Aproximativ 100 de angajaţi şi proprietari ai hotelurilor, pensiunilor şi localurilor din staţiunile Băile Felix şi Băile 1 Mai au protestat marţi, pe platoul din faţa Primăriei Sânmartin, iar alte câteva zeci au ieşit în stradă, în Oradea, în faţa restaurantelor închise pentru o jumătate de oră.
Ei au fost nemulţumiţi de faptul că nu se vor mai emite vouchere de vacanţă, că sprijinul financiar promis de stat, grantul 3, întârzie, dar şi de lipsa dialogului cu guvernanţii.
Purtând pancarte, angajaţii din industria turismului au scandat lozinci împotriva distrugerii turismului în România.
Proteste similare au avut loc şi în Oradea. Câteva zeci de angajaţi din industria ospitalităţii, alături de proprietarii de restaurant, au ieşit în stradă împotriva măsurilor bugetare care afectează HoReCa.
Mai multe localuri din Oradea şi-au închis porţile între orele 12,00 şi 12,30. Angajaţii şi patronii au ieşit împreună, purtând pancarte, în faţa unităţilor.
„Noi ne-am raliat acţiunii demarate de organizaţia patronală HORA, răspunzând la invitaţia acesteia. Doleanţele noastre se referă la respectarea promisiunilor făcute de către Guvern. Să se înţeleagă foarte clar că HoReCa nu doreşte ajutoare de la stat, doreşte compensaţie pentru activitatea întreruptă, conform prevederilor legale şi determinate de măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19”, a declarat marţi, pentru AGERPRES, patronul unui restaurant, Mircea Popa.
Potrivit acestuia, mai mulţi întreprinzători orădeni, mai exact managerii a şapte restaurante din municipiu, au iniţiat asocierea în vederea afilierii la organizaţia naţională HORA.
„Ea se va numi Asociaţia Ospitalităţii Bihor, ai cărei membri fondatori sunt reprezentanţii restaurantelor Allegria, Rivo, Via 29, Mediteran, Due Fratelli şi Rosecaş. După înregistrare la instanţă, desigur că vom primi toţi membrii doritori din judeţul Bihor. Sperăm să se finalizeze în două săptămâni. Numele este rezervat şi suntem în curs de înregistrare la instanţă”, a mai precizat Mircea Popa, iniţiator al asocierii.
Alţi 15 angajaţi ai unui fast-food non-stop au protestat în stradă.
„Aşteptăm măsurile promise de Guvern. De mai bine de zece luni nu se înfăptuieşte absolut nimic. Noi, agenţii economici, trebuie să facem faţă la situaţia aceasta dificilă. Vânzările au scăzut cu 60%. Fiind unităţi non-stop, suntem restricţionaţi pe tip de noapte. Am înţeles, sunt legi, prevederi, le respectăm. Dar şi Guvernul trebuie să respecte ceea ce a promis”, a declarat, pentru AGERPRES, Ana Chilba, administrator unui fast-food.
(FOTO: Facebook / Cocoi Marieta)