Polonia și institutele de cercetare pe care le avem în zona Brașovului – Institutul de cercetare în domeniul cartofului și al sfeclei de zahăr și cel de cercetare în pajiști. Am vorbit și despre schimburile culturale, despre artiștii polonezi care vor să viziteze Brașovul și să creeze aceste punți între Polonia și Brașov“, a declarat primarul Allen Coliban.

Potrivit municipalității, parteneriatul cu orașul polonez are mai multe argumente. Ca și Brașovul, Cracovia are un centru vechi, medieval, dar și experiența regimului comunist. În mod tradițional Cracovia a fost considerată ca fiind unul dintre municipiile importante ale Poloniei din punct de vedere artistic, cultural și știintific. Este de asemenea un important centru turistic, fiind ținta a peste șapte milioane de turiști anual. Cracovia este unul dintre cele mai de seamă centre culturale, academice, artistice și economice ale Poloniei și este unul dintre orașele înfrățite cu Nürnberg, ca și Brașovul. Împreună cu partenerii germani, în 2019 au fost puse bazele unei colaborări între cele trei orașe, în domeniul schimburilor culturale pentru tineret, care s-a concretizat prin obținerea unei finanțări prin programul Erasmus+, în baza căreia vor fi organizate în acest an două cursuri, la Nürnberg și Cracovia, adresate persoanelor implicate în activități pentru tineret.

(FOTO: Primăria Brașov)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania