La cum se prezintă lucrurile acum, trebuie să mă dumiresc cu privire la câteva aspecte.

1. Ce trebuie să protejăm – banii sau oamenii!? Oamenii au inventat moneda pentru a le fi mai ușor în schimburile comerciale. Acum e luptă pentru capitalizare. La ce mi-ar folosi să fiu bogat înconjurat de oamenii transformați în fiare de foame și de lipsa de respect!?

2. Condamnăm hoția în general, dar în particular se susțin hoți sadea în funcții publice tocmai de către cei care strigă mai tare „jos hoția!”. Da, cei condamnați pentru infracțiuni de corupție sau de sau în legătură cu serviciul ori cei care au prejudiciat bugetul public nu ar trebui să mai ocupe funcții publice. Cum se face că în realitate se apără de unii dintre protestatari tocmai astfel de persoane!?

3. Magistrații sunt oameni, uneori greșesc și ei, de aceea apare ca greu de explicat de ce se respinge ideea de a reduce plaja în interiorul căreia se poate greși într-un domeniu atât de delicat.

4. Ce anume ne înverșunează unii împotriva celorlalți, dacă la nivel declarativ dorim același lucru!? Înseamnă că mințim și ne mințim fiecare dintre noi!?

5. Cum se va guverna de acum încolo – indiferent de coloratura politică -, cum se va legifera de acum încolo, mai ales în domeniile sensibile!? E nevoie cumva de o discuție despre mandatul imperativ!?

6. Problema cea mai delicată dintre cele două tabere de susținători este validarea ca partener de dialog a „celuilalt”. În general se invocă lipsa de legitimitate în mod reciproc, ceea ce face ca impasul să fie greu de depășit. Aici se simte lipsa unui om de stat autentic, care să intervină în favoarea tuturor.

7. Se acuză reciproc taberele de diverse lucruri, începând de la furtul banului, până la furtul votului. Alții, pe baza experiențelor personale, cataloghează în grup un partid sau altul ca fiind într-un fel sau altul. Tiparul acesta ne aruncă într-o altă capcană, pentru că există oameni demni de dispreț în toate partidele, așa cum regăsim oameni de ispravă în aceleași partide. Regula se aplică tuturor categoriilor sociale și/sau profesionale. Cum se poate depăși lucrul ăsta!?Ar mai fi câteva, dar răspunsuri nu am.

Nu sistemul politic sau economic este determinant, ci tonul relaţiilor dintre oameni; dacă există bunăvoinţă ori ameninţare, restul nu contează. (N. Steinhardt)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania