Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a emis miercuri ordinul prin care Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara redevine „spital suport-COVID”. Chiar dacă actul a intrat deja în vigoare, va fi nevoie de o perioadă de reorganizare medicală a spitalului, astfel încât să se revină cu totul la normal, a anunțat joi Primăria Hunedoara.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

În prezent, în spitalul din Hunedoara sunt internaţi 120 de pacienţi COVID, iar procesul de revenire a unităţii la statutul de „spital suport” este imposibil de derulat de pe o zi pe alta. „Trebuie să ne ocupăm cum se cuvine de pacienţii pe care îi avem deja internaţi. În acelaşi timp, trebuie să reorganizăm activitatea secţiilor, să facem operaţiuni de curăţenie generală şi dezinfecţie în tot spitalul. Vorbim despre sute de încăperi şi o suprafaţă construită totală de peste 10.000 de mp. Estimez că întregul proces de tranziţie de la «spital COVID» la «spital – suport COVID» va dura aproximativ zece zile. Facem toate eforturile procesul de tranziţie de care vorbeam să se deruleze corect şi eficient, astfel încât să putem primi şi cazuri non-COVID”, a explicat managerul spitalului, Radu Budae.

Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” a jucat un rol important în judeţul Hunedoara de la declanşarea pandemiei, fiind cea mai mare unitate de acest tip care a putut gestiona timp de mai multe luni atât cazuri de COVID, cât şi toate celelalte tipuri de patologii.

În 20 noiembrie anul trecut, spitalul a fost declarat „spital – COVID”, unul dintre motivele autorităţilor din domeniul sanitar fiind acela că deţine circuitele şi cadrele medicale necesare pentru a gestiona o situaţie de acest fel, în contextul unui al doilea val de infectări cu Sars-CoV-2. În 19 ianuarie anul acesta, DSP Hunedoara şi Instituţia Prefectului au transmis Ministerului Sănătăţii o adresă prin care se solicita revocarea ordinului de ministru prin care spitalul „Dr. Alexandru Simionescu” era declarat „spital – COVID”.

„De la bun început am ştiut că spitalul nostru poate face faţă cu bine unui nou val de infectări cu noul coronavirus, fără să fie nevoie să refuze, pur şi simplu, toate cazurile medicale care ţineau de alte patologii şi să avem astfel de-a face cu un dezechilibru major al sistemului sanitar al întregului judeţ. Am semnalat public acest lucru, apoi, împreună cu managerul spitalului, domnul Radu Budae, am ţinut permanent contactul cu Direcţia de Sănătate Publică şi cu Instituţia Prefectului Hunedoara, solicitând cu fiecare ocazie revenirea la situaţia iniţială. Chiar dacă, în opinia mea, ordinul de ministru a venit mai târziu decât ar fi fost normal, mă bucur că, în sfârşit, hunedorenii, locuitorii Ţinutului Pădurenilor, cei ai zonelor Călan şi Haţeg, nu vor mai fi nevoiţi să meargă la Deva ori la alte spitale din judeţ. Ca de obicei, Primăria Hunedoarei va sprijini cu toate resursele disponibile procesul de tranziţie prin care trebuie să treacă, din nou, spitalul, în speranţa că acesta va reveni cât mai curând la activităţile medicale pe care le-a derulat până înainte de 20 noiembrie, anul trecut”, a declarat primarul Hunedoarei, Dan Bobouţanu.

Spitalele suport-COVID din județul Hunedoara

Spitalul Municipal «Dr. A. Simionescu» Hunedoara

Spitalul Municipal Orăştie

Spitalul Municipal Lupeni

Spitalul Municipal Vulcan

Spitalul Orăşenesc Haţeg

Sanatoriul de Pneumoftiziologie Geoagiu

Spitalul General CF Simeria

Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva – Secţia ATI, Secţia boli infecţioase şi Secţia pneumologie

Sanatoriul de Pneumoftiziologie Brad

Spitalul de Psihiatrie Zam

Spitalul de Urgenţă Petroşani – Secţia pneumologie

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania