fbpx
12.6 C
Cluj-Napoca
AcasăADMINISTRAȚIEPrimăria Brașov a suspendat tăierile de arbori. Parteneriat cu societatea civilă pentru...

Primăria Brașov a suspendat tăierile de arbori. Parteneriat cu societatea civilă pentru întreținerea spațiilor verzi din oraș

Publicat în

spot_img
spot_img

Primarul Brașovului, Allen Coliban, a anunțat vineri, într-o conferință de presă, încheierea unui parteneriat cu Fundația ProPark pentru gestionarea activității de întreținere a spațiilor verzi din municipiul Brașov. Experții acestei fundații se vor implica atât în analiza solicitărilor de tăiere a arborilor, cât și în organizarea unor instruiri pentru angajații firmei care se ocupă de toaletarea arborilor, astfel încât rezultatul acestei activități să fie conform cu actualele norme de peisagistică.

Potrivit Primăriei Brașov, având în vedere că tăierile de arbori implică aproape întotdeauna și o reacție negativă din partea societății civile, reprezentanții ProPark și-au arătat disponibilitatea de a sprijini activitatea de evaluare a arborilor pentru care se solicită tăierea, deplasându-se pe teren și evalua fiecare situație în parte. Analiza va ține cont de mai multe criterii – pe lângă cele ale riscului pe care îl reprezintă starea acestor arbori și valoarea horticolă, care până acum erau principalele argumente ale experților primăriei –  respectiv și de valoarea ecologică și comunitară a fiecărui arbore, mai ales că foarte mulți copaci au o valoare simbolică pentru locuitorii orașului.

,,În cazul tăierii unui arbore este nevoie de o metodologie nu doar documentată, ci care să poată sta în picioare în fața oricărei interpelări ce poate  veni din partea societății civile. Este nevoie de un alt actor decât primăria și departamentele ei pentru a da credibilitate unei astfel de decizii, pentru că în orice sistem funcțional trebuie să existe o terță opinie. Mai mult, trăim într-o lume în care vorbim despre democrație, despre implicare, despre comunități, ori primăria dă dovadă de deschidere, prin această colaborare, pentru un parteneriat cu comunitatea locală în luarea unor decizii care sunt sensibile. În baza acestei metodologii, pentru fiecare arbore propus a fi tăiat se stabilește o gamă de lucrări care poate să cuprindă de la tăierea efectivă – dacă o impun condițiile și arborele este un pericol – până la diverse niveluri de toaletare sau pur și simplu, lăsarea lui așa cum este” a declarat directorul executiv al Fundației Propark, Tiberiu Chiricheș.

Primarul Allen Coliban a explicat importanța implicării societății civile în luarea unor decizii care au impact asupra comunității, precum și necesitatea creșterii transparenței în aplicare deciziilor luate.

,,Avem nevoie de a reconstrui credibilitatea, pentru că foarte mulți brașoveni reacționează puternic de câte ori apare o tăiere de arbori în Brașov, iar primăria este datoare să facă aceste decizii mult mai transparente și să ne asigurăm că sunt cele mai bune. Aceste tăieri au ca scop asigurarea protejării cetățenilor, dar există de foarte multe ori suspiciuni legate de felul în care se intervine asupra vegetației, mai ales din punct de vedere al conservării biodiversității. Avem nevoie de sfatul și părerea unor specialiști ca să ne asigurăm de faptul că și din punct de vedere al prezervării biodiversității, decizia  luată de inspectorii primăriei este cea corectă și optimă. Am oprit tăierile de arbori, executate în această perioadă, până vom avea o evaluare a listei de arbori propuși pentru tăiere de către experții echipei ProPark. Pe de altă parte, vom avea o instruire cu angajații firmei care ne execută toaletările, astfel încât serviciile lor să respecte normele de peisagistică și ghidurile existente elaborate de specialiștii din România”, a declarat Allen Coliban.

Pe lista  de solicitări privind tăierea de arbori se află în acest moment 55 de copaci. Directorul Fundației Propark a vorbit și despre schimbarea modului în care se administrează zonele verzi, în directă legătură cu așteptările cetățenilor, dar și cu o abordare durabilă.  „Organizația noastră a dezvoltat un concept care se numește Eco-spații verzi, care își propune să vină cu o alternativă la actualul sistem de management al spațiilor verzi, într-o abordare ecologică.. De exemplu, în locul arborilor tăiați nu vom propune plantarea de specii exotice, care necesită combateri chimice și întrețineri de tot felul, și care se degradează foarte repede  în timp, ajungând să fie tăiate, ci vom propune specii autohtone, mai adaptate climatului nostru, care fac față schimbărilor climatice”, a precizat Tiberiu Chiricheș.

(FOTO: Pixabay.com)

Ovidiu Petrovai

Articole recente

CLICK PE VIAȚĂ | Tânăra artistă Luana Toader, despre planurile de viitor și parcursul profesional

Invitata podcastului de astăzi are un cumul de îndeletniciri, în curând va fi absolventa...

”Marșul pentru viață” – un eveniment ce vine în sprijinul femeilor însărcinate

Tema ediției din acest an este ”construim împreună pentru viață” și a fost inspirată de situația care a dus la moartea Alexandrei Ivanov, o mamă în vârstă de 25 de ani căreia nu i s-au acordat îngrijirile medicale necesare în urma unui avort spontan.

Dominic Fritz: Am semnat parteneriatul cu IFC, divizia de dezvoltare a Băncii Mondiale pentru un nou spital municipal la Timișoara

Dominic Fritz face primul pas pentru construirea unui spital nou în Timişoara

ADR Centru a lansat proiectul pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale din învățământul primar și secundar obligatoriu

Peste 16 milioane euro sunt alocați pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale

Mai multe articole de același fel